< Terug naar blog pagina

Zoals ik in mijn eerste blog post (ever! Zo tof!) heb verteld, heb ik vorige zomer mijn mooie rode Renault Kangoo, genaamd Bessie, omgebouwd. Deze aankoop was eigenlijk een vooronderzoek van mij om te kijken of de levensstijl van ‘Van Life’ voor ons geschikt is. In deze post wil ik dit vooronderzoek wat verder toelichten.

In oktober 2018 heb ik mijn aller eerste autootje gekocht. In mijn hoofd kopen de meeste mensen hun eerste auto als ze 20 zijn ofzo. Dit is dan een mini autootje, want meer kan bruintje niet trekken. En deze eerste auto is dan ook in mijn hoofd een oude roestbak.

Mijn eerste auto

Ik was al 27 en ik ging direct voor een ‘grotere’ auto. De man waar ik de auto van kocht zei ook trots dat het een ideale auto is voor kinderen. De schuifdeuren zijn giga waardoor je voldoende ruimte hebt om de gordel om een kinderzitje te krijgen. En als de kids zomaar een deur opengooien, is het geen probleem want het is maar een schuifdeur (en geen vangnet waar een langsrijdende auto of fietser tegenaan klapt). Blijkbaar dacht hij dat ik begon aan kinderen. He couldn’t be more wrong… Maar inderdaad, deze type auto’s zijn echt geniaal voor kinderen, en voor het vervoeren van fietsen, en verhuisdozen, en een volledig twee verdiepingen tellend konijnenhok (voor de lieve vrienden die op vakantie gaan en wij de oppassers zijn voor hun fluffball), en echt een hele shitload aan spullen.

Toch waren dit niet de voornaamste redenen voor mij om voor een Kangoo te kiezen. Nee, ik wilde deze kleine auto ombouwen tot campertje! De man keek me scheef aan… Een camper in zo’n kleine auto. Haha!

Maargoed, ik heb de auto gekocht en ik was super trots op dit eerste rode wagentje. Vervolgens heb ik de eerste 9 maanden de auto gewoon als personenauto gebruikt (en om dus dat konijnenhok te vervoeren tijdens die oppas week). Ik was nog bezig met mijn tweede Bachelors halen. Dus voor de verbouwing had ik nog even geen tijd. Pas de eerste week van de zomervakantie 2019 is de bouw van start gegaan.

Uitwerking van de bouw

Om de informatie interessant en niet overweldigend te maken, heb ik een aparte blogpost geschreven om bouw van de Kangoo verder toe te lichten. Klik hier om deze blogpost te lezen. Hier vertel ik heel kort hoe het bed werkt, mijn gedachten achter het ontwerp van de keukenkast en mijn duurzame kijk naar materiaalgebruik.

Eerste Testronde

De laatste dag van de bouw bestond uit het fine tunen en het schilderen van het houtwerk. We konden niet wachten om te vertrekken. De laatste verflaag was nog nat, maar ik dacht, onderweg kan die ook nog drogen! We hebben onze kater Willem naar het Kattenhotel gebracht en we zijn vertrokken om 3 weken rond te trekken door Frankrijk.

Het was heerlijk!

Maar de reden waarom we terug gingen (we hadden eigenlijk 6 weken vrij genomen) was omdat wij onze furbaby niet konden missen. (Oh ja en omdat ik was vergeten om een APK keuring te plannen voordat we vertrokken… Gelukkig heb ik net op de vervaldatum een afspraak kunnen plannen maar hierdoor moesten we wel terug naar Nederland).

We hebben dus een geweldige tijd gehad in onze minicamper. We zagen na deze ervaring meer een toekomst als nomaden. De eerste testronde was dus geslaagd!

Vervolg testrondes

De camper hebben we eigenlijk gedurende het hele jaar nog regelmatig gebruikt. Zelfs in de winter. Ondanks dat ik de bus niet heb geïsoleerd, is het heerlijk warm ‘s nachts. Regelmatig hebben we een nacht gehad waarbij er ijs op het dak van de bus lag. Doordat het zo’n kleine ruimte is, is het heel goed warm te houden onder voldoende dekens.

Lex en ik hebben beiden familieleden die verspreid over heel Nederland wonen. Zo zijn we een keer op bezoek geweest bij mijn schoonouders en hebben we de nacht in een achterstraatje achter het appartementengebouw geslapen. Met kerst hebben we in de wijk bij mijn ouders geslapen. Ook bij mijn zusje in Zeeland hebben we op de parkeerplek tegenover haar huis geparkeerd gestaan.

Ik vind het heerlijk. Juist omdat we familie verder weg hebben is op bezoek gaan soms gewoon niet leuk (op bezoek zijn uiteraard wel, maar het heen en terug rijden niet). Het kost zoveel energie. Maar als het bezoek uitgebreid kan worden dan is het ineens een mini vakantie. Het voelt ook minder een gedoe. Niemand hoeft echt rekening te houden met ons. Geen logeerbed hoeft klaar gemaakt te worden, geen extra was, … Het enige wat we vragen is een sleutel van de voordeur zodat we ‘s nachts of ‘s ochtends naar de wc kunnen. En zodat ik hun hond kan kidnappen om een heerlijk lekkere wandeling te maken in de ochtend.

Naast bezoeken bij familie, hebben we ook goed gebruik gemaakt van de camper tijdens een vriendenweekend. Samen met onze studievrienden hebben we een lang weekend gekampeerd in Duitsland. Terwijl onze vrienden druk bezig waren met tenten uitpakken en opbouwen, trokken wij de achterklep van de bus open en we waren klaar voor de gezelligheid.

Conclusie

De bus Bessie was voor mij vooral een vooronderzoek naar ‘Van Life’. Een heel leuk vooronderzoek! We kunnen beiden zeggen dat het vooronderzoek geslaagd is. We hebben beiden een beter beeld wat er komt kijken bij een nomadisch leven. Onze volgende stap is een grotere stap. Namelijk de verbouwing van onze grote bus.

Zelf een minicamper bouwen?

Meer informatie over de Renault Kangoo Minicamper

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *