Dit was een van mijn eerste vragen toen ik erachter kwam dat mensen in een camper kunnen wonen. Waar overnacht je dan? Is het wel kostenbesparend als je elke nacht op een camping moet staan? Is het niet illegaal?
Ondertussen zijn wij professionals in het vinden van slaapplekken. Wij hebben hier een aantal trucjes voor.
Smartphone apps
In Europa gebruiken wij vooral de app Park4Night. Deze app heeft een gratis versie en een betaalde. De betaalde is ongeveer 10 euro per jaar. In mijn ogen goedkoop, zeker voor wat je allemaal kan zien op deze app.
Naast het vinden van slaapplekken kan je namelijk ook filteren op wasserettes, waterpunten, gas bijvul stations, etc.
Parallel met deze app gebruik ik ook de Google Maps app. Met sateliet view kan ik zien wat voor plek het is. Of het daadwerkelijk midden in de natuur ligt, wat voor weg het is, of het verhard is of zand, etc.
In het wild
Op deze apps zoeken wij het meeste naar wildkampeer plekjes. Dit zijn plekjes midden in de natuur. Af en toe kom je een echt pareltje tegen. Zo hebben wij een heel mooi plekje gevonden in Frankrijk afgelopen zomer. Het was een heel knus prive veldje met grote bomen eromheen die voor schaduw zorgden. Naast het veldje was ook een groot meer waar we heerlijk konden zwemmen. Een korte wandeling bracht ons bij een klein riviertje met kraakhelder water.
Camperplaatsten
Ook kan je zoeken naar gemeentelijke camperplaatsen. Dit zijn plekken die door de gemeentes beschikbaar worden gesteld waar je kan slapen, water vullen, grijswater legen, etc. De meeste van deze camperplaatsen zijn gratis. Sommige zijn ook betaald en geven af en toe een extra service.
Deze camperplaatsen zijn altijd in of langs een dorp of stad. Veel mensen en minder natuur om je heen dus.
Campings
Heel af en toe pakken wij een camping om te overnachten. Deze zijn betaald, dus dit heeft niet onze voorkeur. Bovendien heb je veel minder privacy op een camping en lopen er veel mensen rond. Ook heb ik altijd meer stress i.v.m. mijn dieren.
We kiezen enkel voor een camping als we heel erg behoefte hebben aan een douche of andere luxe die de camping beschikbaar heeft.
Wildkamperen in de stad/dorp
Dit doen wij vooral in Nederland. Nederland heeft weinig wildkampeerplekjes of gratis camperplekken. Als wij op bezoek gaan bij vrienden of familie parkeren wij de bus in hun wijk. ‘s Avonds lopen we dan naar onze bus om daar te overnachten.
Als wij op doortocht zijn zoeken wij soms ook een willekeurige woonwijk uit om te overnachten. Vaak zijn er parkeerplekken naast een rij woningen, er dus niet voor. Hier parkeren schilders of andere ondernemers hun busjes ook. Wij zetten die van ons er dan tussen en blijven daar slapen.
Ook kan je voor een appartementencomplex parkeren. Er zijn zoveel mensen in zo’n gebouw, als daar een busje staat valt het niet op. We zorgen er wel voor dat we al hebben gekookt/afgewassen/hond uit gelaten om geen aandacht te trekken.
Laatste woorden
Waar je ook staat, het is belangrijk om naar je onderbuikgevoel te luisteren. Dit geldt voor een camping, camperplaats of wildkampeerplaats. Als je je niet prettig voelt op een plek, rij dan verder en zoek een andere overnachtingsplek.