< Terug naar blog pagina

Kerstversiering vind ik altijd zo gezellig! Sinds ik mij kan herinneren maak ik mijn eigen kerstversiering. Ik kocht af en toe in de winkel ook decoratie, maar meestal had ik daar geen geld voor en vond ik het zonde van de materialen.

Nu dat we in de bus wonen hebben we ook niet veel geld om daar aan te besteden. Daarnaast hebben we ook geen opbergruimte om kerstversiering de rest van het jaar op te bergen. Dus ik verkies voor recyclebare versiering! Zo kan ik in het nieuwe jaar zonder schuldgevoel de versiering weggooien.

In deze blogpost deel ik een aantal voorbeelden om je eigen kerstversiering te maken. Deze zijn allemaal zeer simpel en je hebt geen speciale tools of materialen nodig!

Gedroogde citrusvruchten

Vorig jaar heb ik voor het eerst gedroogde citrusschijfjes gemaakt als kerstversiering. Ik had er touwtjes door geregen en her en der opgehangen aan deurknopjes en haakjes. Ook had ik een lange slinger gemaakt en aan een muur van de bus gespannen.

Instructies:

Koop een aantal sinasappels of citroenen. Snij deze in dunne schijfjes. Hoe dunner hoe sneller gedroogd. Daarna leg je ze op een bakplaat en laat je ze uren lang in de oven op een heel lage stand drogen.

Deze decoratie heb ik gemaakt toen ik tijdelijk in een huisje zat. Dit scheelt enorm veel energie. Want in de bus hebben wij geen oven. Dan zou ik het in de Omnia oven moeten maken. Wat mij wel mogelijk lijkt, maar wegens het langdurige droogproces kost dit veel gas.

Misschien kan je de schijfjes ook voor de uitlaat van de gaskachel leggen. Zo kunnen ze ook drogen.

Kerstboompje camper natuurversiering

Kerstboompje

In de bus hebben we geen ruimte voor een uitgebreide kerstboom. Jammer. Maar een mini boompje is wel mogelijk! Zo kan je ze kant en klaar kopen. Er zijn echte en neppe varianten. Maar waar laat je ze dan de rest van het jaar?

Dit jaar heb ik tijdens een wandeling met Vicky een tak geplukt van een naaldboom. We zijn op dit moment en Spanje en er zijn veel naaldbomen. Ook veel dennenappels! (hier kom ik later op terug)

Deze tak heb ik in mijn vaasje gezet. Om tegengewicht te creeeren heb ik het vaasje gevuld met stenen van een strand. Naast dat de stenen praktisch zijn ziet dit er door het doorzichtige vaasje super leuk uit! Om de tak zo lang mogelijk mooi te houden heb ik het vaasje ook gevuld met water.

Dit vaasje gebruik ik tijdens de lente en zomer als vaasje voor al mijn wildbloem boeketten. Wie mij volgt op Instagram weet dat ik elke ochtendwandeling wel terugkom met een klein bosje bloemen.

Papieren sterretjes

Dit is momenteel mijn favoriete kerstdecoratie! Sterretjes uit lege wc rolletjes. Gedurende mijn solo trip heb ik extra lege wc rolletjes gespaard. Deze heb ik daarna geknipt en gelijmd als sterretjes. Om ze af te maken heb ik met twee verschillende kleuren verf bekleddert. Een koortje erdoor heen en klaar!

Ik heb twee alternatieven van deze sterren gemaakt. Een aantal rolletjes heb ik wit geverfd voordat ik ze heb geknipt. Door de witte buitenkant en grijze binnenkant geeft dit een leuk effect.

Daarnaast heb ik een lege Pringles bus (die chips in een koker) gebruikt om grotere sterren te maken. Ook deze zijn erg leuk geworden! Ook de Pringles bus heb ik eerst geschilderd voordat ik deze in strookjes heb gesneden.

Vaasje met Stenen Kerstboompje Camper

Instructies:

Spaar een heel aantal wc rolletjes. Per wc rolletje kan je twee sterretjes maken.

Knip de wcrol in twee gelijke delen. Daarna elke helft in drie dezelfde stroken knippen. Knip in de uiteinden van de stookjes een driehoekje uit. Zorg dat je een deel van het gevouwen lijntje behoudt. Anders valt de reep uit elkaar.

Daarna pak je drie reepjes en lijm je die in elkaar. Ik heb hiervoor Bison lijm gebruikt. Maar een lijmstick voldoet ook prima.

Indien je verf hebt, kan je deze gebruiken om de sterretjes te decoreren. Leg een oude krant onder de sterretjes en gebruik een penseel en je vinger om de verf te spletteren. Dip het penseel in de verf en tik daarna met het handvat van het penseel tegen je vinger. Zo creeer je spletters verf.

Wanneer de verf droog is kan je een lusje door de ster rijgen. Hiermee kan je de sterretjes ophangen. Aan haakjes, deurknopjes of aan de boom.

 

Dennenappels

Toen ik de kersttak plukte had ik direct een aantal dennenappels gevonden. Deze heb ik mee naar huis genomen om te gebruiken als decoratie.

Een aantal heb ik zo op het aanrecht gelegd als versiering. Een aantal kleinere heb ik wit geverfd. Met dezelfde lijm als van de sterren heb ik een koordje aan de dennenappels geplakt. Hiermee kan ik de dennenappels ook ophangen. Ik heb ervoor gekozen om de boom met deze witte dennenappels te versieren.

Kerststerren versiering camper

Laatste woorden

Al deze decoratie heeft mij geen enkele cent gekost. Nu heb ik wel een beetje verf, lijm en koord standaard in de bus. Indien je deze niet hebt, kan je deze zeer goedkoop aanschaffen.

Wanneer de feestdagen voorbij zijn, zal ik de versiering weggooien. De tak, citrusschijfjes en ongeverfde dennenappels kunnen bij de compost. De rest van de dingen kan ik recyclen of weggooien.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *