< Terug naar blog pagina

Vrijwilligers werk bij een dierenasiel is hard werken. Maar je krijgt er zoveel voldoening en vooral liefde voor terug.

Wil jij graag helpen bij een dierenasiel? Lees dan de volgende aandachtspunten.

Zorg voor goede kleding

In het asiel sta je vooral op je benen. Goede schoenen zijn dus belangrijk. Stevige wandelschoenen zijn ideaal. Ze zijn redelijk waterdicht en je kan er veel in wandelen. Zorg ook voor een lange broek. Als het kan, ook in de zomer. Nagels van opspringende honden kunnen scherp zijn. Ook is het een extra laagje als je toch wordt gebeten door een hond.

Gebruik je krachten

Bedenkt waar jij goed in bent en wat voor taken jij zou kunnen en willen doen. Ben je handig met gereedschap? Dan kan je klusjes oppakken zoals hekken en poorten repareren. Misschien is er een project dat al langer stil ligt zoals een nieuwe dakbedekking leggen op een hok.

Ben je een rustig persoon en kan je honden goed op hun gemak maken? Bezoek de verschillende dieren dan en geef ze extra aandacht. Knuffel met ze, geef ze een grondige borstelbeurt of spendeer tijd aan een angstige hond.

Als je sportief bent kan je helpen met wandelen. Vooral grote honden hebben sterke mensen nodig om mee te wandelen. Je kan ook helpen oefenen met het rennen naast de fiets. Sommige honden vinden het geweldig om met de bal te spelen. Gooi de bal op tot de hond uitgeteld is.

Daarnaast heb ik ook extra aandacht gegeven aan elke hond. Ze krijgen gedurende de dag aandacht van de vrijwilligers en het personeel, maar echt één op één contact is er niet dagelijks. Sommige honden genieten er van als je er gewoon bij komt zitten om tegen ze te praten of te aaien. Hier geniet ik zelf ook enorm van.

Toon initiatief

In een asiel is er vaak tijd en handen tekort. Het wordt enorm op prijs gesteld als jij als nieuwe vrijwilliger initiatief toont. Er is namelijk geen tijd om constant iemand aan te moeten sturen.

Kijk om je heen. Waar kan jouw hulp gebruikt worden. Zie je een hoop zakken voer opgestapeld bij een deur liggen? Vraag waar je die heen kan brengen. Zie je dat een vrijwilliger een extra hand kan gebruiken bij het trimmen van nagels, biedt aan om de hond vast te houden.

Spaans dierenasiel podenco's

Wees zelfstandig

Zorg dat je goed oplet bij uitleg. Laat je maar één keer vertellen waar de zakken voer heen moeten, of waar de schone dekens liggen. Zo hoef je niet steeds te vragen en kan je direct handelen wanneer je iets nodig hebt. Wanneer je een vraag hebt, weet precies wat je nodig hebt zodat je een duidelijke korte vraag kan stellen. Als je een probleem hebt waar je meer tijd voor nodig hebt, vraag dan eerst aan een vrijwilliger of ze even tijd hebben voor jou. Vaak is het zo dat de vrijwilligers of werknemers in een proces zitten waarbij ze geconcentreerd te werk moeten gaan. Als jij jouw vraag stelt worden ze afgeleidt wat drastische gevolgen kan hebben.

Laatste woorden

Het is echt fantastisch om te helpen bij een dierenasiel. Zeker als je van dieren houdt. Het is soms moeilijk, er komen af en toe dieren binnen in slechte staat, of er is een erg angstige hond. Dan begin je je af te vragen wat er met zo’n beestje is gebeurd. Dan is het ook niet erg om zelf even van streek te zijn. Alle vrijwilligers hebben dit zelfde moment al eerder meegemaakt en ze zijn er ook voor je als je even emotionele ondersteuning nodig hebt.

Gelukkig zijn er meer hartverwarmende momenten. Wanneer je een hond kan uitzwaaien als deze naar de nieuwe familie gaat. Of als er eindelijk een moment van vertrouwen is tussen een vrijwilliger en een angstige hond na dagen oefenen. Op deze momenten mag je ook je tranen van geluk laten vloeien. Hier snapt elke vrijwilliger ook jouw geluk.

Spaans dierenasiel Renau

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *