< Terug naar blog pagina

In onze beide campers, de micro Kangoo Camper en onze Ford Transit, hebben we een uitschuifbaar bed/bank gemaakt. Ik krijg een aantal vragen over hoe ik dit bed heb gemaakt. Vandaar deze informatieve blogpost!

Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe jij jouw eigen bedbank maakt voor in jouw camper. Daarnaast noem ik de benodigde gereedschappen op. Dit zijn geen fancy machines, met een gewone handzaag en een accuboormachine is dit project ook prima te doen. Dus geen smoesjes en beginnen maar! Ook jij, met jouw “twee linkerhanden” kan dit. 

Deze stapsgewijze uitleg is gemaakt aan de hand van een bed van 127 mm breed en 180 mm lang. De zithoogte is gemaakt op basis van een matras van ongeveer 14 cm dik. Dit resulteert in een uiteindelijke zithoogte van ongeveer 45 cm. 

Als deze maten niet voldoen aan jouw inbouw, zorg dan dat jij jouw maten weet en deze aanpast voordat je verder gaat.

Minicamper Uitschuifbed
Uitschuifbare bedbank in een Renault Kangoo

Gereedschap

Hieronder staan de gereedschappen die je nodig hebt voor dit project. Heb je die niet? Vraag aan jouw familieleden en/of vrienden of ze deze tools hebben liggen.

 • Zaag (decoupeerzaag/afkap zaag/handzaag)
 • Accuboormachine met boortjes
 • Kruiskopbitje of kruiskop handschroevendraaier
 • Houtlijm
 • Potlood
 • Schroeven
 • Carrosserie ringetjes
Uitschuif bed camper
Uitschuifbare bedbank in een Ford Transit

Zaaglijst

Hieronder staat de benodigde maten voor de houten balken en latten.

Balken kopmaat: 44mm x 44mm

 • 312 mm lang (8x)
 • 356 mm lang (4x)
 • 612 mm lang (4x)
 • 1800 mm lang (5x)
 • 1700 mm lang (1x)

Latten kopmaat: 44 mm x 16 mm

 • 700 mm lang (34x)

Stappenplan

Stap 1

Zaag alle balken van het frame op maat. Voor de maten, zie de zaaglijst.

Uitschuifbaar Camperbed

Stap 2

Pak de balken voor het hoofdframe

 • 312 mm lang (8x)
 • 612 mm lang (4x)
 • 1800 mm lang (4x)

Boor de gaten in de balken voor de bevestiging van schroeven. Zie op de afbeelding hoe je de gaten kan positioneren. Doe dit voor elke vier de hoeken.

Stap 3

Lijm de contactpunten van de balken en schroef ze vast. Voor een mooier resultaat zou je de gaten kunnen voorboren. Zo splijt het hout niet wanneer je de schroeven erin draait. Het voorboren doe je met een boortje die kleiner is dan de breedte van de schroef.

Stap 4

Pak de vier verticale steunbalken ( en boor gaten voor de schroeven. Zie de zaaglijst voor de maten. Bekijk de afbeelding waar je de gaten kan positioneren.

Positionering gaten steunbalken bedframe

Stap 5

Lijm en schroef de balken vast.

Stap 6

Zaag de latten voor het bed. Dit worden er in totaal 33. Op de zaaglijst staat 34, de laatste gebruiken we later in het project.

Boor gaten in de uiteinden van de latten. Zie de afbeelding voor de positionering.

Gaten in latten boren

Stap 7

Voor het vaste gedeelte heb je in totaal 17 latten nodig. Deze leg je bovenop het frame. Tussen elke lat moet er 66 mm ruimte blijven. Deze ruimte is namelijk nodig voor het uittrekbare gedeelte. Lijm deze latten en schroef ze vast.

Uitschuifbaar Camperbed

Stap 8

Verzamel de balken voor het uittrekbare gedeelte.

 • 356 mm lang (4x)
 • 1800 mm lang (1)

De balk van 1700 mm lang mag je nog even opzij houden. Maak gaten zoals bij het eerste frame voor de schroeven. Lijm de contactvlakken en schroef de delen aan elkaar.

Benodigdheden uitrekbare gedeelte

Stap 9

Bevestig de overige latten aan het uittrekbare balkenframe. Start 55mm van één kant van de balk. Daar begint de eerste lat. Ga vervolgens verder. Er moet weer 66mm aan ruimte tussen twee latten komen.

Uitrekbare gedeelte bevestiging

Stap 10

Schuif de latten van het uittrekbare frame tussen de latten van het vaste frame. Pak de laatste balk en bevestig die onder het frame. Zorg dat je enkel de latten van het uittrekbare frame vastschroeft. 

Nu is het frame uittrekbaar. Alleen zal deze omkiepen in de ingeschoven stand. Dit gaan we verhelpen.

Twee delen in elkaar schuiven
Uitschuifbaar camperbed

Stap 11

Pak de laatste lat en bevestig die dwars onder het vaste frame. Dit is een geleider voor het uittrekbare gedeelte. Zorg dat deze iets lager bevestigd wordt, dit kan je doen door een dun plakje hout of een aantal carrosserieringen tussen de houten delen te schroeven. 

Uitschuifbaar camperbed

Stap 12

Bevestig het volledige frame aan de vloer en de wand van de bus. Maar voordat je dat doet is het handig als je het frame eerst schildert indien gewenst. 

Nu is het frame klaar voor de op maat gemaakte matrasdelen!

Uitschuifbaar Camperbed

Je eigen minicamper bouwen?

Lees mijn informatieve blogs

 1. Super! Echt duidelijk zo durf ik het aan 🙂 Met welk programma heb je die mooie tekeningen gemaakt? Ik probeer nu het aantal latten en de maat voor het bed uit te rekenen en tekenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *