< Terug naar blog pagina

We wonen ondertussen ongeveer 8 maanden in de bus. Tijdens het proces van verhuizen naar de bus, hadden we al flink wat spullen weggedaan. Dit had ik o.a. gedaan door middel van het “Minimalism Game”. Een spel waar je een maand lang opruimt. Op dag 1 doe je één ding weg, dag 2 twee dingen, dag 3 drie dingen, enzovoort. Uiteindelijk heb je, bij een 31 dagen tellende maand, 496 dingen weggedaan.
Na onze reis door Scandinavie, Duitsland, Nederland en Frankrijk, weten we nu beter wat we precies nodig hebben en wat we gebruiken.

Wat doen we weg

Het grootste gedeelte van onze reis was gedurende zomerdagen. Dus we hebben vooral onze zomerkleding aangehad. De kleding die we afgelopen zomer niet hebben gedragen doen we weg.
Ik ben erg fan van creatieve bezigheden. In de bus heb ik een doosje vol met macramé spullen, naaigerief, gereedschap om mijn leren strikjes te maken, etc. Tijdens onze reizen heb ik vanalles gemaakt, maar ook een heel deel van mijn hobby spullen heb ik niet aangeraakt… Dat kan ik allemaal naar de kringloop brengen.
Ook naar de spullen van Willem heb ik kritisch gekeken. In de bus dachten we dat een automatische timer voerbak handig zou zijn. Dit was het ook, alleen had Willem die vrij snel gekraakt… Overbodig dus. Voor Willem’s avonturen hadden we zo’n flexlijn meegenomen. In de praktijk lijkt een gewoon lang koord het beter te doen voor ons. Een heel aantal speeltjes mogen ook aan een asiel gedoneerd worden. Op reis zoekt Willem vooral zijn eigen speeltjes op (muizen). We hebben wel zijn twee favoriete speeltjes gehouden.
De ‘garages’ hebben we ook flink opgeruimd. Mijn gereedschapskist heb ik eens uitgemest en beter ingepakt. Ik had een munitiekistje op een rommelmarkt gevonden. Hierin past (bijna) al mijn gereedschap. De extra gasfles hebben we ook weggedaan. In het begin leek het ons handig om een extra gasfles mee te hebben. Maar tot nu toe staat die alleen maar flink in de weg. Niet de ruimte waard dus.

Kleiner wonen

Beter organiseren

We hebben maar heel beperkte opbergruimte in de bus. Wanneer er één ding uit de ‘garage’ moet is het chaos. Omdat alles zo strak bepakt zit, valt de hele organisatie om omdat er één ding uit wordt gehaald. Om het handiger te kunnen opbergen heb ik gebruik gemaakt van elastieken en haakjes.
Daarnaast heb ik kritischer gekeken naar de loze ruimtes in de rest van de bus. Elke centimeter is belangrijk! Zo heb ik onze rugzak, de vliegenhorren en de hangmat achter de bijrijdersstoel kunnen hangen. Hierdoor is er meer ruimte in de garage.

Waarom minimaliseren

Gedurende de reis komt er soms wat bij. Zoals een extra deken die je ergens lokaal koopt (want het is toch wel beetje fris ’s nachts, en een goede souvenier!). Deze spullen nemen weer ruimte in. Veel VanLifers of Tiny House bewoners hebben de “1-in-1-uit” regel. Wanneer er één ding binnenshuis komt, moet er ook één ding weg. Dit probeer ik ook toe te passen, maar daar heb ik niet altijd zin in. Dus af en toe weer even alles goed uitzoeken is nodig.
Daarnaast hebben wij een tijdelijk extra gezinslid! Onze pleeghond Joey gaat mee op reis. Joey heeft ook zijn spullen nodig, zoals voer- en waterbakken, bed, speeltjes en voerzak. Joey is gewend aan een bench en hij heeft deze echt nodig. Ik merk dat hij behoefte heeft aan een kleine dichte ruimte waar hij tot rust kan komen. Dit is ook veel prettiger voor ons, want dan loopt hij niet rusteloos rond en in de weg. Ook tijdens de nacht blaft hij niet als hij in een bench slaapt.
Om er voor te zorgen dat ook de hond Joey prettig kan leven in de bus heb ik besloten om een van de ‘garages’ op te offeren en om te bouwen tot benchruimte. Dat betekent dat alle inhoud van die garage weg moet of een nieuwe plek moet krijgen!

Laatste woorden

Omdat onze tijdelijke hond mee op avontuur gaat, en een benchruimte nodig heeft, heb ik besloten om de hoeveelheid spullen weer goed te bekijken. Veel spullen die we normaal opbergen in de garage zijn uitgezocht. Een deel daarvan wordt naar de kringloop gebracht. Een deel heeft een handigere opbergplek gekregen.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *