< Terug naar blog pagina

In de zomer in een camper wonen is heerlijk. Maar niet wanneer de temperaturen oplopen. Zeker niet voor onze kat. Gelukkig hebben wij onze camper heel goed geisoleerd. Dit helpt aanzienelijk voor de temperatuurstijging. Ook hebben wij bewust geen grote ramen. Ramen zijn moeilijk te isoleren en zorgen dus voor warmte in de zomer en kou in de winter. Als het onder de 25 graden in de bus blijft, dan laten we Willem wel eens alleen. Toch wordt mijn moederhart nerveus en blijven we daardoor nooit lang weg. Haha. Maar wanneer het echt warm wordt, dan zorgen we dat we ergens op een schaduwrijk natuurplekje kunnen staan. Waar Willem zelf verkoeling kan zoeken in struikjes. Daarnaast nemen we de volgende maatregelen:

Kat op koelmat in zomer

1. Verkoelingsmat

Deze verkoelingsmat heb ik jaren geleden gekocht, toen we nog in een bakstenen huis woonde. Het is een blauwe mat waar een soort gel in zit. Deze gel voelt uit zichzelf al koel aan. Ik heb het getest, wanneer ik er met mijn rug op ga liggen, dan voel ik dat de plek waar de mat ligt, een klein beetje koeler is.
De mat kan je ook een tijdje in de koelkast of zelf vriezer leggen voor extra verkoeling. In ons campervriezertje past die niet, maar onze koelkast heeft wel ruimte.
Willem vindt deze mat ook erg fijn. Wanneer het warm is, en we halen de mat tevoorschijn, dan gaat hij er graag op liggen.

2. Ventilatie

In de bus hebben we verschillende ventilatoren. Als eerste zit er een grote ventilator in het dak. Ik ben hier zo blij mee! Deze kan ’s nachts op een laag standje en harder overdag als de temperatuur oploopt.

Enkel een grote dakventilator is in een bus niet voldende. Wanneer alle deuren dichtzijn dan heeft de ventilator geen plek om de lucht aan te zuigen. Daarom hebben wij een klein raampje in de achterdeur geplaatst. Wanneer alle deuren dicht zijn en dat raampje staat open, dan voel je een luchtturbine in de ruimte! Echt super.

Jammer genoeg ziet Willem dit ook als ontsnaproute. Hij kan er mooi uit klimmen, maar ik ben bang dat die er niet meer in kan. Het is namelijk een vrij hoog geplaatst raampje. Daarom heb ik een soort gordijntje ervoor gemaakt van macramé touw. Deze heb ik met haken om het raampje vast gemaakt. Zo kan de frisse lucht wel naar binnen, maar werkt het als soort tralies voor Willem.

Als extra hebben we ook kleine ventilatoren in de bus. Deze gebruiken we ’s nachts ook zelf, maar overdag mikken we die op Willem’s slaapplekjes. Speciaal voor Willem heb ik ook een mini airco gekocht. Het is een ventilator waar je water bij toe kan voegen. Het water verkoelt extra. Je kan hiermee de temperatuur niet omlaag halen, maar het geeft wel een extra verkoelend effect.

Ventilator in camper
Mini airco in de camper voor de kat
Raampje in de achterdeur van de camper

3. Koelbandana

Tijdens Willems jaarlijks bezoek bij de dierenarts voor zijn vaccinaties, zag ik bij de balie koelbandanas hangen. Eigenlijk voor honden, maar ik heb er toch een gekocht voor Willem. Het is een kunststof materiaal dat lijkt op microvezeldoekjes. Als je dit nat maakt met water en om de nek van het dier hangt, zorgt dit voor constante verkoeling.

LET OP! Ik heb deze bandana gekocht, maar eigenlijk heb ik er spijt van. Niet van de werking, maar van het geld uitgeven. Achteraf gezien had ik net zo goed een microvezel doekje of een ander stuk stof kunnen gebruiken. Ik vind het echt zonde van mijn geld en van het materiaal. Ik koop amper spullen, maar voor Willem heb ik een zwakte…
Ook helpt het natmaken van de vacht. Soms maak ik de vacht rond zijn nek goed nat met wat water.

Camper kat met koelbandana

4. Voldoende water

Dit spreekt voor zich. Zorg altijd voor voldoende water voor je huisdier. Willem heeft zijn standaard waterbakje in de camper. Als het warm wordt dan zet ik op verschillende plekken, in en rond de camper, extra waterbakjes neer.
Omdat katten niet echt veel drinken maak ik me soms zorgen (nerveus moederhart hier). Zeker als het warm wordt dan lijkt Willem in slaapstand te gaan. In de zomer eten wij zelf heel vaak watermeloen. Willem vindt dit ook héérlijk. Ik geef hem dan regelmatig ook een klein stukje. In watermeloen zit veel vocht, dus dan hoop ik dat hij extra water binnen krijgt.

Van andere kattenouders heb ik geleerd dat een waterfonteintje kan helpen. Het bewegende water is aantrekkelijker voor een kat. Hierdoor drinkt die veel meer water. Dit kan een hele goede uitkomst zijn voor het warme weer!

Waterbakjes op verschillende plekken

5. Reflectieschermen voor de cockpit

Als laatste hebben wij een nieuwe aanwinst voor onze bus. Reflectieschermen voor de ramen in de cockpit. Wow wat wordt het daar snel heel erg heet! Voordat we naar Scandinavië vertrokken heb ik deze gekocht. En wat zijn we hier ook blij mee! Het wordt nog steeds wel een beetje warm voorin, maar veel trager. Dankzij ons tussenschot kunnen we de overgebleven warmte buiten onze leefruimte houden. De tussenschuifdeur houden we dan mooi gesloten.

Laatste woorden

Dit zijn de 5 maatregelen die wij nemen als het erg warm wordt in de zomer. Onze kat Willem heeft het dan een beetje zwaar, maar met deze tips is hij erg dankbaar. Vooral met de ventilator. Daar gaat hij lekker voor liggen als het zo warm is, haha!

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *