< Terug naar blog pagina

Goede ventilatie zorgt voor meer comfort tijdens het wonen in jouw camper. Echter zijn er ontzettend veel keuzes. Elke keuze heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel vertel ik over de drie belangrijkste redenen voor ventilatie en de verschillende soorten ventilatiemogelijkheden.

Alvast een spoiler: De voornaamste reden voor ventilatie in de camper is de temperatuur. Omdat onze kat Willem mee reist, is het voor ons belangrijk dat de temperaturen comfortabel blijven. Meer verkoelingstips voor een huisdier lees je hier. Ventilatie in jouw bus is erg belangrijk. Ik heb drie belangrijke redenen hieronder opgesomd.

Reden 1: Vocht

Zoals ik al kort heb benoemd in mijn blogpost over de isolatie, is het belangrijk dat er zo min mogelijk condensvorming ontstaat. Goede isolatie kan hierbij helpen. Echter, als je in een bus woont, dan zal er altijd waterdamp (waterdruppels) ontstaan in de leefruimte. Bij het koken op gas komt er waterdamp vrij bij de verbranding. Bij het uitademen komen er ook waterdruppels vrij in de lucht. Bij regenachtig weer, zullen natte kleding ook niet helpen om de leefruimte droog te houden. Kort gezegd, Er zal altijd vocht aanwezig zijn in jouw bus. Goede ventilatie zorgt ervoor dat het vocht weg kan.

Reden 2: Geurtjes

Naast vocht helpt ventilatie ook goed tegen vieze geuren. Wanneer je zorgt voor ventilatie kan bijvoorbeeld etensgeur tijdens en na het koken ontsnappen. Zo blijft niet de hele ruimte nog stinken naar eten. Ook als jij net naar de wc bent geweest is het fijn dat de geur zo snel mogelijk weg kan!

Reden 3: Temperatuur

Een derde reden waarom ventilatie een goed idee is, is de temperatuur. Ook al heb je de bus goed geïsoleerd, wanneer jij jouw bus in de zomer in de zon parkeert, zal de temperatuur oplopen. Zeker wanneer je huisdieren hebt kan dit erg onprettig worden, en in sommige gevallen zelfs fataal (wees verantwoordelijk please…). Een ventilatiemogelijkheid zorgt ervoor dat de warme lucht weg kan en niet kan ophopen in de kleine leefruimte. Enkel één ventilatiepunt is in mijn ogen niet voldoende. De lucht moet namelijk kunnen stromen. Naast onze Max Air Fan hebben wij daarom achteraf een klein raampje in de achterdeur geplaatst. Wanneer de ventilator op ‘Air Out’ staat (dus lucht naar buiten zuigen) dan voel je de luchtstroming flink!

Max Air Fan Ventilatie in camper

Ventilatiemogelijkheden

Er zijn verschillende soorten ventilatiemogelijkheden voor in een bus. Zo heb je elektrische ventilatoren die je bijvoorbeeld in het plafond monteert. Roosters in de zijwanden van de bus zorgen voor frisse lucht. Een raam die open kan is ook een ventilatiepunt. Hieronder heb ik ze opgesomd.

Elektrische ventilatoren

Elektrische ventilatoren worden meestal in het plafond gemonteerd. Dit is een vierkant of rechthoekige unit die opengeklapt kan worden. Een ventilator zorgt ervoor dat lucht naar binnen en/of naar buiten gezogen wordt.

Wij hebben een Maxx Air fan, maar er zijn een aantal soorten. Zie hieronder een aantal voorbeelden.

Voorbeelden

 • Max Air Fan
 • Dometic Fantastic Fan
 • Fiamma Turbo Vent

Dakluiken

Een dakluik kan je openklappen waardoor je frisse lucht naar binnen kan halen. Een dakluik heeft geen elektrische ventilator. Hierdoor is het ook stiller (geen geluid) en heb je meer lichtinval.

Voorbeelden

 • Fiamma Vent Dakluik
 • Dometic Mini Heki

Ramen

Zoals ik al zei, is één ventilatieopening vaak niet voldoende. Een ventilator in het plafond werkt het beste met een andere opening, bijvoorbeeld een open raam. Zo kan er luchtstroming ontstaan en kan het vocht, de geur en de temperatuur ook naar buiten.

Voorbeelden

 • Wamovo Uitstelraam
 • Dometic Zijraam
 • Patrijspoort Raampje
Patrijspoort raampje in camper

Ventilatieroosters

Een raam zorgt voor ventilatie, licht en een mooie uitkijkmogelijkheid. Maar een raam is ook een manier voor kwaadwillige mensen om naar binnen te komen. Wil je toch goede ventilatie in jouw bus, maar wil je geen groot gat maken in de wanden? Dan is een ventilatierooster een mogelijkheid. Voor een rooster heeft maar een kleine opening nodig.

Voorbeelden

 • Vierkant RVS Ventilatierooster
 • Rond Ventilatierooster
 • Dakventilatie

Laatste woorden

In de camper zijn er verschillende redenen om te zorgen voor goede ventilatie. Vocht, geur en warmte kan zo weg uit de leefruimte. Daarnaast geven ramen en dakluiken veel natuurlijk lichtinval wat erg prettig is. De belangrijkste reden waarom wij voor goede ventilatie hebben gezorgd is wegens onze kat die mee reist.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *