< Terug naar blog pagina

Onderweg is het niet altijd even makkelijk om een wasje te doen. In de camper hebben wij geen wasmachine. Toch zorgen wij ervoor dat we altijd schone kleding en beddengoed hebben. Dit doen we op meerdere manieren en vergt wat out-of-the-box thinking. Lees die hieronder! Voor alle onderstaande opties is het handig om je eigen wasmiddel mee te nemen. Vaak is het wasmiddel bij de prijs inbegrepen, maar soms ook niet.

Tankstations of Supermarkten

In Frankrijk, en ook steeds vaker in Nederland, zie ik grote industriele wasmachines bij tankstations of supermarkten. Er zijn twee trommelgroottes en een droger. Wanneer wij in Frankrijk zijn gebruiken we dit soort wasmachines heel erg vaak. In de tussentijd kan je even gaan tanken of de boodschappen doen.

Campings

Terwijl je lekker geniet van een lange warme douche staat de wasmachine in een ruimte verder op de lakens te wassen. Wanneer je op een camping staat kan je mooi gebruik maken van de beschikbare wasmachines.
Ook kan je vaak enkel voor de wasmachines betalen. Een nacht betalen als je eigenlijk alleen maar wilt wassen is zonde. Bij de balie kan je vragen of het ook mogelijk is om enkel te wassen. Vaak is dit geen probleem. Als het mooi weer is kan je de natte meenemen en uithangen op het mooie natuurplekje die je hebt uitgekozen.

Op de camping wassen

Wasserettes

Deze zijn wij nog niet veel tegen gekomen, maar het is zeker een optie! Zorg dat je in de bus alle vuile was hebt gesorteerd en in aparte tassen hebt gepropt. (Dit geldt eigenlijk voor alle opties, want ik heb een hekel aan snel vooraf nog moeten sorteren).
Vaak kan je in een wasserette ook meerdere machines tegelijk aanzetten. Dit bespaart behoorlijk wat tijd. Tussendoor kan je een beetje laptoppen, lezen of op onderzoek gaan in het dorpje of stadje.

Handwasjes

Vooral wanneer de schone onderbroeken of sokken bijna op zijn gebruiken we deze optie vaak. We verwarmen water op het fornuis en dumpen de vuile was in de opvouwbare emmer. In het hete water, gemengd met wat koud water en zeep, laten we de was even staan. Daarna gaan we flink kneden en roeren zodat de was goed schoon wordt. Na een aantal spoelbeurten hangen we de was buiten op.
Omdat we altijd al onze onderbroeken tegelijk wassen past het niet in één emmer. We doen de wasjes daarom dus meerdere malen en maar een aantal onderbroeken of sokken tegelijk. Dit is dan ook een vrij arbeidsintensief klusje. Maar op een mooie dag in een prachtig stukje natuur, dan kan ik niet klagen.

Laatste woorden

Dit zijn de manieren waarop wij tot nu toe onze was hebben gedaan. Is er nog een optie? Laat het weten!

Onze kleding, handdoeken en beddengoed houden we dus goed schoon. Voor onze eigen hygïene hebben we ook een aantal rituelen. Zo douchen we meerdere keren per week, op verschillende manieren. We gebruiken speciale deodorant, die niet schadelijk is voor de natuur (wat fijn is als we in het wild douchen) en als vrouw heb ik zelf ook een aantal opties om ervoor te zorgen dat ik me prettig en fris voel.

VanLife Europa - Wassen Onderweg

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

  1. Heyhey, ik heb in de camper een emmer met een goed sluitend deksel staan. Daarin steek ik mijn was, samen met water en zeep. Die sluit ik af en zet de emmer stevig vast. Terwijl we naar onze volgende bestemming rijden ‘klutst en draait’ de was en hoef ik niet te hard meer schrobben om alles proper (of schoon ;)) te krijgen!

    1. Hoi Joske!
      Ik heb deze tip vaker gehoord. Ik denk dat ik die ook eens ga proberen. Ik heb zo’n waterdicht tonnetje (zo’n witte met rode deksel) standaard in de bus liggen. Daar zou het ideaal mee gaan! Ik ga het proberen! Thanks voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *