< Terug naar blog pagina

Met de camper staan wij ongeveer 90% van de tijd ‘in het wild’, midden in de natuur. Hierdoor hebben wij veel contact met het milieu. Ook voordat we in de camper gingen wonen was ik een zeer milieubewust persoon. Ik gebruik daardoor ook al jaren een milieuvriendelijker alternatief voor schoonmaakmiddelen.

Ditzelfde schoonmaakmiddel maak ik nog steeds sinds we in de camper wonen. Naast dat het beter voor de natuur is, is het ook veel goedkoper.

Het schoonmaakmiddel

Om ons kleine huisje schoon te houden gebruiken wij azijn en ‘baking soda’. Deze middelen zijn apart te gebruiken. Voor een extra grondig resultaat kan je ze samen voegen. De baking soda is een base en het azijn is een zuur. Samen zorgen ze voor een chemische reactie. Dit uit zich visueel in schuim. Azijn vind ik persoonlijk niet zo’n aangename geur hebben. Om de geur te verbergen voeg ik een aantal druppels essentiele oliën toe.

Gebruik

Dit schoonmaakmiddel gebruik ik een een sprayfles. Dagelijks spray ik het aanrecht nat en ga er met een doekje overheen. Ook de kraan en de lichtknopjes maak ik met dit schoonmaakmiddel schoon.

Ook in het composttoilet gebruik ik deze spray. Elke keer na het plassen spray ik de pot even. Hiermee ‘spoel’ je de restjes urine door. Wanneer het tijd is om het poepgedeelte te verschonen, gebruik ik deze spray ook om de volledige pot af te nemen. Dit keer met wat wc papier.

Schoonmaakmiddel in de camper azijn

Benodigdheden en stappenplan

  • Azijn (ik gebruik de goedkoopste van de Lidl)
  • Water
  • Essentiele oliën (een geur die jij fijn vindt. Ik gebruik sinasappel, citroen en een beetje tea tree)

Schroef de sprayfles open. Vul deze voor de helft met azijn. De rest kan je aanlengen met water. Als laatste druppel je er essentiele oliën bij. De geur van de azijn wil ik volledig maskeren. Hiervoor heb ik ongeveer 8 tot 10 druppels olie nodig. Sprayfles goed dichtschroeven en schudden. Klaar voor gebruik.

Zelf vind ik de geur van Tea Tree vreselijk. Toch voeg ik hier ook een aantal van bij. Tea Tree heeft een antibacteriele werking. Wat goed uitkomt om schoonmaakmiddel te maken! Dankzij de andere geuren die ik toevoeg valt de geur van Tea Tree weg.

Laatste woorden

Dit schoonmaakmiddel maak ik al jaren. In de jaren dat wij in een bakstenen huis woonde gebruikte ik dit ook al voor in de keuken en om de kattenbak schoon te maken. Nu in de camper gebruiken we deze samenstelling nog steeds.

Bonus tip: Nog een manier om dit middel te gebruiken: In de camper loopt onze afvoer soms dicht. Dan prop ik er een aantal lepels baking soda in en giet ik het schoonmaakmiddel er overheen. Snel de stop er op en even laten sudderen.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Schoonmaakmiddel in de camper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *