< Terug naar blog pagina

Onze camper is winterproof. We hebben de wanden, plafond en vloer goed geisoleerd. Ik heb een dieselkachel geinstalleerd. Daarnaast hebben we enkele andere items om ons warm te houden in de kou. Camperen in de winter is voor ons niet oncomfortabel. Toch heeft het niet onze voorkeur. In de wintermaanden zijn wij liever in het zuiden. We proberen dan naar Spanje te gaan om vrijwilligerswerk te doen voor dieren in nood. Of we genieten van het mooiere weer aan de standen.

Wegens omstandigheden spenderen we dit jaar een groot deel van de koude periode in Nederland. Onze maatregelen om de camper winterproof te maken komt nu erg goed van pas!

Isolatie

Onze bus is volledig geisoleerd met Armaflex. Tijdens de bouw van de bus hebben we alle wanden, plafond en vloer hiermee bedekt. Deze isolatie werkt goed tegen warmte. In de zomer blijft de bus koeler. Maar in de winter werkt het ook om de warmte juist binnen te houden.

In de bus hebben wij vier plekken die niet geisoleerd zijn. Dat zijn de twee raampjes, het dakluik en de voorruiten. Hierdoor verliezen we veel warmte.

De voorruiten isoleren wij met zonneschermen. Deze gebruiken wij in de zomer om de zon buiten te houden. In de winter helpen deze schermen om een extra laagje te maken. Wanneer de zon schijnt, laten wij de ramen juist kaal en proberen wij de neus van de bus juist in de zon te zetten. De cockpit warmt door de zon op. Wanneer we het tussenschuifdeurtje openlaten naar de leefruimte, hebben wij een gratis warmtebron.

Voor de twee raampjes heb ik isolerende gordijntjes gemaakt. Door middel van magneten blijven deze goed zitten. Ook voor het dakluik heb ik een isolatie gemaakt. Dit is een dun kussentje die precies in het vierkante gat past van het dakluik. Deze gebruiken we niet heel vaak. We hebben bijna altijd de ventilatie aan staan zodat we frisse lucht krijgen. Enkel als het echt koud is, maken we het dakluik dicht.

Verwarming

Tijdens onze bouw van de camper heb ik een dieselkachel geinstalleerd. Deze gebruiken we sporadisch. Enkel als het erg koud is zetten we deze aan. Ik ben verrast over de zuinigheid van de kachel. Deze heeft weinig elektriciteit en diesel nodig.

Naast de kachel hebben wij een elektrische deken. Deze gebruiken we als we ‘s avonds op de bank liggen. Met een fleecedekentje erover worden we heerlijk warm. Ook zetten we deze aan als we in bed liggen. Wanneer we lezen wordt ons bed lekker knus. Tijdens het slapen hebben we de deken meestal uit staan. Enkel als het heel erg koud is laten we die op de laagste stand aan.

Naast de elektrische deken hebben we twee elektrische kussentjes. Deze gebruiken we bijna dagelijks in de winter. Om onze voeten te warmen in bed of om op te zitten tijdens het werken overdag. Ook gebruiken Vicky en Willem deze warmtebronnen om op te slapen.

Warm houden in de winter

Kleding en dekens

In onze camper hebben we meerdere fleecedekentjes. Zelfs Vicky de hond heeft meerdere dekentjes (om ons bed schoon te houden, maar ook voor de extra warmte). Voor de nacht kan ik altijd een aantal extra dekentjes op ons bed leggen. Ook op de bank hebben we meestal een dekentje over onze schoot liggen. Tijdens het werken zitten we onder een dekentje.

Naast extra dekens zijn extra laagjes kleding belangrijk. We hebben altijd meerdere laagjes kleding aan. Soms wel 5 shirts en truien over elkaar heen. Ook heb ik vaak een legging aan onder mijn broek. Laagjes helpen enorm veel om je lichaam warm te houden in de winter. De rest van mijn kledingkast inhoud lees je hier.

Een muts dragen helpt enorm om het warm te houden. Via je hoofd verlies je heel veel warmte. Een muts zal deze warmte vasthouden. Ook dragen wij handschoenen binnen. Dit zijn handschoenen zonder vingers. Hierdoor verlies je niet je fijne motoriek en kan je normaal je gang gaan. Ook met typen en computerwerk zijn deze handschoenen erg fijn. Buiten dragen we vaak wel volledige handschoenen die ook onze vingers bedekken.

Laatste woorden

Deze tips helpen ons enorm om warm te blijven in de winter in de camper. Deze middelen kunnen ook worden toegepast in een huis om het aangenaam te houden. Zeker met de huidige energieprijzen kunnen deze tips helpen.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *