< Terug naar blog pagina
VanLife DIY down comforter

In ons bakstenen huis hadden we een joekel van een (tweedehands) donsdeken op ons bed liggen. ‘The Floof’ noemen we die. Heerlijk floofy en warm. Toen we naar onze camper gingen verhuizen, werd The Floof een beetje te groot voor ons 1m27 breed bed… Een nieuwe kopen, daar hou ik niet van (en veel te duur). En waar vind je een donsdeken op maat gemaakt voor ons bed? Dus ik ging zelf aan de slag.

Deze uitleg van mijn proces is ook toepasbaar voor een gewoon dekbed. Het hoeft niet van dons te zijn! Dit project heb ik gemaakt in een normaal huis, dus niet de camper. Ik heb geen naaimachine mee op reis. Toch kan je dit project ook prima doen wanneer je al in jouw mobile home woont. In plaats van met de naaimachine werken kan dit ook met de hand. Het kost dan wel wat meer moeite en tijd, maar het is zeker mogelijk!

De preciese afmetingen van een dekbed voor een bed van 1m27 weet ik niet. Want wie heeft er nou een bed van die afmetingen? Maar ik had nog twee dekbedovertrekken van 1m60 die ik graag wilde gebruiken. Dus ik heb het dekbed op maat gemaakt voor deze twee hoezen. Het dekbed was te breed en ook te lang. Dus ook de lengte heb ik aangepast. De gewenste lengte heb ik opgemeten en afgetekend op het dekbed.

In een donsdeken zit, je raad het al, dons. Wanneer je er zo een schaar in zet, zal al het dons er uit komen en OVERAL terecht komen… Dat willen we niet. Dus ik heb er eerst twee naden parallel in genaaid met de naaimachine. Deze naden heb ik met kleine steekjes genaaid. Dus de steeklengte klein zetten.

Doe het zelf donsdekbed op maat
Teken de nieuwe afmetingen af op het dekbed
Donsdekbed in de camper
Naai twee naden parallel
Dekbed in de camper
Knip tussen de twee naden en zigzag of lok de naad af

Vervolgens heb ik heel netjes tussen die twee gemaakte naden geknipt. Daar zit ook een beetje dons tussen dat er uit komt. Dus zorg dat je de ruimte goed afsluit zodat je het dons niet het hele huis doorloopt.

De losse stukken dekbed heb ik daarna afgelokt met een lockmachine. Zo heeft het een nette afgewerkte rand en kan het dons nergens meer heen.
Nu had ik een op maat gemaakt dekbed, en twee losse smalle stroken dekbed. Wat ik daarmee heb gedaan? Dat lees je in de volgende blogpost!

Hergebruik dons dekbed
Onderdelen die overblijven

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *