< Terug naar blog pagina

Deze Home on Wheels is bedoeld om gedurende het hele jaar te gebruiken doorheen heel Europa. Dit betekent dus ook tijdens onze Nederlandse winters en de bloedhete Spaanse zomers. Goede isolatie is dus niet onbelangrijk.

Houten frame

Voordat ik met de isolatie ben begonnen, heb ik het framewerk voor de muren en het plafond voorbereid. In het metalen framewerk van de bus zitten bestaande gaten. Deze gaten heb ik grotendeels gebruikt om latten tegenaan te plaatsen. Dit heb ik met bouten gedaan.

Er bestaan zelfborende en tappende metaalschroeven. Ik zie op YouTube en in andere blogs dat dit regelmatig wordt gebruikt in Van Builds. De latten worden in het framewerk van de bus vastgeschroefd. Echter heb ik hier twee bedenkingen over.

1. Heeft het geen nadelig effect op de stevigheid van het framewerk als er meerdere kleine gaatjes worden geboord in het metaal?

2. Die gaatjes die gemaakt worden, die worden niet tegen roest behandeld… Is dit dan geen zwak punt waar roest kan gaan vormen? En die kleine schaafsels van die geboorde gaatjes, die liggen dan in het framewerk te roesten…

Daarom heb ik ervoor besloten om eerst een houten framewerk te bouwen en deze vast te maken met bouten en moeren aan bestaande gaten van de bus.

Sommige latten, zoals die voor het plafond, kon ik niet bevestigen aan bestaande gaten. Hiervoor hebben we nieuwe gaten moeten boren. Met een stofzuiger en een boor hebben we deze gaten geboord. De stofzuiger heeft (hopelijk) alle kleine metalen schaafsels opgezogen. Vervolgens heb ik deze gaten ook weer behandeld met twee lagen Hammerite.

Het houten frame het ik voorbereid maar nog niet bevestigd aan het metalen frame. Eerst wilde ik de isolatie over het metaal plaatsen. Daarna heb ik het hout bevestigd.

Keuzestress

Er is ontzettend veel keuze voor isolatie. Holy smoke! Ik heb behoorlijk wat onderzoek moeten doen naar alle mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook ontzettend veel meningen van andere van lifers over de juiste soorten isolatie en de manier van aanbrengen.

Het liefste wilde ik schapenwol isolatie. Ik ben een ‘self proclaimed tree hugging hippie’. Dus het welzijn van milieu en dieren zijn voor mij prioriteit. Tijdens mijn onderzoek kwam ik een bedrijf tegen die diervriendelijke schapenwol isolatie aanbiedt. Wat ik hiermee bedoel is dat de dieren echt een geweldig leven hebben (in mijn ogen, want laten we eerlijk zijn, wat volgens de maatschappij geaccepteerd is als diervriendelijk, is nog steeds echt niet OK). Deze isolatie had mijn voorkeur. En toen werd ik enorm teleurgesteld wegens de prijs. Als pas afgestudeerde, midden in de Corona Crisis, was dit ver boven mijn budget.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een veel minder milieuvriendelijke optie. Wanneer worden de prijzen van producten afhankelijk van de impact op het milieu? I’m all in!

Isolatie

Op internet heb ik een heel aantal rollen Armaflex gekocht. Dit is een zwart schuim dat erg goed werkt tegen temperaturen en condensatie. Deze schuimrollen hebben een zelfklevende kant. Hierdoor is de installatie echt heel eenvoudig.  

Armaflex isolatie

Met een Stanleymes of een scherpe schaar kan je de stukken schuim op maat knippen. Aan de zelfklevende kant zit een raster die erg goed van pas kwam als je rechte stukken wilde knippen. 

Voor de grote oppervlakken heb ik 19mm dik Armaflex gebruikt. Voor de spanten (de metalen bruggen) heb ik 6mm dik Armaflex gebruikt. De dunnere variant is meer flexibel en daardoor beter geschikt om bochten en krommingen te maken. 

Voor onze bus hebben we 4 pakken van 19 mm gekocht en 1 pak van 6 mm dik Armaflex. Het vierde pak is niet opgegaan, maar ik ben blij dat we het toch hadden. Zo hebben we niet heel zuinig moeten zijn en konden we goed werken zonder bang te zijn dat we te weinig hadden.

19 mm dik Armaflex

6 mm dik Armaflex

Tijdens het plaatsen van de isolatie is het belangrijk om al het metaal van de bus te bedekken. Indien dit niet gebeurd zal dit een zwak punt worden voor kou, warmte én condens. Condens is echt een drama voor een metalen bus (lees roest).

En verder…

Jammer genoeg hadden we niet goed nagedacht over de volgorde van sommige dingen. Zo moesten we halverwege ons isolatie proces het gat in het dak voor de ventilator maken. Oeps! Lees in mijn volgende blogpost ons spannende avontuur.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *