< Terug naar blog pagina

In Europa zijn er verschillende landen. Vroeger moest je bij elke grens jezelf kunnen identificeren. Gelukkig hoeft dit nu niet meer. Hierdoor is het makkelijker om met de camper te reizen door Europa.

Akkoord van Schengen

Het vrij kunnen reizen door Europa is dankzij het Akkoord van Schengen. Deze is in 1985 ondertekend. Dit zorgt ervoor dat alle burgers van veel landen in Europa en ook daarbuiten zonder controle de grenzen over kunnen gaan.

Toch kan het zijn dat er controles zijn bij grenzen. Zo moesten we tijdens de Corona Pandemie onze paspoorten laten zien toen we Noorwegen inreden. Ook kan ik me herinneren dat we onze paspoorten moesten tonen bij gebruik van een ferry.

Voor de rest hebben wij nooit onze paspoorten hoeven laten zien. Voor de dieren is er zelfs nog nooit gevraagd om hun paspoorten of vaccinatiebewijzen. In het begin meldde ik de aanwezigheid van Willem bij een paspoortcontrole. Tegenwoordig doe ik dat niet meer. Ik zorg wel dat hun paspoorten en bewijzen altijd up-to-date zijn.

Door politie gestopt

Wel wordt er regelmatig gevraagd door de politie of grenscontrole om de binnenkant van de bus te tonen. Een keer werden wij gestopt in België op de snelweg door de politie. Dit was ook weer in de Corona crisis. Ook werd mij dit gevraagd toen ik Andorra verliet richting Spanje.

Wij hebben een grote onopvallende bus die er niet heel duidelijk uitziet als camper. Er zijn weinig ramen in de zijkanten. Het is een ideale bus om stiekem goederen of mensen in te vervoeren. Ik denk dat dat de reden is dat we af en toe gestopt worden.

Laatste woorden

Gedurende de twee jaren dat wij reizen hebben wij bijna nooit een grenscontrole gehad. Dit komt natuurlijk omdat wij tot nu toe in Europa zijn gebleven. De keren dat wij zijn gestopt of dat wij onze paspoorten moesten laten zien waren altijd zonder problemen verlopen.

Kamperen met Koeien Zweden

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *