< Terug naar blog pagina

In een bus wonen, is dat niet onveilig? Dat is vaak de eerste gedachten van veel mensen als ze horen dat wij full time reizen en in onze camper wonen. Toch vind ik het niet onveiliger dan in een bakstenen huis wonen. In deze blogpost vertel ik al de maatregelen die wij nemen om ons veilig te voelen onderweg.

Met deze tips hoop ik om inbrekers en mensen met kwade bedoelingen af te weren. Wanneer iemand écht wilt inbreken zullen zelfs de beste sloten niet helpen. Het vertraagt alleen de inbraak. Daarnaast raad ik iedereen aan om zich te verdiepen in zelfverdediging en hierin een cursus te volgen. Hierdoor ben je zelfverzekerder wanneer je in een gevaarlijke situatie beland en heb je grotere kans om jezelf in veiligheid te brengen.

Bus eigenschappen

Bij het bouwen van onze bus heb ik een aantal keuzes gemaakt. Onze bus heeft geen grote ramen. Zo is het klimaat beter te onderhouden binnen in de bus. Maar ook zijn er zo geen extra ingangen voor inbrekers.

Elke keer als we de bus verlaten of gaan slapen zappen wij de bus opslot met de afstandsbediening. Daarnaast heb ik op alle deuren een extra slot gemonteerd. De bus is van binnen én buiten volledig af te sluiten.

Vanuit de cabine kan je via de tussenschuifdeur naar achteren lopen. De schuifdeur is geen sterke deur, maar het zorgt toch voor een extra barrière. Dit geeft mij een extra gevoel van veiligheid. Een inbreker die via de cabine naar binnenkomt zal eerst de schuifdeur moeten doorbreken. Als ik achterin zou zitten geeft mij dit net wat extra tijd om via de andere deuren te kunnen ontsnappen.

Gadgets

Voor onze veiligheid heb ik een koolstofmonoxide- en rookmelder opgehangen. Wij koken op gas en we hebben een dieselkachel. Deze zouden een onvolledige ontbranding kunnen veroorzaken. Daarnaast hebben wij een permanente ventilatie in het dak. Ook is het fijn om een rookmelder te hebben indien er plots brand zou ontstaan. Wanneer er een brand is kunnen we deze blussen met een brandblusser die ook gemonteerd is in de camper.

Veiligheid in de camper Hond

Camera

Sinds kort hebben wij een camera in de leefruimte. De voornaamste reden van deze camera is onze kat. Ik wilde een manier hebben om hem te kunnen monitoren als wij er niet zouden zijn. Nu dat wij ons fosterhondje hebben is het nog fijner.

De camera geeft nog een extra veiligheid. Wanneer er beweging wordt gedetecteerd krijg ik een melding. Als er iemand zou inbreken heb ik dit direct op beeld.

Wapens/verdedigingsmiddelen

Als extra veiligheid hebben wij een aantal “wapens”. Zo hebben wij een bijl op een vaste plek liggen. Deze gebruiken we als we hout moeten kloven voor een kampvuurtje. Toch is het prettig om te weten dat je deze ook kan gebruiken om een boosdoener af te schrikken.

Daarnaast heb ik een busje pepperspray naast mijn hoofdeinde liggen. Deze neem ik ook mee als ik met de hond ga wandelen. Zeker in de zuiderlijke landen ben ik al vaker benaderd door vervelende mannen. Ik heb de pepperspray nog niet gebruikt, maar het is toch fijn om bij me te hebben.

Patroon

Dit is mijn belangrijkste tip. Creeer een patroon voor jezelf. Zorg dat de autosleutels altijd op dezelfde plek liggen. Dat je een avond ritueel hebt waarbij je bewust de deuren op slot zet. Wanneer je de bus verlaat, zorg dan dat je de camera activeert en alles vergrendelt.

Als alles altijd hetzelfde is kan je in een moment van paniek sneller handelen. In een vervelende situatie heb je geen tijd om na te denken of iets extra’s te doen. Zorg dat je snel kunt handelen en jezelf in veiligheid kan brengen.

Laatste redmiddel

Zoals jullie weten heef onze kat Willem een tracker om zijn nek hangen. Via een app kunnen wij kijken waar hij is. Ik heb mijn vader ook de inloggegevens van deze tracker gegeven. Als ik een aantal dagen niet bereikbaar ben kan mijn vader toch de hulptroepen naar mijn locatie sturen indien dat ooit nodig zou zijn.

Laatste woorden

Dit zijn onze veiligheids maatregelen in onze camper. Hiermee voelen wij ons prettig. Kijk wat voor jou en jouw situatie fijn is. Misschien heb jij voldoende aan enkel een basebal knuppel. Misschien wil jij een volledig alarmsysteem installeren. Bekijk wat voor jouw werkt.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

  1. Hoi Karin!

   Klopt! Het geeft enige rust. Als iemand écht wilt inbreken, dan gaat dat gebeuren. Maar deze maatregelen zullen ze hopelijk afschrikken!

   Groetjes,
   Juliette Schmitz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *