< Terug naar blog pagina

In de camper wonen wij volledig ‘Off Grid’. Wat ik hiermee bedoel is dat wij geen gebruik maken van het elektriciteitsnet, de riolering en waternet. Wij hebben alles wat we nodig hebben in de camper.

We gebruiken een gasfles om mee te koken. Via waterpunten vullen we onze watertanks. Onze composttoilet hoeft maar één keer in de maand geleegd te worden. Elektriciteit krijgen we via onze zonnepanelen.

Omdat je zelf moet zorgen voor voldoende gas, water en elektriciteit, ga je automatischer veel zuiniger om met wat je hebt. In deze blogpost noem ik een aantal trucjes op om jouw (energie)consumptie te verminderen.

Water koken in de camper

Gas

Om te koken gebruiken wij een gasfles (van 2.75 kilo Butaangas) van Campingaz. Tijdens de bouw van onze camper hadden we deze fles in de garage staan. Dus het was op dat moment logisch om deze te gebruiken.

In de toekomst ben ik van plan om ons kooksysteem te upgraden. Hopelijk naar inductie zodat we geen gedoe meer hebben met gasflessen vullen of ruilen.

Deze gasfles is namelijk vrij duur om te ruilen. Dit hangt erg af van het land waar je bent. In Denenmarken betaalden wij 34 euro om een gasfles te ruilen. In Spanje was dit maar 16 euro. In ongeveer een maand tijd hadden wij deze fles volledig opgebruikt.

Omdat ik geen zin heb om elke maand opnieuw een gasfles te moeten ruilen, en omdat dit niet de meest schone manier van koken is, ben ik naar een alternatief gaan zoeken.

Wij gebruiken ons gasfornuis het meeste om water te koken. Water te koken voor thee, voor afwaswater, voor aardappelen, pasta of rijst koken, etc. Om water te koken kan elektriciteit ook gebruikt worden. Wij hebben een goede accu en zonnepanelen op het dak. De energie in de accu wordt dus heel snel weer bijgeladen.

Daarom maken we sinds kort gebruik van een dompelaar. Dit is een miniwaterkokertje in de vorm van een spiraal die je in een pan of waterketeltje steekt. Onze kleine dompelaar gebruikt 350 Watt. Dit gaat prima met onze elektra setup.

Ondertussen hebben we deze dompelaar al meer dan een maand in gebruik. Ik merk een enorme vermindering in ons gasverbruik. We gebruiken ons fornuis enkel nog om op te koken. Voor het verwarmen van water (dus voor afwas, thee en rijst/pasta) gebruiken we nu de dompelaar.

Hooikist

Toen ik ons dekbed op maat had gemaakt voor onze camper, had ik een stuk dekbed over. Van dit reststuk heb ik een hooikist gemaakt. Deze gebruiken wij ook om te koken. We brengen, met de dompelaar, een pan water aan de kook. Hier voegen we rijst of pasta aan toe. Deze zetten we dan nog eventjes op het vuur om weer te koken. Vervolgens zetten wij de pan in de hooikist. Na een kwartier is het gaar.

In een bakstenen huis had ik de pan constant op het fornuis gelaten om het eten gaar te koken. Omdat wij enkel het al voorverwarmde water aan de kook brengen kost dit veel minder gas. De goede isolatie van de hooikist zorgt ervoor dat het eten doorgaart zonder energie.

Deze manier van koken duurt iets langer, maar omdat het zoveel in energie scheelt, en ook in kosten, vinden wij dat niet erg. Als je geen dekbed hebt om te gebruiken, kan je ook een kant en klare hooikist kopen.

Waterpomp

In onze camper hebben wij ongeveer 60 liter aan schoon drink water beschikbaar. Dit is voor ons voldoende om ongeveer 4 tot 6 dagen off grid te staan. Een gemiddeld 2 persoons huishouden in een bakstenen huis in Nederland verbruikt gemiddeld 272 liter (waternet.nl) water per dag! In onze camper is dit dus ongeveer 15 liter per dag. Dat is een enorm verschil.

Om nog zuiniger met water om te gaan heb ik een voetpomp geinstalleerd in onze bus. Hiermee kan je heel precies water door de kraan laten vloeien. Veel mensen hebben een elektrische waterpomp geinstalleerd. Ik moet zeggen dat ik daar soms ook naar verlang. Het lijkt mij veel sneller en makkelijker om een pan of fles te vullen. Met een voetpomp duurt dit een stuk langer. Maar omdat wij zo zuinig zijn met water, vind ik dat de moeite waard.

Laatste woorden

Met deze drie tips kunnen wij ervoor zorgen dat wij veel minder energie en water verbruiken. Hierdoor hoeven wij minder vaak op zoek naar nieuw gas of water. Ik sta liever een dagje langer op een prachtige natuurplek!

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Wil je op de hoogte blijven van waar we mee bezig zijn? Volg ons dan op Instagram!

  1. Grappig, ons campertje komt volgende week, ook wij hebben een composttoilet ( jij ook?) en kleine hooimadam ( is een opvouwbare hooikist) voor de rijst etc.
    De dompelaar staat ook op mijn verlanglijstje, maar ik weet niet of ons zonnepaneel voldoende stroom genereert. Heb jij een extra groot zonnepaneel?

    1. Hoi Mieke!
      Wat spannend dat jullie bijna jullie campertje hebben!
      Wij hebben inderdaad ook een composttoilet! Ben ik zo ontzettend blij mee.
      Een hooikist is echt ideaal! Scheelt zo veel gas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *