< Terug naar blog pagina

In deze post wil ik het proces aan de hand van beeld en tekst verder toelichten.

Als je zelf op het punt staat om een Kangoo, Berlingo, Partner, Doblo, of een andere mini camper auto om te bouwen, dan hoop ik dat deze informatie jou verder kan helpen. Lees vooral ook mijn andere blogs, bijvoorbeeld over het uitschuifbaar bed, of het stappenplan van de Renault Kangoo.

Zodra ik kon ben ik begonnen. De layout van de camper, die had ik volgens mij al een jaar voor de aanschaf helemaal uitgedacht. Dus ik kon direct beginnen met de uitvoering van mijn tekeningen.

Het volledige interieur van de bus heb ik gebouwd door gebruik te maken van bestaande punten in de auto. Wat ik hiermee bedoel, ik heb niets uitgeslepen, geen nieuwe gaten geboord, ik heb helemaal niets veranderd aan de auto zelf. Ik heb het interieur gebouwd en bevestigd door gebruik te maken van gaten en aanwezige schroefdraden. Zo kan ik alles uit de bus halen en het weer volledig als originele personenauto gebruiken.

In ongeveer anderhalve week heb ik de Kangoo omgebouwd tot mini campertje. In die tijd mochten we de auto van mijn schoonmoeder lenen zodat mijn vriend nog gewoon naar zijn werk kon gaan. Hij gebruikte hier namelijk mijn auto voor.

Overdag was ik bezig met meten, zagen, boren, passen. Als Lex ‘s avonds thuis kwam, dan hielp hij mij soms nog een uurtje. Zijn spierballen kwamen vooral van pas met het passen van de zware onderdelen, zoals de vloerplaat en het frame van het bed. Voor de rest heb ik de bus in mijn eentje omgebouwd.

Side note. Nu ga ik even tieren. Ik merk dat veel mensen (lees: bijna iedereen) denken dat Lex de bus om heeft gebouwd. Vaak is de aanname dat ik zijn hulpje ben geweest. Is de gedachte zo diep ingeworteld in de maatschappij dat het niet gebruikelijk is dat vrouwen handig zijn? Of dat vrouwen geen technisch inzicht kunnen en/of willen hebben? Dit vind ik erg storend. De ‘rollen’ zijn bij ons dus omgedraaid. Lex is mijn hulpje geweest. En ik vind het heel belangrijk dat deze aannames van genderrollen verminderd worden.

Uitwerking

Gordijntjes

Als persoon ben ik heel erg bezig met duurzaamheid en mijn impact op het milieu. Daarom heb ik getracht om zo veel mogelijk materialen te hergebruiken. Een deel van het hout lag ongebruikt op onze houtstapel, dus dat heb ik mooi kunnen toepassen. De gordijntjes heb ik ook gemaakt van hergebruikt materiaal. De stof is afkomstig van gordijnen uit een hotel waar mijn schoonbroer werkt. Super fancy kwaliteit, en nog verduisterend ook! Thanks schoonbroer! De achter stof van de gordijnen was in het vorige leven een laken. Met magneetjes zijn de gordijntjes te bevestigen aan het metalen frame van het autoraam.

Het bed frame

Het bedframe heb ik voornamelijk gemaakt van 4.4×4.4 mm dikke balken. In ‘dagmodus’ is het een bank. Als we gaan slapen kan het frame uitgeschoven worden zodat er een c.a. 110 cm breed bed ontstaat. Heerlijk knus! Lex is iets meer dan 1m80 lang. En ikzelf ben ook vrij lang met mijn 1m71. Om de lengte te creëren die we nodig hebben, klappen we ook de voorste stoelen voorover. Met een extra voetenplankje, een steun en een bijbehorend matraskussen wordt de lengte van het bed verlengd. De technische uitwerking van dit type uitschuifbed heb ik in een aparte blogpost uitgewerkt. Die uitleg is voor een bed van 1.80 cm lang, maar het principe is ook toepasbaar voor een bed in een kleinere camper.

Onder het bed zijn er drie opbergplekken. Twee grote lades onder het bed hebben we vooral gebruikt voor eten en kookspullen. Het achterste deel is bereikbaar via de achterkant van de auto, wanneer de klep open staat. Dit onderdeel noemen we de ‘garage’. De deur van de garage dient ook als steun voor het buitentafeltje. In de garage lag een noodtentje, extra autolampjes, startkabels, gevarendriehoek, etc.

Zodra het frame van het bed klaar was, ging ik op zoek naar een matras. Holy cow, wat zijn matrassen duur! Omdat ik het matras ging snijden in meerdere delen, was ik niet van plan om een duur matras te kopen. Lang leve de IKEA!

Het matras is van schuim. De originele stoffen hoes die er om heen zat heb ik voorzichtig losgehaald, in stukken op maat geknipt en hergebruikt. Uiteindelijk heb ik van de grijze stof van een dekbedovertrek hoeslakentjes gemaakt voor elk stukje matras. Die zijn eenvoudig te verwijderen om te wassen.

Keukenkast

Stel dat het slecht weer zou zijn, dan wil ik comfortabel binnen kunnen koken en eten. Daarom heb ik een keukenkast met uitklapbare tafel gebouwd. Op deze tafel kan je het vuurpitje zetten om te koken en vervolgens kun je gezellig met z’n tweeën het eten opeten. Uiteindelijk hebben we alleen maar goed weer gehad in Frankrijk, dus het koken hebben we niet binnen gedaan. Wel hebben we veel gebruik gemaakt van het tafeltje om te eten.

Naast de uitklaptafel heeft de kast nog een extra klep waar je wat spulletjes in kan opbergen. Daar zit ook de wielkast, dus heel veel ruimte heb je niet. Wij hadden daar onze wc benodigdheden liggen (lees: wc rol en poepschep). Helemaal bovenin hebben we een klein schapje waar we dingen bewaarden zoals zonnebrandcrème, first aid kit, nachtlampje en een ventilatortje.

Resultaat

Bessie de bus vind ik erg mooi geworden. Er is verrassend veel opbergruimte. De bank zit goed en het bed slaapt werkelijk heerlijk! De keukenkast is heel praktisch met voldoende opbergplekken en ook de uitklaptafel. Na terugkeer van onze eerste vakantie had ik gedacht dat we de ombouw er weer uit zouden halen om de achterbank terug te kunnen plaatsen. Zo konden we de auto weer als personenauto gebruiken als we toch niet op vakantie waren. Tot nu toe hebben we dat niet gedaan. Na onze vakantie hebben we nog regelmatig gebruik gemaakt van de bus.

Je eigen minicamper bouwen?

Lees mijn informatieve blogs

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

 1. Hallo Deine Idee finde ich sehr gut.
  Ich habe mir auch einen Renault Kangoo Rapid ,Kastenwagen, gekauft um unabhängig zu sein.
  Ich besitze ein elektronisches Klapprad womit ich in weitere Umgebung Touren machen kann und gleichzeitig im Auto übernachten kann.Die Seitentür habe ich auf der Beifahrerseite.Das Klapprad wollte ich dann hinten im Gang stellen und es festmachen.
  Hinter dem Fahrersitz wollte ich die Kühlbox und den Stromerzeuger mit Solarmodule unter bringen.Bitte um weitere Vorschläge.

 2. Hoi Julliete,
  Wat een inspirerende site , en wat herkenbaar….altijd denken de mensen dat jij je vriend geholpen hebt. Mijn kerel heeft 2 linker handen en nog kijkt men vreemd op als ik de klussen doe…
  Vraagje, is er een reden dat je alles uitneembaar maakte in bessie (zonder het te verankeren aan de auto? Regelgeving RDW of iets dergelijks?
  Vriendelijke groet,
  Debby

  1. Hoi Debbie!

   Fijn om te lezen dat meerdere mensen het herkennen! Ik ben dus niet de enige!

   De reden waarom ik alles uitneembaar heb gemaakt heeft twee voornaamste redenen. Toen ik de Kangoo kocht, wist ik dat dit een tussenauto ging zijn. Ik zou die dus doorverkopen. Op dat moment wist ik nog niet of ik de auto als personenauto ging verkopen of als minicamper. Ik heb dus alles uitneembaar gemaakt. Daarnaast wist ik niet zeker of ik ooit weer behoefte zou hebben aan een achterbank om mensen te kunnen vervoeren.

   Daarnaast wilde ik liever niet in het metalen frame van de auto boren. Dat zou je dan weer moeten behandelen tegen roest.

   Groetjes,
   Juliette Schmitz

 3. Hallo Juliette,

  Jouw Kangoo tot camper gemaakt, vind ik heel knap
  gedaan. Zelf zou ik mijn Dacia Dokker net zo’n inrichting willen geven, maar helaas kan ik dat niet, ben 68 jaar en niet handig. Zou jij iemand weten, die mij hierbij kan helpen?

  Vriendelijke groet,
  Sylvia de Vos

 4. Mooi gedaan. Maar kan je met dat dikke matras van 14 cm dik nog wel rechtop zitten in de auto? Want dat vind ik wel belangrijk.
  Groetjes, Astrid

  1. Hoi Astrid,
   Jazeker kan je er in zitten. Ik heb het interieur van de Kangoo op maat gemaakt voor mijn partner. Hij is 1.85 meter. Hij kon er comfortabel en ergonomisch in zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *