< Terug naar blog pagina

In februari 2020 hebben we onze Ford Transit gekocht van een particulier via Marktplaats. Op dat moment zat er een erg simplistische camperbouw in. De bus stond nog niet op camperkenteken. Dit was ons eerste aandachtspunt. Het was namelijk een bestelbus die nu op particuliere naam kwam te staan. Hierdoor moesten we ontzettend veel wegenbelasting betalen. Meer dan 400 euro per kwartaal! Het omzetten naar camperkenteken was dus onze eerste prioriteit.

Het plan was om met die camperbouw de bus te laten keuren. De bus voldeed aan alle eisen van de RDW en de belastingdienst om als camper gekeurd te kunnen worden. Zo zouden we sneller door dit proces kunnen gaan en later het interieur van de bus aanpassen naar eigen wens.

Camperbouw Ford Transit

Tijdelijke inbouw

Oef! Het interieur die er in zat vond ik echt vreselijk. Het was erg lomp gebouwd en er was helemaal geen aandacht besteed aan de esthetica. Zo was het metalen frame van de bus nog zichtbaar en zat er een keukenblok in waar geen rechte hoek aanwezig was. Er was geen rekening gehouden met ergonomie. Ook leek de bouw gewoon compleet onpraktisch gemaakt te zijn. Hieronder volgen een aantal foto’s van het interieur.

Veel te zwaar Murphy bed om zelfstandig uit te klappen.

Onhygiënisch en onpraktisch keukenblok.

Metalen wanden zijn zichtbaar.

Zoals te zien is op de afbeeldingen, was dit geen professionele camperbouw. Maargoed, daar hadden we de bus niet voor gekocht. We hadden een aantal kleine aanpassingen gemaakt zodat deze zou voldoen aan de eisen van de RDW en de Belastingdienst. Er waren bijvoorbeeld geen opbergruimtes aanwezig en er was geen waterpomp aangesloten. Deze hadden we snel ingebouwd en daarna hebben we een afspraak gemaakt voor de keuring.

RDW keuring

Op 20 maart stond onze camperkeuring bij de RDW gepland. Deze werd jammer genoeg door de RDW afgezegd wegens de Corona Crisis. Hierdoor moesten we onze planning wel flink aanpassen. We konden wachten tot op het moment dat er weer nieuwe afspraken gemaakt konden worden. Maar het was erg onzeker wanneer dat zou kunnen. Het was vervelend, maar we dachten, er zijn ergere dingen! Dus we hebben besloten om alles uit de bus te halen en zelf te beginnen met onze eigen bouw.

Transformatie

Ik ben anderhalve dag in mijn eentje bezig geweest om de volledige bouw er uit te slopen. Wat een ergernissen kwam ik tegen! Om een onderdeel los te schroeven, moest ik eerst bij een ander onderdeel, maar die was niet bereikbaar omdat er weer een derde onderdeel in de weg zat. Is dit herkenbaar voor iemand? Na het slopen heb ik de bus volledig van top tot teen aan de binnenkant schoongemaakt. Wat een veel spinnenwebben kwam ik tegen! En zo veel vettigheid. Bah. In mijn volgende blogposts is de volledige transformatie te vinden van Winston. Van bestelbus naar Tiny Home on Wheels!

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *