< Terug naar blog pagina

Hoeveel shirts, broeken en ondergoed heb je eigenlijk nodig in de camper? Waar en hoe berg je al die kleding op? En al de seizoenskleding dan? In deze blogpost bespreek wat voor en hoeveel kleding ik mee heb in de camper. Ook laat ik een aantal tips zien hoe ik het plaatsbesparend kan opbergen.

Vraag je je af waarom onze kledingkasten zo klein zijn? In het bouwproces heb ik daar rekening mee gehouden. Lees hier hoe ik deze kastjes heb gemaakt.

Kleding in de camper

Hoeveel van elk

Voor deze blogpost heb ik mijn kledingkast helemaal leeggetrokken. Het was nodig, het lag niet erg netjes meer. Daarnaast was het een perfecte gelegenheid om nog eens kritisch naar elk kledingstuk te kijken en de ongebruikte dingen weg te doen.
Om het overzichtelijk te houden heb ik twee lijstjes gemaakt. Een voor de zomerkleding en een voor de winterkleding. Ik draag sommige zomerkleding ook in de winter. Denk aan topjes en shirts onder een trui of vest. Het zelfde geldt voor jurkjes en jeans.
Lex heeft 2 jassen, een zomerjas en een winterjas. Ik heb een jas die een uitneembare voering heeft. De buitenjas is de lente/herfst jas. Deze is water en winddicht. De voering is een goed geisoleerde jas. Deze is ook apart te dragen. Hierdoor heb je 1 jas die in alle seizoenen te dragen is.

In de winter is het belangrijk om laagjes aan te trekken. Voor meer tips om in de winter warm te blijven, lees deze blog.

ZomerWinter
Jurk/rok52
Vest22
Broek2
Shorts2
Wandelbroek11
Jeans2
Leggings3
Sjaal11
Shirts75
Jas11

Schoenen

Daarnaast heb ik de volgende paar schoenen mee:
⦁ Wandelschoenen
⦁ Birkinstocks
⦁ Teva’s
⦁ Uggs
⦁ Witte sneakers
⦁ Sportschoenen 2x
⦁ Flip flops (voor douches)

Een grote voorraad ondergoed en sokken is belangrijk voor ons. Het dragen van een shirt of broek kan je langer rekken. Een dagje extra is vaak wel mogelijk. Maar elke dag een schone onderbroek is wel fijn. Ik heb 20 paar onderbroeken en 5 BH’s in de camper.

Kledingkast in de camper
Packing Cubes Kleding in de Camper

Waar opbergen

In de camper hebben wij 3 bovenkastjes. Lex en ik hebben er elk 1. In de derde bewaren we sokken, kattenspulletjes, hygienevoorraad en handdoeken.

In deze kastjes past het grootste deel van onze kleding. Onze onderbroeken en mijn BH’s bewaren we in opbergmandjes ergens anders. De kastjes zijn best wel klein. Ongeveer één plank in een normaal formaat kledingkast.

De seizoenskleding, dus dikkere truien die we niet dragen in de zomer en zomerkleding in de winter, bewaren we in de kast onder de uitschuiftafel.

Seizoenskleding opbergen in de camper

Opbergtips

Om zo veel kleding op te kunnen bergen in kleine kastjes, maken we gebruik van ‘packing cubes‘. Dit zijn kleine tasjes met een rits van lichtgewicht en dun materiaal. Ze zijn bedoeld voor het organiseren van kleding in koffers. Omdat je de tasjes elk vol kan proppen, kan er veel meer kwijt in het koffer, of de kast.

Om nog meer plaatst te besparen doen wij al onze kleding eerst oprollen voordat we ze in de packing cubes doen. Ik snap niet zo goed hoe dit werkt, misschien omdat je het zo strak oprolt en minder loze ruimte hebt, maar het werkt echt.

Ook zorgen de packing cubes ervoor dat wij alles georganiseerd hebben. Zo heb ik een packing cube voor al mijn jurkjes, een voor de shirts, een voor de broeken, etc. De onderbroeken en sokken proppen wij allemaal in stoffen mandjes. We hebben elk twee mandjes. Een voor onderbroeken en een voor sokken.

Nog een tip is het gebruik maken van kussenslopen. We hebben 3 ‘sier’ kussens op de bank in de camper. Twee daarvan hebben kleding als vulling. Hoe slim! In een zitten extra vesten en truien voor in de winter, in de andere zitten onze winterjassen. De kussens zijn vrij zwaar en natuurlijk minder zacht dan normale kussens, maar daar hebben wij geen last van. We gebruiken de kussens alsnog als we op de bank zitten.

Slimme opbergtips in de camper
Slimme opbergtips voor kleding in de camper

Laatste woorden

Dankzij deze blogpost heb ik nog eens kritisch al mijn kleding stukken bekeken. Zo ben ik erachter gekomen dat na meer dan een maand op reis, ik toch niet alles draag. Wanneer we een half jaar in de camper wonen, zal ik nogmaals door mijn kleding gaan om te minimaliseren.
Wel vind ik de hoeveelheid schoenen ideaal. Lex heeft maar 4 paar schoenen mee. En voor hem is dat voldoende. Ik vind het fijn om meerdere paren te hebben. Vooral de extra paar sportschoenen/sneakers. Elke dag maak ik regelmatig een korte wandeling met Willem onze kat. Vooral in de ochtend is het gras vaak nat door douw of regen. Mijn schoenen worden dan na een zo’n toertje zeiknat. Dus een extra paar is echt heel fijn.
Deze hoeveelheid kleding en schoenen werkt voor mij. Wat voor jouw werkt, is misschien heel anders. Wat vind jij belangrijk? Meer wandel of outdoorkleding? Of ook leuke outfits om naar een stad te gaan? Bedenk wat voor jou werkt en pas je kledingkast daar op aan.

Wil je over nog andere slimme opbergmogelijkheden lezen? Lees dan deel 1 en deel 2 van ‘Opbergtips in de camper’.

Deel 1: Opbergtips in de camper

Deel 2: Opbergtips in de camper

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

 1. Wat een goed goede tips! Vooral de cubes en de kussens met vulling van kleding kan ik gelijk toepassen.
  Wij hebben onze camper zelf ingebouwd en onze bank heeft twee kleppen, waar wij onze voorraad in kwijt kunnen. We zitten dus eigenlijk op onze liggende voorraadkast.

  1. Dankjewel Hilda!

   De kussens vind ik zelf ook een erg goede tip!
   In onze vorige minicamaper hadden wij ook een bank met een klep waar wij onze spullen in deden opbergen. Ideaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *