< Terug naar blog pagina

Afgelopen november heb ik een aantal dagen full time vanlife met mijn vriend uitgeprobeerd. Voor een docentenopdracht moest ik in Helmond zijn. Dit is ongeveer een uur rijden van ons bakstenen huis. Elke dag op en neer vind ik best wel een gedoe. Mijn vriend had op dat moment een opdracht in Vlijmen. Dus mijn vriend en ik hadden besloten om een aantal nachten in de bus te wonen zodat we full time vanlife konden uitproberen. Ik zou dan na werktijd naar Vlijmen rijden om daar te overnachten. Hieronder vertel ik over mijn eerste ervaringen, wat er goed ging en waar we nog aandacht aan moeten besteden.

Eerste ervaring

Wat een vrijheid! We hebben een aantal nachten naast het appartementencomplex van mijn schoonouders in Vlijmen gestaan. ‘S avonds zijn we gezellig bij hun op bezoek geweest (met anderhalve meter afstand uiteraard). Door de weeks zou dit voor mij nooit uitkomen omdat ik dan te moe was van het reizen van en naar werk, en dan zouden we nog naar het bezoek moeten reizen. Dat resulteert dan altijd in late avonden, and I need my sleep!

Doordat we ons eigen huisje bij hadden kon ik mezelf altijd terugtrekken als ik daar behoefte aan had. Ook kon ik zelf beslissen wanneer ik naar bed ging. Als we met een gewone auto waren geweest dan was ik in zekere zin afhankelijk van Lex. We moeten dan altijd op elkaar afstemmen wanneer we naar huis gaan. Lex heeft meer behoefte aan gezelligheid met mensen om hem heen. Ik heb dat minder. In het verleden was ik dan al snel overprikkeld en wilde ik het bezoek afronden. Lex wilde dan eigenlijk nog langer blijven. Ik voelde me altijd schuldig dus dan bleef ik ook maar. Wat weer resulteerde in uitgeputte Juliette. Nu hoeft dat niet meer. Lex kan blijven hangen bij bezoek, ik kan alvast weg zonder mij schuldig te voelen. Win win!

Full Time Van Life

Wat ging er goed

Het behouden van mijn eigen ritme ging verassend goed. Een vast ritme werkt voor mij heel goed. Ik weet wat er moet gebeuren en ik kan me beter focussen. Omdat we de bus gingen testen was ik bang dat door het enthousiamse, en omdat we bij onze schoonouders op bezoek gingen, dat ik mijn eigen ritme niet meer kon behouden. Ik denk dat dit komt omdat het een echt huisje is. Ik had alles bij me wat ik nodig had en ik was van niets afhankelijk. Daardoor hoefde ik niet steeds bij mijn schoonouders naar binnen en werd ik afgeleid.

Tijdens de pauzes dat ik moest lesgeven heb ik ook gebruik gemaakt van de camper. Omdat ik maar voor een korte opdracht op de school aanwezig was, had ik niet echt de mogelijkheid om de school en de werknemers te leren kennen. Daarnaast vond ik het eerlijk gezegd ook moeilijk i.v.m. Corona. In de docentenkamer was het vrijwel altijd leeg tijdens de pauzes. Daarnaast voel ik me een deze tijd niet comfortabel om gezellig bij een groep mensen te gaan zitten om ze beter te leren kennen. Dus ik ben soms in mijn camper op de parkeerplaats gaan zitten. Daar heb ik mijn lunch lekker opgegeten en voor mezelf een kopje thee gezet. Echt heerlijk!

Full Time Van Life Nederland

Wat kon beter

Lex en ik hebben deze testdagen af en toe wel flink aan elkaar geergerd. Dit kwam doordat we gewoon nog niet gewend zijn aan zo’n kleine ruimte. Als Lex iets wilde pakken dan stond ik altijd in de weg. Of Lex wilde nog langer blijven liggen in bed, maar daardoor kon ik niet bij de koffiespullen. Het wordt een leerproces om aan elkaar te wennen en onze apparte ritmes te leren. Ik kijk er erg naar uit om dat leren!

Zoals ik hierboven zei, kon ik soms niet bij specifieke spullen. Als ons bed is uitgeklapt, dan kan je niet bij de bovenste kastjes van het keukenblok. Het bed blokkeerd dan die deurtjes. Waar we dus beter over na moeten denken is welke spullen we waar gaan opbergen. Het zou niet handig om ontbijtbenodigdheden in die kastjes te stoppen. Wel kan je daar bijvoorbeeld de voorraad blikken of vuile was opbergen. Die heb je niet nodig in de uren voor en na het slapen.

Laatste gedachten

Een eigen mobiele Tiny Home geeft mij een enorme meerwaarde. Ik ben een hyper sensitief persoon (HSP) en heb echt mijn oplaadmomenten nodig. Deze camper geeft mij de mogelijkheid om mij terug te trekken. Zowel tijdens pauzes gedurende een werkdag en tijdens sociale activiteiten. Daarnaast ben ik zo ontzettend blij dat ik altijd al mijn spullen bij me heb. Ik hoef me geen zorgen te maken of ik iets ben vergeten. En als ik toch iets ben vergeten wanneer ik de deur uit ga, dan kan ik zo weer naar mijn huisje lopen.

Het komt niet als een totale schok, maar ik heb tot nu toe nog vrij weinig gelezen over het wennen aan elkaar in een kleine ruimte. Dit is een tip die ik aan iedereen wil meegeven die ook een camper wil en deze gaat gebruiken om full time in te wonen. Geef jezelf en jouw partner de tijd en ruimte om aan elkaar te wennen. Irritaties zijn normaal, maar maak ze bespreekbaar zodat beiden kunnen proberen om daar rekening mee te houden.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *