Een bestelbus ombouwen tot camper is super leuk. Maar als je deze bestelbus niet laat omkeuren tot camper, dan is dat een hele dure grap. Als je volgens de belastingdienst een camper rijdt, dan hoef je een stuk minder wegenbelasting te betalen. Een kwart van het normale tarief. Daarom heet de wegenbelasting van een camper ook wel het kwarttarief.
Om het kwarttarief te krijgen, moet jouw camper aan een aantal eisen voldoen. Eerst moet de camper gekeurd worden door de RDW. De RDW heeft een aantal eisen. Deze worden hieronder genoemd. Daarna is het officieel een camper auto. Dat betekent niet dat je automatisch het kwarttarief krijgt. Dit moet je namelijk apart bij de Belastingdienst aanvragen. Hiervoor gelden weer andere eisen. Maar voordat de Belastingdienst akkoord gaat moet je nog de eventuele BPM betalen van jouw bus. Hieronder bespreek ik de eisen van de RDW, de Belastingdienst en hoe wij dit hebben aangepakt met onze bus.
Eisen RDW
Op de site van de RDW zijn alle inrichtingseisen voor een camper te vinden. Hier bespreek ik ze ook.
- In de camper moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn. Deze tafel mag uitklapbaar/uitschuifbaar/uitneembaar zijn.
- Er moet een bed aanwezig zijn. Je mag hiervoor de zitplaatsen gebruiken om het bed te maken.
- In de camper moet een kookgelegenheid aanwezig zijn. Dus een klein keukentje
- Er moeten meerdere mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
- Alle bovenstaande voorzieningen moeten vast in de woonafdeling zijn bevestigd. Dus niet een klein keukenblokje, bed en tafeltje los in de laadbak neerzetten. Het moet gemonteerd zijn aan de vloer, wanden of plafonds.
Eisen Belastingdienst
De Belastingdienst heeft andere eisen voor een camper. Je zou denken dat dit dezelfde zijn, maar dat is vreemd genoeg niet. De eisen van de Belastingdienst zijn specifieker en daardoor strenger. Eerlijk gezegd heb ik mij vooral gericht op de eisen van de Belastingdienst. Als je daar namelijk aan voldoet, dan voldoe je ook aan de eisen voor de camperkeuring bij de RDW. Hieronder puntsgewijs de eisen van de Belastingdienst.
Afmetingen laadruimte/woonruimte.
- Je mag niet in elke auto een camperinterieur bouwen. De auto moet namelijk groot genoeg zijn. Zet de bestuurder- en bijrijderstoel in de achterste stand. Vanaf de achterkant van de stoelen naar achter toe, dat is de laadruimte. Een denkbeeldig blok van 170 cm hoog, 200 cm lang en 90 cm breed moet er in passen. Volgens mij geldt dit als je nog niets in hebt gebouwd. Want met ons camperinterieur past daar geen blok meer bij van die afmetingen. En toch is de camper goedgekeurd.
Minimaal 2 vaste zitplaatsen
- Als je een draaiplateau installeert onder de bestuurders- en bijrijdersstoel, dan worden deze ook als zitplaatsen gezien. Deze kunnen dan namelijk gedraaid worden richting de woonruimte.
Een vaste tafel
- Deze tafel hoeft niet permanent te zijn. Deze mag eenvoudig gemonteerd worden. Of bijvoorbeeld een tafel op ladegeleiders.
Minimaal 2 slaapplaatsen
- Dit mag een tweepersoonsbed zijn of twee eenpersoonsbedden. Deze slaapplaatsen mogen gemaakt worden door midden van de zitplaatsen. Denk aan twee bankjes met een tafel ertussen waar je in nachtmodus het tafelblad naar onder verplaatst. De twee voorste stoelen (bestuurder- en bijrijderstoelen) mogen niet gebruikt worden om slaapplaatsen te maken.
De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
- Een tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed
- Twee eenpersoonsslaapplaatsen: minstens 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed
Minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
- Twee kastjes waar je spullen in kan opbergen. Deze moeten vast gemonteerd zijn in de binnenruimte.
Een vast keukenblok
- Deze moet bereikbaar zijn in de binnenruimte en moet een minimale hoogte hebben van 60 cm. Er moet een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening zijn met een spoelbak, kraan en een afvoer.
Kookgelegenheid
- Het keukenblok moet een kookgelegenheid hebben. Denk aan een gasplaat, elektrische plaat, inductie, etc. Dit mag ook een magnetron zijn die je kan gebruiken aan de hand van een energiebron in de camper.
Alle bovenstaande eisen moeten via de binnenkant van de woonruimte bereikbaar zijn. Dus geen keuken die alleen bereikbaar is via de achterklep, of opbergruimtes via een schuifdeur.
Onze keur klare camper
Op 15 juni hadden wij onze RDW keuring. Tijdens die keuring checkt een keurder of alle eisen voor een camper aanwezig zijn. Daarnaast checkt de keurder of alle eisen voor een personenauto aanwezig zijn. Een daarvan is bijvoorbeeld of er een derde remlicht aanwezig is.
Om aan te tonen hoe wij onze camper keur klaar hebben gemaakt, bespreek ik hoe wij elke eis hebben aangepakt. Ik bespreek enkel de inrichtingseisen van de Belastingdienst omdat dit de belangrijkste eisen zijn.
Afmetingen laadruimte/woonruimte.
- Aan deze eis deden we direct aan. Onze Ford Transit is een hoog model. Een stuk hoger dan 170 cm. De breedte en lengte waren ook ruim voldoende om het denkbeeldige blok in kwijt te kunnen.
Minimaal 2 vaste zitplaatsen
- In ons camperinterieur is een bedbank aanwezig. Op deze bank kunnen misschien wel 4 mensen naast elkaar zitten. Dus die eis van twee zitplaatsen zat ook wel goed (pun intended! Haha).
Een vaste tafel
- Onze tafel is gemonteerd op ladegeleiders. Deze kan je uittrekken als je een tafel nodig hebt en schuif je zo de kast weer in voor meer bewegingsruimte.
Minimaal 2 slaapplaatsen
- Onze bank is uitschuifbaar tot een tweepersoonsbed.
De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
- Dit bed is1,80 meter lang en 1,25 meter breed.
Minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
- Voor de keuring hadden we twee deurtjes geplaatst voor twee kastjes zodat we twee opbergruimtes konden creëren. Een van deze kastjes was boven de bestuurder- en bijrijderstoelen. Ik vroeg mij af of dit dan mocht. Deze ruimte is strikt genomen namelijk niet binnen de woonruimte (ruimte achter de voorste stoelen) maar boven de stoelen gepositioneerd. Toch bleek dit geen probleem te zijn.
Een vast keukenblok
- Voor de camperkeuring hadden wij al het frame van een van de kasten staan. Dit was ons keukenblok. Deze heeft een op ons opgemeten ergonomische hoogte van 100 cm. Dit blok heeft een RVS spoelbakje met een kraan die bedienbaar is met een voetpomp. De afvoer loopt weg in een jerrycan.
Kookgelegenheid
- Naast de spoelbak is een twee pits gasfornuis aanwezig.
Alle bovenstaande eisen moeten via de binnenkant van de woonruimte bereikbaar zijn.
- Omdat mijn doel is om een stealth camper te bouwen, en zo incognito en onherkenbaar rond te reizen. Dat betekent dat ik vanuit de woonruimte alles kan bereiken. Dus check!
Hoe ging het te werk?
Voor deze keuring is mijn vriend, Lex, in zijn eentje gegaan. Wegens Corona mochten er geen extra mensen mee. En omdat de bus op Lex zijn naam stond, wist ik niet zeker of ik dat in mijn eentje mocht doen. Eerlijk gezegd was ik vrij nerveus voor mijn eerste keuring, dus ik dacht, als ik alles zo makkelijk mogelijk maak voor de RDW, dan heb ik grotere kans dat alles mee zit. Onze bus voldeed aan alle eisen, maar ik had gehoord en gelezen dat je ook flink pech of juist geluk kan hebben met de keurder.
Omdat Lex is gegaan, kan ik over dit proces weinig zeggen. Ik vond het echt jammer dat ik niet mee mocht. Dat had ik heel interessant gevonden. Ik heb Lex gevraagd wat het stappenplan was en hoe de keuring was verlopen.
Eerst moest Lex zich aanmelden en daarna wachten in de bus.
Wanneer Lex werd geroepen, moest hij de bus op de juiste plek parkeren voor controle.
Vervolgens werd er door twee mensen naar de bus gekeken. Het leek erop dat de keuring uit twee delen bestond. Een camperinterieur keuring en een algemene personenauto keuring. Lex gaf eerst een korte rondleiding van het camperinterieur. Hij dacht, misschien waren sommige delen niet duidelijk vindbaar voor de keurder (bijvoorbeeld de uitschuiftafel zit best wel verstopt). Direct na de rondleiding zei de keurder dat dat onderdeel van de keuring afgerond was. Volgens Lex was het ook geen aandachtige inspectie van het camperinterieur. Maar dat lag misschien aan het feit dat onze mooie bouw wel duidelijk als camper gebouwd werd. Lex hoefde er bij de gehele keuring niet bij te zijn.
Hij mocht vervolgens wachten in de wachtruimte. Op dat moment gingen ze de rest van de keuring afmaken. Nadat de keuring afgerond was werd Lex gehaald en kreeg hij een papieren bewijs dat de bus gekeurd was tot kampeerauto. Toen mocht hij weer naar huis rijden en waren we klaar met de RDW keuring! En toen begon het lange proces van het kwarttarief bij de Belastingdienst!
Oh ja, en de bus mag op dat moment niet meer rijden! Je krijgt een nieuw kentekenbewijs met een nieuw kentekennummer. Daarmee moet je nieuwe nummerplaten laten maken. Vanuit het keurstation naar huis rijden mag wel, maar daarna moet je wachten tot je de nieuwe nummerplaten hebt.
Wauw, wat duidelijk beschreven. Ik maak me een beetje zorgen over het feit dat het bed dat ik bedacht had 1.76 bij 1.40 zou worden. Zoals ik nu bij jou lees kan dat dus een probleem gaan worden.
Ik was ook wel nieuwsgierig waarom dat proces van de belastingdienst zo lang duurde??
Alvast bedankt!!
Groetjes Mech
Hoi Mech!
Leuk dat je een bericht schrijft!
Ik ben bang dat ze moeilijk kunnen doen over jouw bedlengte… Echt balen, maar dat is jammer genoeg zo. Misschien dat je geluk hebt bij de keuring zelf, maar als je ooit in de toekomst wordt gecontroleerd en ze zien het dan, dan kan dat in een flinke boete resulteren. Is het bij jouw huidige ontwerp niet mogelijk om 4 cm extra toe te voegen? Als je wat meer info geeft, dan kan ik helpen meedenken.
Het proces bij de belastingdienst duurde een aantal weken. Het viel achteraf gezien eigenlijk best wel mee. Maar je snapt wel dat ik super enthousiast was en dat alles toen te lang duurde voor mij. Haha! Vooral de aangifte van de BPM duurde lang. Ik begreep er in het begin helemaal niets van. Ik heb een aantal keer met de Belasting gebeld, maar kreeg elke keer een ander antwoord. Uiteindelijk is het wel gelukt.
Groetjes,
Juliette Schmitz
Hi Juliette,
Wat een fijn artikel. Dank voor alle info.
Ik heb de keuring van mijn camper 3 dagen voordat ik een weekje op pad zou willen.
Als ik terug ben heb ik alle tijd om bpm aangifte te doen, nieuw kenteken en kwarttarief aan te vragen.
Begrijp ik het goed dat je niet meer mag rijden met het voortuig zodra je het kwarttarief hebt aangevraagd? Of wanneer je de bus gekeurd hebt?
Ik wil dus de keuring voor mijn vakantie doen, en het papierwerk daarna. Denk je dat dit mogelijk is?
Groetjes,
Emma
Hoi Emma,
Volgens mij kan je gewoon nog gebruik maken van de bus na de keuring. Als deze niet geschorst is. Wanneer je een nieuw kenteken aanvraagt en de bpm aangeeft, dan mag je even niet rijden. Tot je de nieuwe platen kan laten maken.
Voor de zekerheid kan je even bellen met de RDW. Die weten het zeker!
Groetjes,
Juliette Schmitz