< Terug naar blog pagina

Wisten jullie dat ik bijna helemaal in mijn eentje onze camper heb omgebouwd? Als ik met mensen in gesprek ben merk ik dat ze er van uit gaan dat Lex de ‘brains of the operation’ is geweest en dat ik er mooi bij heb gestaan en de tools heb aangeven… Haha! Bij ons zijn de rollen werkelijk helemaal omgedraaid!

Zo heb ik elke fase van de bouw onderzocht, voorbereid en aangepakt. Natuurlijk heeft Lex geholpen. Hij is ook erg handig en hij heeft zeker flink wat werk verricht in de interieurbouw van de camper. Maar hij zal niet zo veel kunnen vertellen over de elektra in onze bus. Of de dieselverwarming die ik heb geinstalleerd. Of de keuze van hout en ander materiaal in onze bouw. Toch stellen mensen deze vragen altijd eerst aan Lex…

Vrouwelijke autoklusser!? Dat kan toch niet!

Ik heb zelfs, een aantal jaar geleden, een situatie meegemaakt die ik echt niet begrijp. Mijn ouders hebben een oldtimer. Een Volvo 164. Het is een echte Do-It-Yourself auto. Prachtig ding maar heeft wel haar onderhoud nodig. Een mooie zomermiddag gingen Lex en ik een rondje toeren met de Volvo. Op bezoek bij een abdij in de buurt. Na het bezoek wilden wij weer de auto starten, maar je raad het al, deze startte niet… Omdat ik samen met mijn vader regelmatig onder de motorkap van deze auto had gehangen had ik een vermoeden wat er mis was. En gelukkig zorgt mijn vader altijd dat er een gereedschapskistje in de achterbak ligt. Dus ik stond daar, midden op de volle parkeerplaats van de abdij, onder de motorkap de bougies schoon te maken. Haren in een knot, oude doek naast mij om mijn vieze zwarte vingers aan te vegen en met mijn gereedschapsknaapje (Lex) naast mij.

Regelmatig kwamen er mannen langslopen om deze mooie oldtimer te bewonderen en ze begonnen te kletsen met Lex. Ze vroegen vanalles. Technische vragen vooral, wat er mis was met de auto enzo. Lex stond daar met een mond vol tanden. Bij elke vraag die er gesteld werd keek Lex mij aan. Ik antwoorde beleefd naar de vraagstellers terwijl ik bezig was onder de motorkap. Vervolgens stelden ze een volgende vraag, weer aan Lex. Ga zo maar door. Die mannen bleven maar vragen stellen, gericht aan Lex, de man van ons gezelschap. Omdat ik een vrouw ben, heb ik blijkbaar niet de mentale capaciteit en technische handigheid om aan auto’s te sleutelen (terwijl ik toch echt duidelijk degene was met kennis van deze zaak). Dus dan stellen ze maar de vragen aan een man, ookal kan hij je daarover niet zo veel nuttigs vertellen. *Face palm*

Juliette Schmitz

Eerlijk gezegd kan ik me best wel ergeren aan deze aanname. Ik vind het erg jammer dat het nog steeds niet ‘normaal’ is dat vrouwen technische kennis en handigheid hebben. Blijkbaar kunnen, volgens veel mensen, alleen mannen deze eigenschappen bezitten? Meestal zijn dit mensen van een wat oudere generatie, maar ik zie ook dat er bij mijn eigen leeftijdsgenoten zo wordt gedacht. Waarom?!

Sterke vrouwen

Zelfs bij meiden van ongeveer mijn leeftijd. Ze vinden het opmerkelijk dat ik weet hoe machines werken en dat ik zo technisch ben. Als ik dan met ze in gesprek ga waarom ze dat zo apart vinden, geven ze zelf toe dat ze dat niet weten. Ze hebben er zelfs nooit over nagedacht om zelf iets te repareren als iets kapot gaat. Ookal is het heel simpel, ze bellen direct een kluspersoon of een vriend op om het te komen maken… Zonde van het geld… Gelukkig heb ik door deze gesprekken te hebben wel een aantal zaadjes geplant bij vrouwen. Ze schatten eerst in of ze iets zelf kunnen fixen als iets kapot gaat. Als het eenvoudig is, dan repareren ze het zelf. SCORE!!!!

Vrouwen zijn ook handig

Laatste gedachten hierover

Ik ben zo dankbaar dat deze genderstereotypering bij ons in het gezin niet aanwezig is. En ik ben mijn ouders ook onwijs dankbaar dat ze mij altijd hebben gestimuleerd om mijn interesses te volgen, ookal is het niet ‘standaard’. Ik vind het jammer dat dit niet vanzelfsprekend is in elk gezin.

Vandaar dat ik het leuk en ook enorm belangrijk vind om mensen te helpen met technische zaken. Of je een man, vrouw, of een ander persoon bent, dat maakt niet uit. Als jij interesse hebt in techniek en technologie, dan wil ik je inspireren om zelf aan de slag te gaan om het te leren. Because, you can do this!

Ik ben benieuwd of jullie ook gelijkaardige verhalen hebben. Laat het hieronder weten!

Groetjes
Juliette Schmitz

Vrouwen kunnen ook klussen

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *