< Terug naar blog pagina

Als kampeerder en camperaar heb ik al verschillende manieren getest om naar de wc te gaan. Sommige zijn fijn, anderen zijn prima voor noodgevallen. Ik ben vrij kieskeurig als het gaat om naar het toilet gaan… Als ik me niet op mijn gemak voel, dan blokkeer ik en krijg ik last van mijn darmen. In een openbaar toilet vind ik het al moeilijk om nummer 2 te doen. Nummer 1 is tegenwoordig geen groot probleem meer, hopelijk met meer ervaring zal het mij ook beter lukken om op een der welke wc te poepen. Maar voor nu is dat nog niet zo, dus ik zorg dat ik nu de middelen heb om het comfy wel te doen. Zoek jij meer informatie over naar de wc gaan als je in een camper woont? Lees dan vooral verder om mijn ervaringen te lezen.

In de bosjes

Als ik tijdens wandelingen of road trips nodig moet plassen, (dat is wel elke 2 uur ofzo, bedankt kleine blaas…) dan stoppen we regelmatig ergens om even een bosje op te zoeken. Een berm langs de kant van de weg kan ook, als die een beetje beschut is en er lopen niet steeds mensen voorbij. Even snel broek omlaag, hurken en laten gaan. Werkt prima! En je hebt er vaak ook nog een mooi uitzicht bij. Zorg wel dat je je aan een aantal regels houdt bij het wildplassen.

Ook kan je in bosjes poepen. Hier is het ook belangrijk dat je je aan een aantal regels houdt. Lees hier mijn stappenplan om in het wild te poepen. Niemand vindt het fijn om een grote drol tegen te komen tijdens een wandeling. Gadver. Zorg er voor dat je een behoorlijke afstand van zowel een wandelpad of weg en een waterbron (rivier, zee, vijver, meer, etc.) bent. Graaf dan een flink gat in de aarde waar je boven gaat hangen om je behoefte te doen. Als je klaar bent maak je het gat weer dicht. Indien beschikbaar, leg je er een flinke steen of kei op. Zo kunnen dieren minder makkelijk het gat weer open gaan graven. Voor meer info, raad ik iedereen aan om de ‘leave no trace’ policy te volgen.

Ingeklapte schep als wc in de camper
Uitklapbare schep als wc in de camper

In een emmer of fles

Deze volgende tip is voor vrouwen en mensen met geen penis bedoeld. Jammer genoeg is het voor ons net wat lastiger om te plassen…

Toen we met onze minicamper of tent op pad waren, maakte ik veel gebruik van een Whizz. Dit is een vrouwenplastuit. Super handig! Met een leeg plastic weggooiflesje kan je ’s nachts ook gewoon je behoefte doen. Ik raad iedereen wel aan om eerst te oefenen in de douche met zo’n plastuit. Het duurde mij even voordat ik het onder de knie kreeg.

Een plastuit is ook handig als je bij een smerig openbaar toilet bent en je wilt niet zitten. Je kan er dan ook natuurlijk boven hangen.

Als je geen wc tot jouw beschikking hebt en je moet poepen, kan je altijd een tijdelijk toilet maken. Hiervoor heb je een emmer en een vuilniszak nodig. De vuilniszak hang je in de emmer en je gaat er boven hangen om de behoefte te doen. Wanneer je klaar bent knoop je de zak dicht en gooi je deze weg in een prullenbak. Zoek dan wel bij voorkeur een prullenbak voor hondenpoep.

Emmer als nood toilet in de camper

Openbaar toilet

Natuurlijk kan je gebruik maken van openbare toiletten. In steden en dorpen kan je altijd wel een wc vinden, bij de bieb, café’s, restaurants, etc. Wegens Corona is dit een heel stuk moeilijker, maar in de toekomst zal dit weer een optie zijn.

Een toiletpot

In de camper kan je een wc meenemen. Veel mensen hebben een porta potti mee. Daar plassen ze dan vooral in. Poepen is dan enkel bij noodgevallen. Een compost wc is ook een optie. Het voordeel van je eigen wc is dat je altijd en overal kunt gaan. Ook in deze Corona tijd. Het nadeel is wel dat je letterlijk met je eigen shit blijft zitten. Dus je moet deze wc’s regelmatig legen. Ook neemt een wc behoorlijk wat ruimte in beslag.

Laatste gedachten

In onze huidige camper hebben wij een compost wc ingebouwd. De bovenstaande manieren werken allemaal prima. Toch merk ik dat ik het fijn vind om een eigen wc te hebben. Naar mijn idee bestaan er namelijk twee type mensen. De soort die moet poepen, maar dat nog een tijdje kan ophouden tot er een wc beschikbaar is. En de tweede soort, als je moet poepen, dan moet je ook écht nu poepen. Guess which one I am… Hahaha. Ik heb behoorlijk wat wc verhalen… Vandaar dat ik het fijn vind als ik altijd een wc tot mijn beschikking heb.
Iedereen is anders en heeft andere behoeften. Bekijk wat jij en jouw reisgenoten nodig hebben en wat jullie fijn vinden. Daarna kan je een geschikte keuze maken.

Ondertussen heb ik meerdere blogpposts geschreven over toilet in en rond de camper. Hieronder staan ze opgesomd.

Nature's Head Composting Toilet

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *