< Terug naar blog pagina

Twee jaar geleden heb ik in ongeveer 2 weken een Renault Kangoo omgebouwd tot minicampertje. Dit was een super leuk en leerzaam project. Voor mij was dit een perfecte tussenstap om uiteindelijk te kiezen voor full time reizen in onze grotere zelfbouw camper. Omdat veel mensen mijn blogposts over onze minicamper interessant vinden, heb ik al mijn informatie samen gebundeld in op deze pagina.

Specificaties van het interieur

Op deze pagina zie je meer uitgebreide informatie over het camperinterieur die ik in de Kangoo heb gebouwd. Close up foto’s van het interieur kan je hier vinden. Lees de informatie hier.

Renault Kangoo Minicamper

Vooronderzoek

De Kangoo had ik met één grote reden gekocht. Namelijk om die om te bouwen naar minicampertje. Een nomadisch leven was voor mij een droom. Op het moment van aanschaf studeerde ik nog en kon ik nog geen volledige camper ombouwen. De Kangoo zou een test zijn voor ons. Om te kijken of ik een reizend bestaan wel iets voor mij zou zijn. Hier lees je daar meer over. 

Kangoo minicamper

Bouw van de Kangoo Camper

Het interieur van de Kangoo Camper heb ik de zomer van 2019 gemaakt. Voordat ik begon, wist ik al hoe de lay out ging worden. Ik moest het dus enkel fabriceren. Interieur bevat een uitschuifbaar bed/bank, een keukenkast, een opbergkist, een vensterbankje en een hoedenplank. Daarnaast heb ik ook gebruik gemaakt van hergebruikt materiaal om gordijntjes op maat te maken voor de raampjes. Lees in deze post daar meer over.

Uitklaptafel mini camper

Doe het zelf uitschuifbaar bed bank

In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe je een uitschuifbare bedbank maakt voor in jouw camper. Let wel op, in deze post gaat het om een bed met een lengte van 1m80. Dit uitgewerkte model past niet in de Kangoo. Natuurlijk zit er wel een bed in van 1m80, maar deze bestaat uit meerdere delen. Het eerste stuk van het bed is een uitschuifbaar deel. Daarna zorgt de klep van de opbergkist voor een verlengstuk. Als laatste moeten de voorste stoelen naar voren geklapt worden zodat het inzetstuk van het laatste deel gemonteerd kan worden.

De theorie van dit stappenplan is dus zeker bruikbaar voor in de minicamper, alleen heeft het andere afmetingen.

Uitschuifbare bedbank in een camper

Matrasdelen op maat

Een goede nachtrust is voor mij belangrijk. Wij waren voor onze camperavonturen enkel gewend om met de tent op vakantie te gaan. Ik had het altijd koud en lag nooit echt lekker. Daardoor was ik vaak moe en sliep ik overdag om mijn slaap in te halen. Ik heb veel geslapen en weinig gezien tijdens die vakanties… Dus voor de minicamper wilde ik echte matrassen. Bij IKEA heb ik schuimmatrassen gekocht en op maat gemaakt.

Let hier ook op. De blogpost over het op maat maken van matrasdelen heb ik ook gebaseerd op een bed met andere afmetingen. Bij het maken van matrasdelen voor een minicamper zullen andere metingen moeten worden gemaakt. Gebruik deze blog daarom als inspiratie.

Uitneembaar interieur

Toen ik de Kangoo kocht wilde ik de originele achterbank bewaren. Het leek mij handig om een minicamper te hebben die ook te gebruiken is als personenvervoer, dus met achterbank. Daarom heb ik het camperinterieur zo bevestigd dat het volledig uitneembaar is. Het originele interieur kan er weer worden ingezet als dat nodig is. In deze blogpost zie je stap voor stap hoe het interieur opgebouwd is.

Kale Vloer Minicamper

Must have items in de Renault Kangoo minicamper

Tijdens onze reizen met de Kangoo minicamper hebben wij gebruik gemaakt van een heel aantal handige items. Het gebruik van deze items heb ik opgedeeld in 4 delen. In deze aparte blogposts deel ik de items die voor ons onmisbaar waren toen wij in de minicamper leefden.

Deel 1: Koken

Deel 2: Toilet

Deel 3: Opbergen

Deel 4: Sfeer

Laatste woorden

Dit zijn de blogs op een rij die van toepassing zijn voor een minicamper. Ook hebben we een Caddy camper omgebouwd die als inspiratie kan dienen. Laat bovenstaande informatie over de Kangoo camper inspiratie zijn voor jouw project! You can do this!

Naar de wc gaan in de camper

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *