< Terug naar blog pagina

Van nature ben ik een rommelig persoon. Als ik niet volwassen zou zijn, en dus de consequenties niet zou weten, zou ik echt alles achter me laten slingeren. Toch merk ik dat ik veel beter functioneer met meer structuur en een opgeruimde omgeving. Daarom was het voor mij vanaf het begin belangrijk dat al onze spullen een vaste opbergplek hebben in de camper. Ik hoop dat mijn opberg oplossingen jullie inspiratie kan geven! Wil je specifieke opbergtips voor kleding in de camper? Lees in deze blog hoeveel kleding ik mee heb en waar en hoe ik het allemaal opberg! Daarnaast is er ondertussen een deel 2 van opbergtips. Lees deze blog voor nog meer tips

Strategisch geplaatst opbergplankje

Boven ons aanrecht hebben we een klein opbergplankje gemaakt. Dit plankje heeft 3 vakken. De linker is specifiek gemaakt om de zeep en het afwasmiddel te huisvestigen. Dat vakje hangt precies boven de wasbak en daardoor is de zeep en het afwasmiddel makkelijk bereikbaar. In de andere twee vakjes zitten kaarsen (want oh zo gezellig ’s avonds!), kruiden en ook wat spulletjes van Willem (zijn tuigje, lange lijn, speeltjes). Dit zijn allemaal kleine dingen die snel erg in de weg liggen als ze geen specifieke opbergplek hebben.

Edit: Ondertussen hebben wij dit plankje vervangen door twee kleinere opbergplankjes aan dezelfde muur. Kijk op Instagram voor foto’s van ons interieur waarbij de plankjes in zicht zijn.

Opbergplankje Camper

Haakjes

In de camper hebben we een heel aantal haakjes. Bij de schuifdeur is een kapstok met drie haakjes voor de jassen, tassen, boodschappennetjes en de bezem. Boven de ingang hangen ook nog drie haakjes die gebruikt worden om een natte handdoek te drogen, een extra vest op te hangen en voor onze voorraad schone mondkapjes. Deze haakjes hebben niet specifiek een object die er altijd hangt (behalve de mondkapjes) maar het is wel heel erg fijn om de mogelijkheid te hebben om iets snel op te hangen zodat het niet meer in de weg ligt.

Opberghaakjes in de camper

Pannenkast met opbergvakjes

Pannen vind ik lastige spullen om op te bergen. Zeker een steelpan. Ze hebben zo’n onhandige vorm en daardoor nemen ze behoorlijk veel ruimte in beslag. Pannen stapelen vind ik ook niet heel handig. Ik heb namelijk altijd uiteraard de onderste pan nodig. Er bestaan ook pannen waarvan het handvat afneembaar of invouwbaar is. Dit zijn heel handige pannetjes als je op de camping staat, maar zijn ze echt zo fijn om voor langere tijden uitgebreidt te koken? Ze lijken ook vaak niet van hele duurzame kwaliteit. Maar misschien zijn die er wel en heb ik ze alleen nog niet gevonden!

 

Voor onze koekenpan hebben we een speciale opbergplek gemaakt. Toen wij bezig waren met het ontwerpen van de bank heb ik een ruimte gereserveerd voor een koelkast. Op het moment van ontwerpen had ik nog niet besloten welke koelkast ik zou kiezen. Daarom is de ruimte waar de koelkast staat, iets ruimer dan de koelkast zelf. Er is dus jammer genoeg best wel een strook van 9-10cm ruimte verloren gegaan. En je weet, in een camper telt elke centimeter! Dus we gingen brainstormen over een mogelijke uitrekbare smalle kast.

Nu hebben we een uitschuifbare lade waar precies onze pan in past. Er is nog voldoende ruimte voor het opvouwbare vergiet en een trechter. Om de voorkant van de lade mooi af te werken, heeft Lex drie mooie vakjes gemaakt waar nog kleine dingen in opgebergd kunnen worden. Wat we precies daar in gaan doen, dat weten we nog niet. Ik denk dat het een plek voor kruiden zal zijn.

Pannenlade met extra opbergvakjes
Opberglade voor pannen met extra vakjes

Bestekbak

Dit is echt een ‘no brainer’. Maar toch had ik daar pas op het laatst over nagedacht. We hadden hiervoor één doosje waar we al het bestek in gooiden. Dus ook de scherpe messen… Totaal geen overzicht en door een stomme deksel niet makkelijk bereikbaar. Maar waar plaats je een bestekbak zodat die zo min mogelijk ruimte in neemt? We hebben nu een bestekbak die heel mooi de verloren ruimte gebruikt in een lade. De randen van de lade lopen namelijk niet volledig naar boven door. Het frontje is hoger dan de laderanden. Op de randen van de lade rust nu een bestekbak. De bestekbak is van voor naar achter te bewegen. Hierdoor kan je toch makkelijk bij alle spullen die in de lade liggen.

Bestekbak in een grote lade
Bestekbak in de camper

Schoenenvak

Losslingerende schoenen geeft een instant rommel gevoel voor mij. Zeker in zo’n kleine ruimte als onze bus. Ze liggen altijd in de weg en je struikelt er zo snel over. Daarom hebben we een schoenenvak gemaakt onder de kapstok bij de schuifdeur. Met twee balkjes waar elastiek doorheen is getrokken blijven onze schoenen uit de weg.

Extra: Mutsopbergplek

De volgende opbergtip is niet door ons op maat gemaakt. Maar wel heel erg slim! Lex en ik hebben beide een dikke wollen muts. Als we die niet gebruiken nemen ze best wel wat plek in beslag. Om daarvoor kledingruimte in te nemen vind ik zonde. Daarom trekken wij de mutsen over de hoofdsteunen van de bestuurder en bijrijders stoelen. Als we ze niet gebruiken zitten ze zo niet in de weg. Als we ze wel nodig hebben, dan kan je er heel makkelijk bij. Van dit soort slimme opbergplekken word ik echt blij!

Laatste woorden

Dit zijn onze huidige slimme opbergplekken. Ik denk dat er het komende half jaar zeker een heel aantal bij gaan komen. Zeker zo’n opbergplekken zoals die van de muts. De invulling van de opbergplekken gaat waarschijnlijk ook nog veranderen. Zo denk ik dat ik de kruiden waarschijnlijk niet in het vakje boven het aanrecht ga houden. Waar precies alles komt te liggen, dat kan je alleen ondervinden door het uit te proberen en te kijken wat wel en niet werkt. Dus ik raad jullie aan, ga op avontuur en probeer het uit!

Wil je nog meer slimme opberg tips lezen? Bekijk dan deel 2 van opbergtips.

Heb je meer inspiratie nodig om spullen op te bergen in jouw tiny house op wielen? Lees mijn blogpost over onze kledingkast in de camper. Maar! Slimme en handige opbergtrucs zijn pas efficient als je niet te veel spullen hebt. Daarom is minimaliseren en ontspullen écht belangrijk in een camper. Lees mijn blogpost over ons proces hier.

Schoenenvak in een camper

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

One Comment

  1. Wat mischien ook nog een keukenideetje kan zijn: wij hebben in onze keukenkastjes een randje op de ondertse plank waar het slot in valt. Dat randje is zo’n 4 of 5 cm diep. Daar voor hebben we met twee oogjes een vitragespiraal gespannen. Alle kruidenpotjes mooi er achter. Niets rammelt en het staat overzichtelijk en stabiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *