< Terug naar blog pagina

Sinds eind februari zijn we weer in Nederland. We waren op de Frans Spaanse grens toen we het nieuws kregen dat een familielid overleden was. Toen hebben we besloten om terug naar Nederland te reizen.

Ondertussen zijn we 5 weken in Nederland. We blijven hier voorlopig. VanLife in ons kikkerlandje is een heel andere manier van leven. In deze blog deel ik onze ervaringen.

Het weer

Nederland heeft prachtig weer. Maar in maart/april nog niet. We hebben heel veel regen gehad (vind ik). Dit is natuurlijk goed voor de planten als er weer een droge hete zomer aankomt. Maar om in een bus te leven is regen écht vreselijk. Een dag of twee, maximaal 3, is nog te overbruggen. Dan gaan we lekker knus in de camper zitten werken, lezen of spelletjes spelen. Maar na een week regen is de bus heel erg klein. En alles is en blijft nat. Handdoeken, schoenen, sokken, jassen, dierenpootjes, …. Het is een modderpoel.

Temperatuur

De temperatuur is weer een andere ergernis. In Nederland is het in het voorjaar koud! Niet elke dag, maar wel vaker dan ik had verwacht. De elektrische deken hebben we nog nooit zo vaak gebruikt. De dieselkachel heeft de afgelopen 5 weken vaker aan gestaan  dan de afgelopen twee jaar sinds ik deze heb geïnstalleerd. We hebben standaard 3 laagjes kleding aan. Voor meer tips om het warm te houden in de winter, lees deze blog.

Omdat wij de afgelopen tijd zo veel koudere temperaturen hebben meegemaakt, merk ik wel dat onze lichamen er ondertussen aan zijn gewend. Wegens de gestegen gasprijzen hebben veel mensen de verwarming een stuk lager aan staan in huis. Als wij op bezoek zijn hebben wij het zelfs warm als de thermostaat op 17 graden staat!

Campings

In Nederland zijn campings duur. Zelfs een nachtje slapen op een minicamping kost rond de 26 euro! Campings proberen wij altijd te vermijden, in alle landen waar we door reizen. We gaan af en toe naar een camping als we een douche of wasmachine nodig hebben. Daarnaast zijn heel veel campings in Nederland pas vanaf 1 april open.

Camperplaatsen

Camperplaatsen zijn parkeerplaatsen die door de gemeente beschikbaar zijn gesteld voor rondreizende campers. Vaak biedt een camperplaats, naast een overnachtingsplaats, schoon drinkwater, en dumpstations voor grijs en zwart water aan. In het buitenland, vooral in Frankrijk, zijn er enorm veel camperplaatsen. Elke gemeente heeft er minstens een. Deze zijn ook gratis. Behalve in Nederland. In Nederland worden steeds meer camperplaatsen betaald. Dit is erg balen.

De gratis camperplaatsen in Nederland zijn op twee handen te tellen. Er zijn ook een aantal wildplekken in Nederland. Hier slaap ik nooit goed. Omdat ik altijd het gevoel heb dat er door politie aan de deur wordt geklopt. Nederland is zo dicht bevolkt. Je wordt altijd wel gespot.

 

Laatste woorden

VanLife in Nederland vind ik stressvol. In Nederland wordt niets gedoogt. Wildkamperen is moeilijk te doen. Wat ik jammer vind want ik heb enorm veel behoefte aan natuur om mijn heen. De camperplekken die er zijn, zijn vaak betaald. Campings zijn ook duur, als ze uberhaupt open zijn. Wij hebben nu niet voldoende inkomen om dit te kunnen, en willen (Hallo, ik ben in een auto gaan wonen voor een reden) betalen.

Hierdoor moesten we de afgelopen 5 weken heel flexibel en creatief zijn. We hebben bij familieleden in de straten gestaan. In het centrum van Arnhem op een parkeerplaats hebben we ook overnacht. Af en toe in het wild gestaan en hier en daar een camperplaats. We blijven maar rondrijden en hebben geen rust. Ik raad het niet aan om in Nederland in een camper te leven als je van de natuur houdt en geen mensen om je heen wilt.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

 1. Heel herkenbaar! Het geeft zoveel onrust om in Nederland te zijn voor ons. Het is hier te druk, te weinig goed betaalbare of gratis camperplekken en je rijdt al snel van hot naar her zonder het vrije gevoel dat je in het buitenland hebt.

  1. Hoi Jolien,

   Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die stress ervaart in de camper in Nederland. We hebben de afgelopen weken inderdaad heel veel van hot naar her gereden. Zonder vrij gevoel. En dat is nou net waarom we in een camper zijn gaan wonen! Nu hebben we gelukkig een wat permanenter plekje gevonden. Direcht gevoel van opluchting!

   Groetjes
   Juliette Schmitz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *