< Terug naar blog pagina

Al eerder heb ik een blogpost geschreven hoe je de kat kan laten wennen om mee op reis te gaan in de camper. Veel van deze stappen zijn ook toepasbaar voor een hond. Deze blogpost algemeen gericht voor honden. Wanneer je meer specifieke tips nodig hebt raad ik je aan om deze blogpost te lezen.

Sinds het voorjaar van 2022 reist Vicky de pleeg hond mee in onze camper. Om de overgang naar camper zo goed mogelijk te laten verlopen hebben wij het volgende gedaan:

Kalm plekje

Vanaf het begin lieten we Vicky rusten en slapen in haar ‘bench’. Onder onze bank heb ik een opbergruimte opgeofferd om te dienen als ruimte voor de hond. Deze is vanuit de achterdeuren én vanuit de binnekant te openen. Dankzij deze ruimte was het voor Vicky direct duidelijk dat dit haar veilige plek was. Hier heeft ze enorm veel baat bij gehad (terwijl ze eigenlijk niet eens ‘bench trained’ is. Een eigen plekje, rustig weggestopt, is heel fijn voor een hond in een nieuwe situatie.

Regelmaat

Naast een rustig plekje is rust en regelmaat het meest belangrijke voor de hond. Vicky kende ons nog niet. We waren eigenlijk vreemden voor haar. Dit was een extra aandachtspunt. Wanneer je je eigen hond meeneemt zal je als mens een stap voor hebben. De hond kent je al en kan steun zoeken in jullie relatie. Voor ons, en vooral voor Vicky was dit moeilijker.

Vicky VanLife Dog on Log

Tempo

Voor beiden gevallen is toch rust en regelmaat belangrijk voor succes. Het normale patroon en routine behouden zal de hond houvast geven. Wanneer je merkt dat het te snel gaat voor de hond, een paar stappen terugzetten en trager gaan.

Laatste woorden

Geduld is het belangrijkste woord in het proces om de hond te laten wennen aan de camper. Wanneer je geduld hebt en het tempo van de hond aanneemt, zal het wenproces makkelijker verlopen.

Sommige honden zullen het reizen in de camper nooit leuk vinden. Het is jouw verantwoordelijkheid om dit waar te nemen en hiermee actie te ondernemen.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Cuddles with Vicky VanLife dog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *