< Terug naar blog pagina

Wie mij kent, weet dat ik niet zonder planten om mij heen kan leven. Ons bakstenen huis staat vol met planten en stekjes. Toen ik de laatste keer telde, had ik volgens mij rond de 50 planten.

In onze camper is er geen ruimte voor veel plantjes. En de omstandigheden zijn niet echt optimaal om een plant mee te nemen. Maar toch ga ik het proberen.

Ik heb gekozen voor luchtplantjes in onze bus. Luchtplantjes hebben weinig nodig; ze hebben geen potgrond nodig, en water geven hoeft ook niet. Wel hebben ze vochtigheid in de lucht nodig. En wat is een bekend probleem voor mensen die in een bus wonen? Condens op de ruiten en wanden! Er is dus voldoende vocht aanwezig in onze camperbus, hopelijk. Om ze te helpen ga ik ze wel af en toe nat maken.

Anyway, voor alles in de bus geldt dat het een eigen plek nodig heeft. Deze plantjes wilde ik graag als interieur accessoire verwerken in ons minihuisje. Dus ik ging spulletjes verzamelen. In deze Coronatijd wel een beetje lastig…

Lucht plantjes in de camper

Benodigdheden:

  • Zadel clipjes voor koperen buizen (22mm)
  • Houten schijfjes
  • Schroefjes
  • Klittenband
  • (Montage)lijm
  • Luchtplantjes

Gereedschap:

  • Houtzaag (indien je de schijfjes moet zagen)
  • Schroevendraaier

De zadelklipjes heb ik bij Karwei besteld. Het was wel een heel gedoe. Als ik iets, in deze Coronatijd, bestel kan ik het vaak dezelfde dag nog ophalen. Dat was dit keer niet zo. Ik moest 4 (!) dagen wachten en bij het ophalen waren ze mijn bestelling kwijt. Goed bezig Karwei…

De houten schijfjes vond ik het moeilijkst om te verzamelen. But! The universe (en schoonzusje, meer daarover hierna) was listening! Tegenover ons bakstenen huis had de gemeente een joekel van een boom omgezaagd. De takken en stammen lagen er nog een aantal dagen. Daar kon ik wel een aantal mooie schijfjes van maken! Ik heb eerst netjes de gemeente opgebeld met de vraag of ik een tak mocht pakken van de stapel. De lafaard die ik ben! (Of gewoon netjes opgevoed?) Uiteraard mocht dat gewoon. Dus ik heb 3 mooie schijfjes gezaagd. Plan deze zaag activiteit maar in je sportrepertoire, je hoeft geen arm workout meer te doen hierna!

Maar mijn lieve schoonzusje wist van mijn zoektocht en voordat ze wist dat ik zelf aan de slag was gegaan heeft ze drie mooie houten schijfjes voor mij meegenomen. Die hebben een wat mooiere bast, dus daar kies ik voor. Hele arm workout voor niets… Haha!

Houten schijfjes voor de luchtplantjes

Het stappenplan

Stap 1 Indien je ze nog niet hebt, zaag je drie houten schijfjes. Ik koos voor een tak met een diameter van ongeveer 12 cm. De schijfjes waren ongeveer 1,5 cm dik.

Stap 2

Bestel ondertussen, want je hebt echt pauzes nodig tijdens dit zaagwerk, zadel klips voor koperen buizen (tenzij je die al hebt liggen). Er zijn ook gewone ijzeren varianten maar de koperen vond ik een leukere look.

Tak om schijfjes van te zagen

Stap 3

Wanneer je alle onderdelen in huis hebt, kan je ze assembleren. Pak een luchtplantje en plaats die op een schijfje om te kijken hoe hoog een zadelclipje moet komen. Wanneer je de plaats hebt bepaald kan je de plek van de schroefjes aftekenen met een potlood.

Stap 4

Pak een schroevendraaier en schroef de zadelclipjes vast aan het hout. Dit doe je ook met de andere twee schijfjes.

Stap 5

Knip een stukje klittenband af en trek de helften van elkaar. De ene helft plak je met de lijm aan het hout, en de andere aan de wand waar je een plantje wilt hebben. Doe dit ook met de rest. Ik moest 24 uur wachten totdat ik het kon belasten. Dus plak nog niet het plantje aan de wand!

Luchtplant houdertjes

Stap 6

Na de benodigde wachttijd kan je de plantjes ophangen in jouw camper! Spriets met een spuitfles ongeveer 1x per week wat water over de plantjes zodat ze wat vocht hebben. Bewonder nu het resultaat.

Laatste woorden

Na het lang wachten kon ik eindelijk mijn plantjes aan de muur hangen! Het ziet er zo leuk uit! Nu testen of de plantjes het in een camper overleven. Time will tell!

Plantjes in de camper

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *