Het aanschaffen en bouwen van een grotere camper kan behoorlijk prijzig zijn. Daarom wilde ik eerst onderzoek doen om te kijken of een reizend bestaan wel iets voor ons zou zijn. Hiervoor had ik een Renault Kangoo omgebouwd tot minicamper. In deze blogpost lees je meer over de bouw zelf.
De Kangoo was mijn eerste eigen auto. Bij de aanschaf wist ik al dat ik deze om ging bouwen tot minicamper. Toch heb ik er bij de inbouw voor gezorgd dat het camperinterieur uitneembaar is. Zo kon ik altijd eventueel extra mensen vervoeren op de achterbank. Daarnaast wist ik op dat moment niet of de auto meer waarde zou hebben als campertje of auto. Dus ik wilde de inbouw er uit kunnen halen. Ook heb ik er tijdens de inbouw voor gezorgt dat er geen nieuwe bevestigingspunten zijn aangebracht aan het metalen frame van de bus. Wat ik hiermee bedoel is, ik heb geen extra gaten geboord in het metaal. Ik heb bestaande schroefdraden en gaten gebruikt.
In de volgende afbeeldingen is stap voor stap te zien hoe ik de opbouw van het interieur heb gemaakt. Bij elke foto geef ik wat meer schriftelijke uitleg.
1. Kale laadruimte
Deze Kangoo had verschillende plastic onderdelen in de laadruimte (plastic wielkasten, ondervloer, etc.) en ook de achterbank en vensterbankjes. Deze heb ik er allemaal uitgehaald om zo veel mogelijk ruimte over te houden voor de inbouw.
2. Ondervloer
Op de vloer heb ik een ondervloer aangebracht. Dit was een simpele ondervloer die je ook bij laminaat gebruikt. Ik weet niet precies wat voor materiaal het was, ik had namelijk een reststukje van een familielid gekregen. Het was van wat zwaarder materiaal. De ondervloer zou voor wat isolatie zorgen en ook het metaal van de vloer beschermen.
3. Vloer
Van OBS heb ik een houten vloer gemaakt. Hierop heb ik een vinyl zeiltje gelegd.
4. Keukenkast
Voor het achterste linkse raampje heb ik de hoge keukenkast geplaatst. Deze zit op meerdere punten vast (o.a. aan het gordelpunt en de houten vloer)
5. Bedframe
Het bedframe gaat er vervolgens in. Het bed bestaat uit een uitschuifbaar gedeelte en de diepere opbergkast achter de voorste stoelen op de grond rust. Hoe je het principe van zo’n uitschuifbaar bedframe maakt, lees je hier.
6. Vensterbank
Voordat de matrassen er in gaan wordt er een vensterbank voor het achterste rechtse raam geplaatst. Deze vensterbank maakt gebruik van de loze ruimte tussen het bed en het raam. Hierdoor onstaat er een extra opbergruimte.
7. Matrassen
De matrassen kunnen er in en het bed kan opgemaakt worden. De matrassen heb ik zelf op maat gemaakt van een IKEA matras. Lees hier hoe ik dit heb gedaan.
8. Opberglades
Onder het bed komen twee opberglades.
9. Inladen
De minicamper kan worden ingeladen met alle spullen voor een groots avontuur!
Laatste woorden
Dit is de volgorde die wij hebben hebben toegepast voor ons interieur. Wanneer de achterbank weer nodig is om mensen veilig te vervoeren, dan kan het camperinterieur er uit worden gehaald. Uiteraard in omgekeerde volgorde. Dit is echter geen snelle klus. Het kost best veel tijd en het liefst 2 mensen om dit uit te voeren. Omdat wij altijd alleen rijden is een achterbank voor ons overbodig. Daarom heb ik er voor gekozen om een ietswat permanentere inbouw te maken. Wanneer je vaker een achterbank nodig hebt, dan raad ik aan om voor een box setup te kijken. Een box waar alle camperbenodigdheden inzitten die je in de laadruimte inlaad.
Wil je meer weten over dit type minicamper. Lees dan de pagina over de Renault Kangoo.