< Terug naar blog pagina

In onze camper hebben wij een simpele waterinstallatie. Wij maken gebruik van een voetpomp. Hiervoor is geen elektriciteit nodig. Tijdens de ontwerpfase heb ik hier bewust voor gekozen. Deze voetpomp zorgt namelijk voor een heel zuinig waterverbruik.

Daarnaast hebben wij geen warm water toevoer in onze camper. Hierdoor is de installatie nog eenvoudiger. Als wij warm water nodig hebben gebruiken wij een keteltje om het water op te warmen.
In deze blogpost toon ik hoe onze water installatie er uit ziet en waarom wij voor sommige onderdelen hebben gekozen.

Watertanks

In de camper hebben wij 3 watertanks van elk 19 liter. Twee van deze tanks hebben wij in de keukenkast staan. De derde staat als reserve achter in de garage. Naast deze twee verswater tanks staat één tank van 16 liter voor het grijze water.
In de schroefdeksels van de watertanks heb ik een gat gemaakt voor de slangen die er in gestoken worden.

Aandacht

Onze watertanks heb ik bij de kampeerwinkel De Wit in Schijndel gekocht. Echter raad ik deze tanks zeker niet aan. Uit ervaring blijkt dat de druk te groot is als de tanks te vol worden gevuld met water. Onderaan de tank is een schroefdop waar je eventueel een kraantje aan toe kan voegen. Door de druk lekt deze schroefdop altijd. We hebben dus al vaak lekkages gehad. Om dit op te lossen moeten wij om het half jaar een nieuwe kit laat aanbrengen rondom dat punt. Niet ideaal dus.

Voetpomp

Om water te laten vloeien moeten wij op een pomp drukken met een voet. Deze pomp is strategisch geplaatst. De voetpomp is namelijk ook nog bereikbaar als we het bed hebben uitgeklapt. Zo kunnen we nog handen wassen en in de ochtend alvast koffie zetten voor koffie op bed.

Door deze waterpomp zijn wij ontzettend zuinig met water. De pomp is namelijk heel precies. Daarnaast verspil je geen water bij het aan en uitzetten van de kraan als je deze met een hand moet bedienen.

Simpele watersetup camper

Slangen

Er lopen slangen vanuit de watertanks, via de voetpomp naar de kraan. Deze slangen zijn speciaal gemaakt om drinkwater door te pompen.

In elke watertank heb ik een stuk tuinslang gestoken die gekoppeld wordt met de rest van de slangen van de wateraansluiting. Zo hoef je niet bij het wisselen van een tank de volledige slang er uit te halen en in de andere tank te steken. In de onderkant van dit stukje slang heb ik twee ‘V’tjes’ gesneden. Zo kan er altijd water uitgezogen worden, ookal raakt de slang de bodem van de tank.

Tuinslangaansluitingen

Om een snelle en efficiente wisseling te maken van watertanks maken wij gebruik van tuinslangaansluitingen. Deze worden ook wel Gardena koppelstukken genoemd. Hierdoor hoeven we enkel een deel van de slang los te koppelen.

Kraan

Omdat wij enkel aansluiting hebben voor koud water is een eenvoudige kraan voldoende. In onze camper hebben wij een toilet kraantje geinstalleerd. Deze kan dichtgedraaid worden. Echter, omdat er enkel water stroomt als we de voetpomp pompen staat ons kraantje altijd open.

Wasbak

Voor ons is een kleine wasbak voldoende. Sommigen vinden een grote wasbak praktisch. Er zijn ook nog kleinere wasbakken beschikbaar.

Onze wasbak heb ik met korting kunnen kopen wegens beschadiging. Er zit namelijk een deukje in. Echter stoort dit ons totaal niet.

Voetpomp water in de camper

Afvoer

De afvoer bestaat uit een slang en afvoerputje. Een afvoerputje is in twee varianten te koop. Een waarbij de afvoer een rechte lijn vormt naar onder en een waarbij de afvoer een horizontale hoek maakt. Om ruimte te besparen heb ik gekozen voor een haakse hoek. Ik heb wel het idee dat deze daardoor iets minder goed afloopt. Zeker als er wat etensresten doorheen lopen. Het afvoerputje is gekoppeld aan de afvoerslang die rechtstreeks naar de vuilwater tank gaat.

Extra onderdelen

Slangklemmen

In totaal hebben wij vier slangklemmen gebruikt. Twee voor de aansluitingen bij de voetpomp, eentje voor de aansluiting van de kraan en een grotere voor de aansluiting tussen het afvoerputje en de afvoerslang.

Verloopstuk slang naar kraan

Onze kraan is bedoeld om in een huis te gebruiken. In een huis worden allemaal rigide koperen buizen en metalen aansluitingen gebruikt. Omdat ik in de camper flexibele slangen gebruik is er een speciaal koppelstuk nodig om de slang aan de kraan te bevestigen. Het was een tijdje zoeken naar het juiste koppelstuk. Uiteindelijk had ik er een gevonden in de Hornbach.

Het koppelstuk draait vast aan de onderkant van de kraan. Aan de andere kant is een trechter vorm waar de flexibele slang overheen geschoven kan worden. Door middel van een slangklemmetje zet je de slang vast.

Laatste woorden

In onze camper hebben wij een vrij eenvoudige watersetup. Het is mogelijk om een elektrische waterpomp aan te sluiten in plaats van een mechanische pomp. Hierdoor heb je een watersetup dat meer lijkt op die van een normaal huis. Je zet een knopje om en er gaat water stromen.

Wij hebben bewust gekozen voor een mechanische voetpomp. Hierdoor besparen we heel veel water en zijn we nog bewuster bezig met ons verbruik.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

    1. Hoi Mieke!
      De grijze watertank heeft een schoefdop met vrij grote opening. Af en toe spoelen we die schoon en eens in de aantal maanden doen we die echt goed schoonmaken. Met een spons en wat afwasmiddel kunnen we de hele binnenkant schrobben. De witte spoelen we elke keer bij het water vullen even schoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *