Leeg halen
Zoals ik in de vorige blog schreef ben ik anderhalve dag bezig geweest met het uitruimen van de tijdelijke inbouw. Wat een werk! We zijn die zaterdag direct naar de stort gegaan om al het puin wat er uitkwam weg te gooien. Het grootste gedeelte van het hout wat er in zat heb ik in stukken gezaagd voor de brandstapel hoop. Wie komt er binnenkort een avondje rond de vuurkorf zitten? De houten planken die aan de wanden waren bevestigd heb ik bewaard. Later heb ik deze gebruikt voor het plafond. Ja, ik hou van materialen hergebruiken!
Als laatste heb ik samen met Lex de ondervloer er uit gehaald. Dat ding was loeizwaar! En erg lomp. Deze hebben we opzij gezet om later in het proces te gebruiken als patroon voor de nieuwe vloer.
Schoonmaken
Toen de bus leeg was ben ik begonnen met schoonmaken. Eerst met een tuinbezem het meeste zand en stof er uit vegen. Met een stofzuiger kan je alle hoeken en kieren schoonmaken. Daarna heb ik een grote emmer gevuld met heet water en St. Marc allesreiniger. Van boven naar beneden ben ik begonnen met alles schoonmaken. Maar echt ALLES! Alle oppervlakken moeten namelijk helemaal stof- en vetvrij zijn zodat de isolatie goed kan hechten. Uiteindelijk heb ik 3 keer de bus schoongemaakt met allesreiniger. Vooral de plek waar het gasfornuisje stond, daar was de muur ontzettend vet en smerig.
Een tip: Tijdens het schoonmaken van alle oppervlakken, kijk dan goed naar roestplekjes. Deze kan je maar beter behandelen voordat je er niet meer bij kan.
Voorbereiden
Van een vorig project had ik nog een potje Hammerite staan. Wel een hamer geslagen koperkleurige verf… Tja, een nieuw potje kopen vind ik zonde, ook omdat het geen goedkope verf is. Every penny counts! Dan maar met een afwijkende kleur. Je ziet het toch niet.
Met het potje en een penseel ben ik heel de bus nauwkeurig doorgelopen. Elk klein mini roestplekje heb ik aangestipt met de verf. Ik ben vrij overdreven aan de slag gegaan, echt elk mini plekje of mogelijk roestplekje is bedekt. Better safe than sorry. Na een nacht drogen heb ik een tweede laagje aangebracht.
Ontdreuningsplaten
Als je naar het frame van een bestelbus kijkt, zie je metalen bruggen en ook vlakke oppervlaktes daartussen. Die metalen bruggen dienen vooral voor de stevigheid van het frame. De vlakke oppervlaktes vullen de leegtes op. Omdat een bestelbus dus uit veel oppervlaktes plaatmateriaal bestaat, kunnen er veel trillingen doorheen gaan. Deze trillingen zijn te horen tijdens het rijden op de snelweg. Door de luchtverplaatsing gaan de wanden van de bus trillen. Dit is niet enkel tijdens het rijden te horen. Ook als je bijvoorbeeld op een parkeerplaats staat en er staan mensen buiten jouw bus te kletsen. Stemgeluiden zijn immers ook trillingen in de lucht.
Denk aan een lege ruimte in een huis. Daar klinkt het erg hol en je hoort ook sneller een echo. Dit komt omdat de geluidstrillingen niet worden geabsorbeerd door meubels en spullen in die ruimte. Dit is te vergelijken met het framewerk van een bestelbus. De lege ruimtes (de oppervlakten plaatmateriaal tussen de bruggen) zijn vrij voor trillingen.
Ontdreuningsmateriaal tegen de wielkasten.
Ontdreuningsmateriaal op de deuren.
Ontdreuningsmateriaal op de vlakke oppervlakken.
Om deze trillingen weg te nemen kan je het oppervlakte verzwaren. Dit doe je met ontdreuningsmateriaal. Dit materiaal hebben we op alle lege oppervlaktes geplaatst in de bus.
Na al dit voorwerk was het tijd om te beginnen met de isolatie!