< Terug naar blog pagina

In een andere post heb ik het stappenplan geschreven om te plassen in het wild. Wil je weten hoe je op een juiste manier kan poepen in de natuur zonder dat je veel schade aanricht? Lees dan verder.
Gedurende onze reis komen we op mooie plekjes. Soms is er dan een spannend paadje die dan op een pareltje uitkomt. Zoals een prachtige plek om bijvoorbeeld de hangmat te hangen, of om daar van je ontbijt te genieten in de ochten. Maar soms leidt zo’n pad ook naar een beschut plekje waar mensen voor ons hun behoefte hebben gedaan… Kots.
Schandalig. Wat bezielt die mensen… Ik hoop dat die mensen de rest van hun leven elke dag in hondenstront stappen.
Hier volgt het stappenplan om te poepen in de bosjes.

Stap 1

Voordat je op pad gaat, voel even of je de behoefte hebt aan poepen. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Vaak ga ik wandelen en werkelijk 15 minuten later moet ik héél nodig. Zo werkt mijn lichaam.
Zorg dat je altijd, maar ook echt ALTIJD, het volgende in je rugzak hebt.
⦁ Plastic zakjes
⦁ Alcohol zeep
⦁ Water
⦁ WC papier
⦁ Eventueel een klein schepje

Dit zit standaard in mijn rugzak als ik de natuur in ga. Dit vul ik elke keer aan als ik iets nodig heb gehad tijdens een avontuur.

Benodigdheden wildpoepen

Stap 2

Ga op avontuur. Moet je naar de wc? Zoek dan een plekje op in de bosjes. Zorg hier ook dat je een flinke afstand bent van paden, huizen, rivieren en meren.

Stap 3

Gebruik je schepje om een gat te graven. Zorg dat deze minimaal 30 cm diep is. Als je geen schep mee hebt, zoek dan een stok en graaf daar een gat mee. Een lepel in de rugzak voldoet ook.

Stap 4

Leg al je benodigdheden alvast klaar. Plastic zakjes, wc papier, de zeep en een flesje water. Hurk boven het gat, met de broek naar beneden natuurlijk, en mik. Dat mikken vergt soms wat oefenen. Later kan je je drollen in het gat duwen met een stok.

Stap 5

Veeg je billen af met wc papier. Dit wc papier stop je in een plastic zakje (ik gebruik twee plastic zakjes om elkaar. Gewoon voor de zekerheid) Klinkt smerig, ik weet het, maar zo doe je de natuur een plezier. En we mogen allemaal wat meer de aarde helpen.

Stap 6

Gooi het gat weer dicht met het zand. Als er een flinke steen in de buurt ligt, dan kan je die er op leggen. Zo zullen dieren iets minder makkelijk jouw stront opgraven.

Stap 8

Was je handen met de zeep en water.

Stap 9

Knoop de plastic zak aan de buitenkant van je rugzak. Hier gebruik ik vaak een veiligheidsspeld voor. De zak gooi ik in een prullenbak als ik die tegenkom.

Alternatieven

In plaats van wc papier kan je natuurlijk ook bladeren of mos gebruiken om je billen af te vegen. Dit kan je dan mee in het gat gooien voordat je die dicht gooit. Als ik slecht ben voorbereid, of er is een alternatief voor wc papier aanwezig, dan zal ik dat ook doen.
Als tip kreeg ik van een mede camperaar om gewoon water te gebruiken. Zorg dan dat je een apart flesje mee hebt waar zo’n sport dop op zit. Knijpen in de fles geeft dan een constante straal water. Hij gebruikt dan ook wat zeep, zeker om de handen daarna te wassen. Drogen kan dan met wat mos, bladeren of een washandje. Deze manier van schoonmaken heb ik nog niet geprobeerd, maar het lijkt wel potentie te hebben. Zo heb je helemaal geen afval om mee te nemen en belast je de natuur het minst.

Laatste woorden

Nu hoef je nooit meer te paniekeren tijdens een boswandeling als je plots moet poepen. Met dit stappenplan weet je wat je moet doen en ben je altijd voorbereidt. Plassen heeft een gelijkaardig stappenplan. Lees die hier.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *