Onze kat Willem hebben wij in 2018 geadopteerd vanuit het asiel. Hij was op straat gevonden en had een tijdje als straatkat geleefd. Zijn preciese achtergrond is dus niet bekend.
De eerste 3 jaar met ons heeft hij een normaal kattenleven gehad. Hij woonde in een normaal huisje en zijn eerste 2 jaar had hij zelfs geen eigen achtertuin! Toen wij hadden besloten om te gaan reizen zou Willem uiteraard mee gaan.
Ondertussen wonen we al meer dan een jaar in onze camper. We zien dat Willem enorm van dit leventje geniet. Hier zijn 5 dingen die hij heerlijk vindt aan Van Life.
1. Heel veel buiten tijd
Ik ben een ochtend mens. Dus ik ben vrij vroeg wakker en bezig. Het eerste wat ik doe is de schuifdeur openen zodat ik met onze fosterhond kan gaan wandelen. Dit is het eerste moment dat Willem mee gaat naar buiten.
Soms wandelt hij mee met mij en de hond. Soms blijft hij rond de bus hangen. Dan gaat hij opzoek naar muisjes of gaat hij gras knabbelen.
Meestal staat de deur de hele dag open. Dus Willem kan komen en gaan wanneer hij wilt. Hier maakt hij dan ook veel gebruik van. Hij wisselt zijn uren af met slapen onder of in de bus, hij eet een beetje, hij gaat naar de wc (altijd in zijn eigen kattenbak…), hij wandelt een beetje rond de bus, … Het beste leventje.
2. Elke keer weer een nieuwe plek
Het is algemeen bekend dat de meeste katten van stabiliteit houden. Dus een vast huis en zijn of haar eigen routine. Dit is voor heel veel katten ook zeker waar en daardoor was ik zeker in het begin van onze reis bang dat Willem zich niet prettig zou voelen.
Gelukkig is Willem niet zo streng! Hij vind het heerlijk om steeds op een nieuwe plek te staan om te ontdekken. Zodra de bus stil staat gaat meneer al klaar zitten bij de schuifdeur. Alsof hij weet dat een heel nieuw domein te wachten staat om te snuffelen.
Ondanks dat het reizen goed gaat met Willem, merk ik wel dat hij routine ook erg fijn vindt. Zo proberen we de dagen zo veel mogelijk hetzelfde in te richten. Daarnaast laten we Willem vaak het ritme en routine bepalen en passen wij ons aan hem aan.
3. Oneindig eten
Toen we in een bakstenen huis woonde wogen we elke maaltijd van Willem af in een bakje. Zijn eten kreeg hij in een voerbal of in een “slow feeder” voor een hond. Hij moest elke dag dezelfde hoeveelheid eten krijgen. Dit vond hij vreselijk want hij had altijd honger.
In het begin van onze reis deden wij dit nog steeds. ’s Nachts had hij daardoor enorme behoefte om knuffelig te zijn. Want lief zijn is eten krijgen volgens hem. Dus we werden s’ nachts vaak wakker gehouden door kopjes en natte kusjes.
Al snel waren we daar klaar mee en zorgden we dat Willem altijd eten beschikbaar had. Ik was bang dat hij snel zou aankomen. Willem leek namelijk geen rem te hebben met eten. Maar na een aantal weken kwam hij niet bij.
Door de combinatie van veel beweging buiten en ook de slow feeder denk ik dat hij mooi op gewicht kan blijven. De slow feeder zorgt er namelijk voor dat hij moet overwegen of een extra brokje er uit wippen de moeite waard is. Wanneer we zijn voer in een schaaltje neerzetten, dan ademt hij dat wel in één keer op.
4. Zo veel aandacht
Nu wij in de bus wonen krijgt Willem veel meer aandacht. We zijn eigenlijk altijd thuis en daar geniet hij enorm van. Hij heeft meerdere keren per dag behoefte aan een knuffelsessie. We werken vanuit de bus, dus die knuffelsessies kan hij altijd krijgen.
5. De hoeveelheid nat voer
Dit is voor ons een minder fijn aspect. In een bakstenen huis kreeg Willem gemiddeld één keer per maand natvoer. Nu in de bus krijgt hij dit bijna elke dag. Elke avond is het namelijk een gedoe om meneer weer binnen te krijgen. Hij zit vaak onder de bus van de avond te genieten en weigert dan om binnen te komen. Om hem te lokken gebruiken wij een klein beetje natvoer. Dit weet hij ondertussen jammer genoeg…
Daarnaast gebruiken we natvoer om Willem meer water te laten drinken. In en rondom de bus is het vaak warmer dan in een huis. Om ervoor te zorgen dat hij wel voldoende vocht binnen krijgt geef ik hem op warme dagen vaker een beetje natvoer. Dit leng ik aan met extra water.
Laatste woorden
Willem doet het heel goed in de camper. Het is duidelijk dat hij geniet van zijn reizend leventje. Ik ben me bewust van het enorme geluk dat we hebben met hem. Weinig katten zouden hiervoor geschikt zijn.
Omdat we zo veel tijd spenderen met onze dieren kan ik Willem altijd monitoren. Ik heb snel door als hij zicht niet goed voelt of als hij meer rust en stabiliteit nodig heeft.