< Terug naar blog pagina

Meer dan twee jaar geleden was ik begonnen met het bouwen van onze huidige camper. (Daarvoor heb ik onze Kangoo gebouwd.) Vanwege mijn achtergrond had ik vrij goed door wat wel en niet zou werken in onze kleine ruimte. Dit was mijn job. Zo hebben wij bijvoorbeeld het bed eenvoudig uitschuifbaar gemaakt. Ook heb ik gekozen voor zo veel mogelijk gebruikersoppervlakte. Zo min mogelijk handelingen verhoogt het wooncomfort. “Make your life easier, not harder. Life is hard enough as it is.”

Toch zijn er een aantal zaken die ik niet had voorzien voordat we in de camper gingen wonen. Achteraf had dat wel duidelijk kunnen zijn, maar op dat moment was dat voor mij niet zo evident. In deze blogpost benoem ik een aantal verbeterpunten en hoe ik deze heb aangepast of heb opgelost.

Deurknopjes

De eerste 9 maanden hadden wij hele leuke simpele zwarte deurknopjes in de bus. Al onze kastjes en lades hadden zo’n handvat. Ze zagen er erg leuk uit en je kon er dingen aan ophangen. Multifunctioneel dus. Toch heb ik ze vervangen.

Ik bleef namelijk elke dag hangen aan die handvaten. Ik heb meerdere kledingstukken zelfs gescheurd hierdoor. Met een lang vest bleef ik haken bij het langslopen. De zak van een joggingsbroek is blijven hangen bij het uitstappen. Hierdoor viel ik vrij onhandig en pijnlijk uit de bus. Ik was constant bezig met het repareren van enorme gaten in mijn kleding. Dus ik ging nieuwe handvaten zoeken. Toen ik een keer bijna mijn nek had gebroken bij weer zo’n situatie was ik er klaar mee. Ik wilde de knopjes vervangen.

De originele handvaten waren niet duur, maar ze waren ook nog niet versleten. Ik vond het zonde om hele nieuwe deurknopjes te kopen. Dus ik heb ze zelf gemaakt.

Van een lap leer die ik nog had heb ik nieuwe handvaatjes gemaakt. In de avonden tijdens Netflix zat ik op de bank om ze met de hand te stikken. Deze zijn plat en blijven nergens aan haken. Het enige jammere vind ik dat deze iets minder goed zijn schoon te maken. Het is een poreus materiaal, dus minder hygienisch. Maar als ik niet meer uit de bus hoef te struikelen neem ik dat voor lief!

De bovenkastjes hebben wel nog allemaal dezelfde knopjes. Hier blijf ik niet aan hangen. Ook gebruik ik die knopjes regelmatig om iets aan op te hangen. Een natte jas bijvoorbeeld. Misschien dat ik deze in de toekomst ook nog zal veranderen om een volledig geheel te maken.

Deurknopjes leer camperbouw

Deurslotjes

De deurslotjes die wij hebben gehad in de bus hebben mij allemaal wel eens laten vloeken. De eerste waren simpele schuifjes. Deze werkten prima totdat je ging rijden. Door de trillingen schoven de schuifjes los en vloog de fles aanmaaksiroop of doos rijst door de ruimte op de grond… Niet echt fijn.

Daarnaast vond ik de schuifjes niet erg sierlijk. Dus ik ging op zoek naar fijnere sierlijke slotjes. Uiteindelijk had ik ze gevonden, maar kwamen we er ook snel achter dat deze ook niet ideaal zijn… Onze kastdeurtjes zijn door ons gemaakt, en daardoor zijn ze niet perfect recht. Wij zijn geen professionele timmermensen. Vooral de twee lades hebben wat speling. Hierdoor kan het slotje niet altijd goed dicht en moet je aan het ladefrontje trekken om deze op slot te doen. Zo ontzettend vervelend.

Make your life easier, not harder. Uiteindelijk braken de slotjes ook uit elkaar (slechte kwaliteit), dus ik heb ze verwijderd. Nu heb ik in de zijkanten van de lades een gat geboord. Om de auto rijklaar te maken duwen we er een spijker doorheen. De lade kan dan niet meer open. Dit is de stevigste, eenvoudigste en ook nog eens mooiste oplossing. Er zijn geen sloten meer zichtbaar op de frontjes. Ik moet nog wel de oude gaatjes dichten en opnieuw de frontjes verven…

Open kastjes

In onze bus hebben wij aan elke zijkant hoge kastjes geinstalleerd. Een kant heeft deurtjes ervoor, de andere kant had dit niet. We hadden daar onze mandjes met onderbroeken, kruiden, theedoeken en ons waterkannetje staan. Door de mandjes leek het opgeruimd. Maar in de praktijk duwden wij ook allemaal kleine dingen tussen of voor de mandjes. Hierdoor vond ik het snel rommelig uitzien.

Een rommelige ruimte maakt mij heel snel overprikkeld. Ik kan dan niet nadenken en ben steeds bezig met alle indrukken die binnenkomen. Daarom is het voor mij belangrijk om een opgeruimd huis te hebben. Zeker in een kleine ruimte zoals de camper is het al sneller een chaos.

Een aantal maanden geleden heb ik daarom twee deurtjes geinstalleerd voor de open kastjes. Dit geeft zo veel meer visuele rust! Ik ben er enorm blij mee.

Gedurende mijn solo trip heb ik de eerste verflaag aangebracht. Hopelijk wanneer we meer ritme krijgen, en het beter weer wordt, kan ik de kastdeurtjes afschilderen.

Slotjes Camperbouw

Kattenbakventilatie

Onze kat Willem reist vanaf het begin mee in de camper. Willem houdt erg van zijn eigen toilet. Hij komt speciaal naar huis om te poepen, om vervolgens weer buiten te gaan avonturieren.

We geven Willem goede kwaliteit voer en we hebben bijna alle soorten kattengrit uitgeprobeerd. Maar Willem stinkt enorm als hij heeft gepoept. Wat eigenlijk vrij normaal is, jij en ik kunnen ook behoorlijk stinken na de grote boodschap… (Onze eigen poepbezoeken ruiken wel een heel stuk minder in onze bus. Dit is allemaal dankzij ons composttoilet. Maar nu dwaal ik af.)

Zijn stank veroorzaakte echt overlast. Overdag is dit niet zo’n probleem. Als hij naar de kattenbak is geweest rapen we direct zijn drollen uit de bak en gooien ze weg in een poepzakje. De stank is dan niet te overweldigend. Maar ‘s nachts… Als hij ‘s nachts had gepoept werden we wakker van de stank. Elke nacht moesten we opstaan om zijn poep op te ruimen. Uiteindelijk was dit onze routine, maar daardoor hadden we nooit een complete nachtrust.

En wie mij kent, nachtrust is enorm belangrijk voor mij. Dus ik ging klussen. In de zomer van 2022 heb ik een volledig ventillatiesysteem geinstalleerd in Willem zijn kattenbak. Deze staat constant aan en zuigt de lucht van de kattenbak via de onderkant van de bus naar buiten de openlucht in.

Sinds we dit systeem hebben worden we niet meer wakker van stank en kunnen we heerlijk doorslapen als meneer op de wc heeft gezeten.

Laatste woorden

Vanaf het begin ben ik erg tevreden over onze camper. Naarmate je meer in de camper leeft, kom je er achter dat er altijd wat zaken beter kunnen. De afgelopen twee jaren heb ik veel verbeteringen gemaakt aan ons huisje op wielen. Dit zal zo lang wij er in wonen door blijven gaan. De bus is nooit af!

Bovenkastjes Camperbouw

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

 1. Hoi hoi. Ik ben Fried en heb een vw t3, verhoogd campertje die is v 1985.hij/zij (?) heeft zelfgebowde kastjes , en die slotjes beginnen hier en daar wat te verslijten, en aan vervanging toe…Heb je een adresje waar je dat soort dingetjes kunt kopen, ik heb totaal geen idee…
  Grtz, thanks FRIED

  1. Hoi Fried!

   Zoek je specifieke slotjes die op de originele lijken? Of mogen het ook huis-tuin-en-keuken slotjes zijn? Ik heb veel van mijn slotjes bij gewone bouwmarkten gekocht. Maar ik weet ook dat bij yacht/boot winkels ook mogelijkheden zijn. Daar zou je misschien kunnen kijken.

   Mvg,
   Juliette Schmitz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *