< Terug naar blog pagina

Je hebt jouw bus gekocht en je wilt aan de slag met het interieur. Op Pinterest en Instagram staan ontzettend veel mooie plaatjes van verschillende bus ontwerpen. Heel erg verleidelijk! Voordat jij een van deze interieurs gaat bouwen, denk dan eerst goed na over jouw specifieke situatie! Als het goed is heb je daar al goed over nagedacht voordat je jouw bus ging kopen. Voor meer informatie, zie mijn blogpost over het vinden van jouw geschikte bus.

Hieronder vindt je mijn vijf tips voor het ontwerpen van jouw eigen Tiny House on Wheels.

1. Wat ga jij vooral doen met jouw bus?

Is het jouw werkplek op wielen? Dan is een goede werkplek een vereiste. Zo heb je een comfortabele plek om te zitten of te staan als jij bezig bent met jouw werk. Een goede ergonomische houding is dan essentieel.

Als je jouw bus vooral gaat gebruiken om buiten op avontuur te gaan, dan is een vast bed misschien belangrijk. Zo kan jij na al jouw avonturen uitgeput en voldaan in bed kruipen.

Wanneer jij jouw huisje op wielen écht gaat gebruiken als huisje op wielen, dan kan een wc en douche tot jouw eisen behoren. Zo heb je echt al jouw gemakken in jouw kleine huisje.

2. Maak een lijst met prioriteiten.

Deze stap hangt samen met de eerste stap. Afhankelijk van het doel van jouw bus, kan je een lijst met prioriteiten opstellen. Maak een lijst van 3 tot 5 dingen die jij écht essentieel vindt voor in jouw huisje.

Hier volgen een aantal voorbeelden van dingen die op jouw lijst kunnen komen:

  • Wc
  • Douche
  • Oven
  • Inductieplaat
  • Werktafel
  • Opbergruimte voor sportspullen (surfboards, klimgereedschap, fietsen, etc.)
  • Klerenkast

Ga rustig zitten en maak een lijst van jouw prioriteiten. Zo weet je waar het meeste aandacht aan moet worden besteed gedurende het ontwerpen van jouw bus.

3. Meet jouw eigen afmetingen!

Op internet kan je veel afmetingen van verschillende bussen vinden. Deze zijn handig om naast je te hebben als je bezig bent met de zoektocht van jouw specifieke bus. Echter kloppen deze afmetingen niet altijd.

Niet alleen de afmetingen van bussen zijn op internet te vinden. Ook de afmetingen van de componenten die jij in jouw bus wilt plaatsen staan vaak online. Vaak kloppen deze wel, maar soms ook niet. De mensen die bijvoorbeeld een koelkast op meten, zijn niet zo precies als jij. Als jij een keukenkast maakt aan de hand van de online afmetingen, dan kan dat verkeerd uitpakken. Een aantal millimeter te veel, en jouw koelkast past niet. Daarom, koop jouw onderdelen eerst en meet ze zelf na.

Voor het interieurontwerp heb ik mijn eigen afmetingen gemaakt. Deze afmetingen heb ik in een 3D tekenprogramma uitgewerkt zodat ik een beter beeld had van de beschikbare ruimte.

4. Denk na over ventilatie

In het beginstadium van onze bouw hebben wij alleen een ventilator in het plafond geplaatst. Op dat moment hoopten we dat dat voldoende zou zijn (ook al twijfelde ik toen al). Tijdens onze eerste test trip kwam ik er al snel achter dat er veel te weinig ventilatie is. Als alle deuren dicht zijn van de bus, dan kan er niet voldoende lucht verplaatst worden. Daarom zal ik een extra raam plaatsen in de achterdeuren.

Enkel een ventilator in het dak, hoe sterk die ook is, zal niet voldoende zijn. Denk bij het ontwerpen van jouw bus dus ook na over de plaatsing van een (open te maken) raam.

5. Denk na over ruiten

Veel tweedehands bussen hebben al vaste ramen geïnstalleerd. Veel bussen hebben dit ook niet. Onze bus was een volledig dichte bus. Er zat geen enkel raam in. Hier heb ik bewust voor gekozen, maar bij het ontwerpen van de bus hield ik wel rekening met de toekomst.

Een raam is een zwak punt voor temperatuur onderhoud in de bus. In de winter zorgt het voor kou, in de zomer voor hitte. Omdat je op de plek van een raam geen isolatie kan plaatsen, zal dit voor schommelingen in de temperatuur zorgen. Natuurlijk kan je door middel van geïsoleerde gordijn panelen de temperatuur een beetje beter controleren, het zal niet zo efficiënt zijn als echte isolatie.

Daarnaast is een raam een zwak punt voor inbraak. Het glas hoeft enkel ingetikt te worden en iemand kan zo naar binnen klimmen. Kijk daarom naar kleinere raam varianten als je een extra raam wilt plaatsen. Door de kleinere afmetingen kan niemand zijn/haar lichaam er doorheen wurmen.

Ook al zijn er, naar mijn visie, twee minpunten van ramen, ik kan me goed voorstellen waarom een raam wel heel erg fijn kan zijn. In de ochtend wakker worden met een prachtig uitzicht terwijl jij jouw heerlijke kopje koffie drinkt, op een regenachtige dag gedwongen binnen moet zitten, maar wel de schaapjes voorbij ziet komen of als jij zonlicht nodig hebt om binnen te kunnen genieten van jouw interieur (lees: huis plantjes. Want een huis zonder planten? Pfff).

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *