< Terug naar blog pagina

Sinds de zomer van 2022 reist Astrid de haan mee met ons in de camper. Willem de kat en Vicky de hond hebben elk hun documenten en producten die ze nodig hebben en gebruiken. Astrid heeft ook zijn spullen.

Voordat je met een huisdier op reis gaat is het belangrijk dat je goed voorbereidt bent. Dit geldt elk soort huisdier. Zeker voor een kip, aangezien dit een afwijkend (van de norm) huisdier is om te hebben.

Documenten

Astrid heeft een Europees paspoort. Hij is ook gechipt. Hierdoor is hij identificeerbaar.

Ik heb lang nagedacht of ik Astrid moest laten chippen. Het is niet gebruikelijk om een kip een microchip te geven. Indien Astrid kwijt zou raken zal de microchip niet veel helpen. De reden is omdat mensen er niet van uit gaan dat een kip een chip heeft, dus hem niet zullen testen hierop.

De meeste vogels die mee op reis gaan, dit zijn meestal exotische vogels, krijgen een permanente pootring met identificatienummer. Dit was voor Astrid niet mogelijk. Een kip is niet een exotische vogel en Astrid heeft geen stamboom. Daarnaast is Astrid nog niet volgroeid. Een haan kan flink dikke poten krijgen. Een te kleine ring zou dan gaan knellen.

Toch heb ik ervoor gekozen om hem te chippen. Bij grensovergangen of bij ferries wordt er soms gevraagd om identificatie van de dieren (dit is ons nog nooit gevraagd, maar better safe than sorry…). Met een Europees paspoort en chipregistratie hoop ik met Astrid ook soepel de grens over te kunnen.

Met deze registratie kan ik ook aantonen dat Astrid een gezelschapsdier/huisdier is en bij ons hoort.

Camper Kip Paspoort

Nachthok

Overdag scharrelt Astrid buiten rond. Wanneer het donker wordt gaan kippen automatisch zelf naar bed in hun nachthok. Ook Astrid heeft een nachthok. Dit is een oude kattentransport kooitje die mijn ouders nog hadden van onze katten vroeger.

In dit kooitje heb ik een horizontale stok gemonteerd. Hier zit Astrid op wanneer hij slaapt. Ook heb ik een voerschaaltje en een waterfles gemonteerd aan het deurtje. Zo heeft hij altijd voedsel en water ter beschikking.

In het kooitje ligt hooi om Astrid goed warm te houden. Daarnaast heb ik van een fleecedeken een hoes gemaakt voor over de kooi als extra isolatie.

De kooi staat onder ons bank/bed in de oude bench van Vicky. Vicky gebruikt deze ruimte niet meer dus die is nu gereserveerd voor Astrid.

Harnas

Voor Astrid heb ik een harnas. Dit harnas gebruik ik tijdens het rijden. Zo kan hij veilig vastgezet worden. Ook wil ik hier een penning aan bevestigen. Met deze penning kunnen mensen mij contacteren indien Astrid zoek is.

Drinkfles

Toen Astrid nog een klein kuikentje was hield ik haar snachts in een kooitje. Op het Franse platteland (waar ik mij toen bevond) zijn een heel aantal gevaren voor een klein kuikentje zonder bescherming. Ook hadden wij op dat moment twee pleeg kittens. Die vonden Astrid een erg leuk speeltje.

In dat kooitje gooide Astrid altijd haar waterbakje omver. Daardoor was alles altijd nat. Als hij het niet om had gegooid had hij er in gepoept. Dat schaaltje water werkte dus niet.

In de dierenwinkel kwam ik dit waterflesje tegen. Oorspronkelijk is het voor hamsters en andere kleine knaagdieren. Voor Astrid werkte dit ook perfect. Zelfs nu heeft hij het in zijn nachthok beschikbaar. Hij drinkt er goed uit en het zorgt voor veel minder morsen!

Voerschaaltje

Dit voerschaaltje heb ik voor in zijn nachthok gekocht. Het schaaltje kan je hoog op hangen. Hierdoor kan Astrid het niet omgooien en hij kan er moeilijker in poepen. Zijn eten blijft dus altijd schoon. Omdat die aan het deurtje vast zit kan ik goed bijhouden wanneer het schaaltje leeg is.

Luier

Een van de meest belangrijke producten die Astrid dagelijks gebruikt is zijn luier. Ja, Astrid heeft een luier. Kippen zijn anatomisch niet in staat om hun uitwerpselen op te houden. When they gotta go, they gotta go. Dus zindelijk maken is niet mogelijk. Dit resulteert zich in veel poep. Overal.

Toen Astrid nog klein was maakte ik van een oude sok een luier. Dit werkte redelijk. Tot hij een volwassen haan werd. Astrid is een klein formaat, maar toch te groot voor een sok.

Zijn huidige luier heb ik online gekocht. En wat een verademing! De poep wordt erg goed opgevangen en de luier is snel schoon te maken. Hierdoor hoef je niet elke dag een nieuwe luier aan te doen maar kan je langer met één luier voordat die in de was moet.

Laatste woorden

In principe is Astrid een goedkoop huisdier. De duurste uitgaven die ik aan Astrid had waren zijn identificatie, paspoort en de luier. Als je besluit om kippen te hebben is dit allemaal niet nodig. Maar omdat Astrid mee reist, voel ik me prettiger met deze keuzes.

De producten die ik voor Astrid heb aangeschaft gebruik ik dagelijks. Ze zorgen ervoor dat ik tip top voor Astrid kan zorgen.

Nachthok Astrid camper kip haan

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *