< Terug naar blog pagina

Wil jij op avontuur? In de bergen of in een bruisende stad? Of wil jij een relaxte vakantie in een natuurgebied? Of zoek jij een huisje aan de andere kant van het land of zelf Europa waar jij als ZZP’er of werknemer een gewéldige opdracht hebt? Dan is ‘Van Life’ misschien iets voor jou.  Maar waar moet je naar kijken voordat je een bus zoekt? Deze tips helpen je op weg.

Het kiezen van een bus

Met deze blogpost wil ik mijn tips geven die mij hebben geholpen bij het zoeken en vinden van een geschikte bus.

Tip 1 Doel van de bus

Waarvoor dient te bus? Wordt het een adventure mobiel? Een vakantiehuisje op een camping, wordt het jouw huis (weg van thuis)? Misschien wel een tweede huisje voor die werkopdrachten helemaal aan de andere kant van het land of Europa? Bedenk dan wat er belangrijk is voor jouw doelstelling. Hier komt een lijst met eisen en wensen van pas. (Zie tip 2). Een adventure mobiel moet misschien voldoende opbergruimte hebben voor jouw surfboards, diving equipment, mountainbikes, etc. Een vakantiehuisje moet luxe aanvoelen maar hoeft niet perse ‘all containing’ te zijn met een wc en douche. Een minihuisje dient ook om te werken en moet misschien een mogelijkheid hebben om goed te kunnen werken aan een laptop.

Tip 2 Eisen en wensen op papier

Schrijf in een tabel wat je MOET hebben en wat luxe is.

  • Wil je een vast dwars bed? Kan jij (en/of jouw partner) er ook in liggen? Een dwars bed is ideaal in een adventuremobiel omdat je ontzettend veel opbergruimte hebt onder het bed voor al het sport gereedschap.
  • Is een vast bed belangrijk? Of vind je het niet erg om elke avond en ochtend het bed op en af te breken? Als je ook werkt vanuit de bus dan kan dit een goede boost zijn om een goed ritme aan te houden voor je werk.
  • Heb je persé een wc nodig? Of is een schep en een bosje voldoende?
  • Douche je elke dag? Of is 2 of 3 keer per week wel OK. Een volledige douchesessie of sopje met washandje?
  • Wil je er in kunnen staan? Of is een laag model meer geschikt voor jouw doelstelling?

Bedenk wat jij allemaal belangrijk vind en wees hier kritisch over. Kijk niet alleen naar alle voordelen maar ook naar de nadelen en de kosten van jouw wens. Zo kan een douche ook lekkages veroorzaken als je dit niet goed aanlegt. En met een wc die niet aangesloten is op het riool, zit je letterlijk met je shit. Waarvan je ook verantwoord moet omgaan met de verwijdering.

Tip 3 Budget

Wil je een adventure mobiel die off-road kan gaan? Dan is een 4×4 met een dak vol zonnepanelen en een hoge bodemvrijheid een perfecte optie. Maar dat is ook een prijzige optie. Hetzelfde geldt voor een vakantiebus. Wil je een leuk retro VolksWagen hippie busje om naar festivals te gaan of om daarmee weg te trekken? Deze vaak opgeknapte busjes zijn ontzettend leuk, maar ook duur.

Een spiksplinternieuwe bus is natuurlijk ook prijziger, maar je kan wel al jouw wensen en eisen configureren wat betreft de extra’s. Een oudere auto kan in aanschaf goedkoop zijn, maar misschien heb je dan op lange termijn veel reparatiekosten. Bij echt oude auto’s kan je veel reparatiekosten besparen als je zelf handig bent en veel zelf kan repareren.

Stel van te voren af wat je wilt uitgeven aan de koopkosten van een bus. Bedenk ook dat als je de bus zelf nog gaat (ver)bouwen, dat daar dan ook kosten bijkomen.

Tip 4 Field research

Maak proefritjes met bussen bij verschillende garages zodat je een beeld hebt op het rijgevoel, de interieurruimte, overall feeling, etc. Dit stond ook op onze planning maar we hebben het uiteindelijk niet gedaan omdat we dé perfecte bus tegenkwamen op marktplaats.

Als je geen ervaring hebt met bussen of je wilt wat meer informatie zodat je een goed overwogen besluit neemt op merk of model, dan vind ik dit een hele goede tip. Misschien hebben de garages wel meerdere varianten van een bus, dan kan je in een paar uurtjes een heleboel verschillende bussen testen. Als je enkel via MarktPlaats jouw field research doet, dan moet je steeds een afspraak maken, kijken, nadenken, etc. En dat voor meerdere bussen van meerdere merken. Dat kost tijd en energie.

Tip 5 Inspiratie

Kijk op Pinterest en Instagram voor inspiratie. Dit is denk ik wel het leukste aan de eerste fase van Van Life. Op internet staan er enorm veel voorbeelden waar mensen hun van build laten zien. Zie je iets aan een bouw wat je slim, leuk of handig vindt? Sla het dan op. Zo creëer je een inspiratiebundel waaruit je jouw eigen ontwerp uit kan halen.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, zijn er veel zaken waar jij rekening mee moet houden als je op zoek bent naar een geschikte bus voor jouw doelstelling. Deze lijst met aandachtspunten hebben mij enorm geholpen met mijn zoektocht naar onze bus. Ik hoop dat anderen er ook baat bij hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *