< Terug naar blog pagina

Onze kat, Willem, willen we graag mee op reis hebben. Om dit te realiseren hebben we ver vooruit moeten plannen. Een kat went namelijk helemaal niet zo snel. Sommige katten wennen zelfs nooit. Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt. De tips hieronder heb ik toegepast bij het wenproces van onze kat. Elke kat is anders. Als bediende (want, dat is toch wel echt wat we zijn voor deze furbabies…) is het jouw taak om goed in te schatten of dit voor jouw kat werkt.

Kat met de camper op reis

Tip 1: Rustig opbouwen

Geef jouw kat de volledige ruimte en tijd om aan het rijdend paleis te laten wennen. Een kat is erg gehecht aan structuur en bekende dingen. In een keer de kat meenemen in de camper, zonder deze eerst te laten wennen zal niet prettig zijn. Voor jou niet, maar vooral voor de kat niet.

Begin langzaam de camper te gebruiken in het ritme van jouw kat. Neem de kat eerst een kwartiertje mee in de camper. Laat de kat rustig onderzoeken en gebruik snoepjes om het leuk te houden. Praat ook vriendelijk met jouw kat terwijl deze aan het onderzoeken is.

Vervolgens kan je de maaltijden in de camper geven. Zo krijgt de kat een positieve associatie met de camper. Daarna kan je een aantal nachten in de camper doorbrengen met jouw kat.

Als jouw kat daar aan gewend is kan je korte ritjes gaan maken. Deze kunnen steeds langer worden opgebouwd. Dan kan je eens een weekend tripje maken weg van huis. Vervolgens worden dit langere periodes weg.

Langzaam is hier belangrijk!

Tip 2: Zorg voor een vertrouwde omgeving

Het helpt erg als je de bus inricht met de vertrouwde spulletjes van jouw kat. De favoriete krabpaal installeren, het bedje waar de kat het liefst op slaapt, de eigen voer en drinkbakjes, etc. Jouw kat herkent dit en dit zal ook steun geven in een onbekende situatie.

Tip 3: Zorg voor afleiding

Hierbij helpen snoepjes en denkspelletjes. Gebruik deze ook zeker als je de camper een poosje verlaat en de kat achterblijft. Door een actief denkspel zal jouw kat het minder erg vinden om alleen gelaten te worden. Vervolgens zal de kat een lekker slaapplekje opzoeken. Deze puzzles hoeven niet enkel gebruikt te worden als je weg van de camper bent.

Ook een speelsessie met jouw kat helpt voor goede afleiding. Spelen met jouw kat zorgt voor een hechtere band. Jouw kat zal dit ook zeker apprecieren.

Adventure cat in de camper

Tip 4: Het tuigje

Een tuigje in de camper is een must. Tijdens het rijden moet de kat veilig vast kunnen zitten. Maar ook wanneer de camper stil staat en de kat gaat op avontuur dan is een tuigje handig. In het begin zal je de kat niet snel zomaar los kunnen laten buiten. Dit kan je eerst opbouwen met een tuigje en een lange lijn.

Als de kat een tuigje niet gewend is, dan zal die deze niet apprecieren in het begin. Een kat kan dan erg dramatisch doen door te weigeren om te lopen, of juist op een hele gekke manier te gaan lopen. Het tuigje bouw je ook heel langzaam op. Je begint met een paar minuten en dit verleng je steeds. Om het een positief iets te maken kan je de kat altijd met een tuigje aan laten eten.

Tip 5: Geef extra aandacht/aanwezigheid

Het wennen kan voor een kat ongemakkelijk zijn. Zorg daarom voor voldoende steun. Sommige katten worden dan aanhankelijk. Zorg dat je voldoende aait en knuffelt. Wel moet je niet overdreven gaan knuffelen en je zielig gaan voelen. Als je inneens heel veel aandacht geeft en jij je rot gaat voelen voor het beestje, dan zal de kat dat ook voelen. Vervolgens denkt die dat de situatie niet OK is. Katten zijn heel gevoellig en zullen dan jouw stressignalen direct waarnemen. Doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Af en toe een extra aai of knuffel kan prima.

Sommige katten vinden het juist vervelend als je ze gaat aaien of knuffelen in een nieuwe omgeving. Geef ze dan die ruimte. Wel kan je rustig met ze praten en ‘slow blinking’ doen. De meeste kattenbedienden herkennen dat langzaam dichtknijpen van de kattenogen wel. Dit is een vorm van affectie tonen voor katten. Wanneer een kat dit doet geeft die aan dat die zich volledig op zijn/haar gemakt voelt. Dit gevoel kan je ook aanwakkeren. Doe zelf je ogen steeds rustig dicht en weer open. Als een kat dit terug doet, weet je dat het goed zit.

Laatste woorden

Met deze tips zal jouw kat een fijner wenproces doorlopen. Nogmaals, elke kat is anders. Aan jou de taak om in te schatten of jouw kat een adventure cat zou kunnen worden. Sommige katten zullen nooit wennen. Hou daar rekening mee.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *