< Terug naar blog pagina

Toen we nog jong waren (kuch, 3 jaar geleden) gingen we elke zomer op kampeervakantie. Voor een van deze vakanties leenden de auto van Lex zijn ouders, propten die vol met kampeerspullen en vertrokken om te gaan wildkamperen in Schotland. Wat een prachtig land is dat! We zochten kampeerplekjes langs de kant van de weg en zetten onze tent op.

Omdat we geen geld hadden voor fancy kampeerspullen bestond onze uitrusting uit een bij elkaar geraapte zooi. Afkomstig van Marktplaats en jaren oude kampeerspullen van familieleden. Het werkte eigenlijk allemaal prima, alleen de slaapsituatie niet. Hoeveel dekens en matrasjes we ook op de grond legden, het bleef ‘s nachts steenkoud en oncomfortabel. Hierdoor sliep ik amper of heel slecht. Wat was het resultaat? Sowieso een chagrijnige Juliette (want hallo, ik heb echt voldoende slaap nodig).

Vervolgens, als wij door de mooiste valleien en bergen reden met prachtig uitzicht was Lex flink aan het genieten achter het stuur. Ik lag dan te ronken in de bijrijderstoel… Mijn slaap in te halen. Niet echt een optimaal leuke vakantie zo. Dus na die aantal jaren met de tent, was ik er klaar mee. Het moest anders.  

Rond die tijd kwam het begrip ‘Van Life’ in mijn vocabulair. Dit was dé oplossing voor mij. Een fatsoenlijk eigen bed, altijd bij je. Dus bij de bouw van onze minicamper in de Renault Kangoo ging ik voor een volwaardig bed. Om goed te kunnen slapen, heb ik gekozen voor een echt matras in ons minihuisje.

In deze blogpost leg ik uit hoe ik een matras op maat heb gesneden voor onze camper inrichting. Dit is geen tutorial blogpost, dus het is niet heel specifiek in de uitleg. Als je daar behoefte aan hebt, laat het weten, dan behandel ik dat in een toekomstige blogpost. Heb je ook een dekbed nodig voor in de camper? Gebruik je eigen dekbed en maak die op maat. In deze blogpost leg ik uit hoe ik ons dons dekbed op maat heb gemaakt.

Uitschuifbaar bed/bank camper met op maat gemaakte matrasdelen en hoezen

Benodigdheden

  • Schuimmatras
  • Broodmes
  • Stofzuiger
  • Meetlint of meetlat
  • Tornmesje of klein fijn schaartje
  • Potlood of pen
  • Lockmachine (of zigzagfunctie gewone naaimachine)
  • Naaimachine
  • Ritsvoetje
Bedbank camper met op maat gemaakte matrasdelen

Matraskeuze

Er is een overvloed aan soorten matrassen. Eerlijk gezegd heb ik me er nog nooit echt in verdiept wat voor type matrassen er zijn en waar ze voor dienen. Misschien is dat omdat wij nog jong zijn en nog geen behoefte hebben aan een matras die voor een specifieke reden ontwikkeld is. Dus toen ik op zoek ging naar een matras voor mijn eerste campertje (link naar Kangoo Minicamper blogpost) werd ik overdonderd door alle verschillende typen en vooral de prijsrange. Toen ik het bed van mijn Kangoo ging maken, wilde ik niet een duur matras kopen die ik mogelijk zou verpesten. Ik ging het gloednieuwe matras namelijk op maat snijden.

Daarom heb ik toen voor een IKEA matras gekozen. Deze beviel ons behoorlijk goed dus bij onze huidige camper heb ik weer zo’n zelfde matras gekocht. Het gaat om het MALVIK matras. Dit matras heeft een afritsbare witte hoes die wasmachine wasbaar is. Deze hoes heb ik er helemaal afgeritst. De rits heb ik vervolgens er helemaal afgehaald met een tornmesje. Met een klein fijn schaartje is dit ook prima te doen. Nu heb ik twee helften (de boven en onderkant) van de witte hoes, een hele lange rits en een geelkleurig schuimmatras.

Op maat gemaakte matrasdelen in een camper

Afmetingen bepalen

Ons bed is in dagmodus een bank. Je zou het matras op twee manieren kunnen maken. Indien het matras plooibaar genoeg is, dan kan je het matras uit één deel laten bestaan. Dan duw je het matras in een hoek waardoor er een zitvlak en een rugvlak ontstaat. Ons matras was niet zo plooibaar, dus ik heb het matras uit twee delen gemaakt.

Om dit te doen heb ik eerst de afmetingen van het zitvlak opgemeten. Dus de volledige breedte en diepte van de ingeschoven bank (dus niet uitgeschoven). Deze afmetingen heb ik met een pen aangeduid op het gele matras. Met een broodmes heb ik deze uitgesneden. Een elektrisch mes blijkt ook goed te werken, deze heb ik zelf niet, dus ik heb het met een gewoon broodmes gedaan en dat ging ook prima. Zorg dat je goed recht naar beneden snijd, anders krijg je scheve randen.

Het matrasdeel voor de rugleuning/uitschuifgedeelte meet je door het bed tot de volledige breedte uit te schuiven. Om een beter beeld te krijgen vanaf waar je moet beginnen te meten kan je het zitvlak matrasdeel alvast neerleggen. Vanaf de rand van het eerste matrasdeel tot het einde van het bed, dat is de breedte van het tweede matrasdeel. Deze afmeting teken je weer op een stuk matras en snijd je weer met het broodmes. 

Hoes hergebruiken

De twee witte hoes helften en de rits heb ik weer hergebruikt om om mijn nieuwe matrasdelen te maken. De hoes heb ik op maat van de nieuwe matrasdelen geknipt. Van mijn Kangoo project had ik de ritsen niet gebruikt, dus die had ik nog liggen. Die heb ik voor dit project mooi kunnen hergebruiken! Om de rits vast te zetten heb je een speciaal ritsvoetje nodig. Dan kan je de rits heel strak naaien. Deze heb ik jammer genoeg niet, dus ik heb het met een gewone voet moeten doen. De rits zit vast, maar is nog niet mooi strak afgewerkt. Binnenkort ga ik op bezoek bij mijn ouders en vraag ik heel lief of ik de naaimachine van mijn moeder kan gebruiken. 

De matrasdelen zitten nu in de witte hoezen. Dit is natuurlijk niet bepaald mooi. De witte hoes heeft is handig zodat je het kan wassen en het geeft extra zachtheid, maar zonder buitenhoes is het niet bepaald een mooi beeld. Om buitenhoezen te maken heb ik stof gekocht bij de IKEA. Daar heb je behoorlijk veel keuze. Ik vond de blauwe linnen stof mooi als hoes voor onze bank. Hier heb ik hoeslakens van gemaakt met elastiek. 

Veel mensen kiezen ervoor om afritsbare buitenhoes te maken voor de matrasdelen. Dit geeft in mijn ogen het mooiste effect. Echter, omdat ik geen professionele naaister ben, en ontzettend perfectionistisch, zal mijn creatie nooit naar eigen wens worden. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de hoes snel afneembaar is. Dit vind ik hygiënischer, zeker met een kat die soms een ongelukje heeft. Ik heb dus gekozen voor gemak. Het resultaat is iets minder strak, maar omdat het een ruwe linnen stof is, vind ik dit daar heel goed bij passen. Uit ervaring weet ik dat een afritsbare hoes net past, en na het wassen is het altijd zo’n gedoe om het matras weer in de hoes te wurmen. 

Bij deze, mijn proces van het maken van matrasdelen en hoezen voor onze camper. Nogmaals, deze post is meer als inspiratie bedoeld. Als je meer specifieke uitleg wilt, laat het weten. Dan maak ik graag een meer uitgebreide tutorial post hierover! Lees in deze blogpost hoe ik ons dekbed ook op maat heb gemaakt voor onze camper.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *