< Terug naar blog pagina

Op dit moment staan wij een tijdje stil met onze camper. We verblijven in Bretagne, Frankrijk. Hier passen wij op de dieren van een vrouw die meer dan een maand op vakantie is. Ze heeft in totaal rond de 40 kippen, waarvan 24 kuikens. Ook heeft ze sinds kort een eend met op het moment 7 kuikens. Eentje is jammer genoeg gestorven.

Tijdens het oppassen maak ik behoorlijk wat avonturen mee. Regelmatig loop ik met een mand vol kuikens of heb ik een snel gemaakte sling waar een dier in zit.

In deze series blogposts vertel ik de verhalen van het oppassen.

In de stories van mijn Instagram kan je dit soort avonturen van dichterbij volgen. Hier deel ik dagelijks o.a. dit soort verhalen.

Het verhaal van het kuiken met een gebroken pootje

Tijdens de hittegolf die we hier hadden in Frankrijk hadden Lex en ik een werkplek buiten gecreeert onder een grote eikenboom. Daar was het nog redelijk koel, en dus een betere plek om te werken.

Daar zaten we achter onze laptops. Ik werd steeds afgeleid door een hard gepiep. Dit soort gepiep hoor je wel vaker. Als een kuiken de mama even kwijt is, of een andere kip jaagt een kuiken weg van een graantje. Maar dit gepiep bleef maar doorgaan. Dus ik ging op onderzoek uit.

Toen vond ik een de familie van een grijze kip. In totaal heeft ze 6 kuikens, maar eentje zat een stukje verder op alleen. Te piepen. Het kuiken kon de hoge berm niet opklimmen… Het leek of er iets mis was met het pootje. Dus ik nam het mee naar binnen.

Na een tijdje het beestje te hebben onderzocht en bestudeerd, heb ik besloten om het buiten te laten. Het leek toch niet gebroken te zijn. Het beestje kon wel alles nog bewegen. Enkel af en toe leek het door de knie te zakken. Dus ik hoopte dat het misschien een gekneusde knie had en dat rust veel zou helpen.

Ik heb een flinke kooi gepakt en deze buiten op het gras gezet. Zo kon de familie van het kuikentje wel in de buurt blijven en was het niet helemaal alleen. Door de kooi had het kuikentje niet alle bewegingsvrijheid, wat de genezing zou kunnen helpen.

Na twee dagen in de kooi (’s nachts werd het kuiken terug gezet bij de mama) leek het een heel stuk beter te gaan. Dus na de tweede dag mocht het kuiken weer los lopen met de rest van de kuikens.

Laatste woorden

Gelukkig was het pootje niet gebroken. Ik weet nog steeds niet wat er precies aan de hand was (ik ben geen doctor of dierenarts) maar na een paar dagen rust kon het beestje weer goed mee met de rest.

Enkel op stok gaan gaat nog niet zo goed voor het beestje. De mama gaat ’s avonds met de rest van de kuikens slapen op een muurtje in het kippenhok. Het kippetje met het zwakkere pootje kan hier nog niet opklimmen. Om het beestje te helpen is er een pallet schuin tegen het muurtje aangezet. Zo kan die via de planken op het muurtje springen om samen te slapen.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *