< Terug naar blog pagina
Adventure Cat VanLife

Onze kat, Willem, reist mee met ons in de camper. Omdat het een deel van ons gezin is, moeten wij er goed voor zorgen dat hij veilig mee op pad kan. In een vorige blogpost heb ik verteld wat wij voor een aanpassingen hebben gemaakt om hem zo goed mogelijk te laten wennen aan de camper. Lees deze hier. In deze blogpost deel ik de tips om zijn verblijf en reis achter de schermen zo comfortabel mogelijk te maken.

1. Chip

Allereerst, een chip! Een chip is zo belangrijk. Zorg dat jouw huisdier een chip heeft zodat deze meer kans heeft om terug bij jou te komen. Voor honden in Nederland is dit verplicht. Voor katten zijn ze die regel ook aan het invoeren, thank goodness. Volgens mij is het zelfs noodzakelijk om jouw kat te chippen als die mee op reis gaat. De identificatie code wordt in het Europees Paspoort genoteerd.

2. Europees paspoort

Wanneer je landgrenzen oversteekt is het noodzakelijk om een Europees Paspoort voor elk huisdier te hebben. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort wordt door elk Europees land herkent en is nodig om te laten zien dat het dier alle benodigde inentingen heeft gehad. Zorg dan ook dat alle inentingen up-to-date zijn en dat ze er ook in staan.

Per land zijn de eisen wel verschillend. Zorg dat je je daar vooraf in verdiept. De dierenarts kan jou daar ook in helpen. Zo is het bijvoorbeeld voor veel landen nodig dat een hond en kat ingeent is tegen rabies (hondsdolheid). Voor meer info van de invoereisen per land, kijk op de site van LICG

Europees Paspoort Dieren

3. Tekentang

In ons EHBO kitje heb ik standaard een tekentang zitten. Deze gebruiken we ook voor onszelf. Want wij hebben soms ook een teek… We hebben de tang nog niet op Willem hoeven gebruiken. Misschien is zijn bloed niet lekker voor teken. Of ik houd zijn antitekenspul toch beter bij dan ik dacht.

In de tijd dat wij een oppashondje hadden in Frankrijk heb ik dagelijks de tekentang erbij moeten pakken. Ik haalde er elke dag wel 1 of 2 van Sam de hond.

Een tekentang is in mijn ogen echt een noodzaak. Wanneer jouw huisdier of jijzelf een teek hebt, moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden om de besmetting van Lyme te voorkomen.

RVS Tekentang

4. Eventuele medicijnen

Sommige katten hebben medicijnen nodig. Zorg dat je hier ruim voldoende van op voorraad hebt. Er zijn natuurlijk ook dierenartsen in het buitenland. Dus je kan ook de voorraad bijvullen. Toch vind ik het fijn om een flinke voorraad bij me te hebben. Zeker voor antiworm, antiteken en antivlooien spul. Ik heb de data wanneer ik ze moet toedienen in onze agenda staan, anders vergeet ik het (en zelfs nog vergeet ik het te vaak).

Naast die standaard “medicijnen” heeft Willem ook regelmatig een oorreiniging nodig. Willem heeft een gek oortje. Het lijkt alsof deze gehalveerd is, maar dat is niet zo. Het oortje is nog volledig intact. Het is alleen gek dubbel gevouwen. Wij hebben hem zo geadopteerd. Waarschijnlijk had hij een wond op zijn oor en is deze niet goed genezen. Vanwege zijn gekke oortje heeft zijn lichaam meer moeite om het schoon te houden. Hij heeft daardoor een grotere kans op oorontsteking. Vandaar dat wij het maandelijks moeten schoonmaken met speciale oorreiniging. Dit zit dus ook standaard in zijn bakje van kattenspulletjes.

5. Eventueel speciaal voer

Onze vorige kat had nierproblemen. Hij moest daardoor op speciaal kattenvoer. Onze huidige kat heeft gelukkig geen problemen. Hij heeft wel een gevoelige maag. Wanneer wij plots zijn voer wisselen, dan heeft hij een aantal dagen dunne poep. Erg vervelend voor hem en ook voor ons. Want zijn staart sleept er dan door heen, en dan kunnen we weer heel de bus ontsmetten… Too much information?

Dierenmedicijnen

Anyway! Wij zorgen altijd dat wij hetzelfde voer kopen. Soms gaat dat mis (want was het Sensitive Stomach, Indoor Cat of toch de Senior Cat?) en dan komen we terug met een ander voer. We moeten dat dan heel langzaam mengen met zijn oude voer. Zo hebben zijn maag en darmen zo fijn mogelijke transitie en heeft hij er geen last van.

Als jou kat ook is zoals Willem, zorg dan dat je een flinke voorraad van het voer hebt voordat je vertrekt. Wanneer je hetzelfde voer niet kan vinden in het land waar je op dat moment verblijft, zorg dan dat je voldoende voer hebt van het oude zodat je het langzaam kan mengen met het nieuwe.

6. Kattengrit

Hetzelfde geldt voor het kattengrit. We weten nu welk kattengrit Willem het fijnst vindt. Dus we proberen dit zelfde type grit altijd te kopen. Wij willen niet heel de bus volladen met allemaal zware grote zakken kattengrit. Dus wanneer het grit op begint te raken op reis, zorgen wij ervoor dat we een nieuwe zak kopen. Dit is vaak niet precies hetzelfde, maar door het nieuwe grit weer te mengen met het oude is de verandering voor jouw kat niet zo extreem.

7. Name tag

Naast zijn chip is Willem ook te identificeren a.d.h.v. zijn bandje. Daar heeft hij een tag aan hangen met zijn naam. Achterop staan onze twee mobiel nummers. Een adres heeft hij niet, want we reizen in onze camper. Onze nummers hebben we als ‘internationale’ nummers laten graveren. Wat ik hiermee bedoel is met de landcode. Een persoon in Frankrijk of Zweden kan een 06 nummer niet draaien. de nummers 0031 staan voor onze mobiele nummers. Hierdoor kan iedereen in elk land ons bereiken als ze Willem vinden.

8. Strikje

Dit is niet echt een noodzakelijk ding. Maar voor onze Willem vind ik het toch fijn. Hij draagt een strikje om zijn nek. Hierdoor ziet hij er niet alleen altijd piekfijn uit, het is ook duidelijk dat hij bij iemand hoort. Willem ziet er best wel ruig uit met zijn dikke kop en gehandhavend oortje. Ik ben bang dat hij dan gezien wordt als straatkat. Wanneer mensen zien dat hij een strikje draagt, dan hoop ik dat ze hem sneller helpen als hij in de problemen komt.

9. Tuigje en lijn

Willem is ondertussen helemaal gewend aan zijn tuigje en de lange lijn. Wanneer we op een nieuwe plek staan weet hij dat hij eerst zijn tuigje om moet voordat hij naar buiten mag. Hij gaat zo rustig zitten wachten tot ik klaar ben met de gespjes (dat ging in het begin niet zo soepel!).

Meestal laten we hem rondlopen aan een dunne lange rode lijn. Het uiteinde zit vast aan de bus. Liever loopt hij los rond, maar dit is niet altijd mogelijk. Wanneer er andere camperaars staan dan houdt ik hem altijd vast. Willem is gefixeert op eten, en gaat bij iedere camper snuffelen voor restjes. Hij is zelfs zo brutaal dat hij de campers binnen loopt. Ook ben ik bang dat een camper misschien vertrekt terwijl Willem onopgemerkt in hun voertuig zit… Wat een drama zou dat zijn!

Wanneer we op rustige, afgelege plekken staan, met geen of weinig campers, dan mag hij los lopen.

Kattentuigje met lijntje

10. GPS tracker

Sinds kort hebben we ook een tracker voor Willem. Deze hangt aan een bandje om zijn nek. Het is een vrij klein blokje en het zit helemaal niet in de weg. Misschien omdat hij zijn strikje al gewend is? Dankzij deze tracker kan ik via een mobiel app zien waar meneer uithangt. Wanneer we op een rustige plek in de natuur staan dan mag Willem (na een korte wenperiode) los lopen. Hij geniet enorm van de struikjes en bomen. Hij dwaalt meestal niet ver weg van de camper, maar toch is het fijn om te zien waar hij zit.

Laatste woorden

Dit zijn de maatregelen die wij hebben om Willem veilig mee te hebben in de camper. Niet elke tip zal toepasbaar zijn op elke kat, want elke kat en familie is anders! Zijn er nog tips die jullie hebben? Let me know!

Tracker aan halsband voor kat

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *