< Terug naar blog pagina

Gedurende de 5 jaar dat Willem bij ons woont hebben we veel verschillende soorten kattenbakvulling geprobeerd. De eerste drie jaar woonden we nog in een bakstenen huis. De afgelopen twee jaar hebben we in de camper gewoond.

Houtkorrels

In ons bakstenen huis gebruikten wij geperste houtkorrels als kattengrit. Dit zijn flinke korrels die volledig composteerbaar zijn. Het vuile grit konden wij dus in onze groene GFT bak gooien. Dit ‘groene’ grit vond ik dus zelf erg fijn. Jammer genoeg vond Willem dit niet zo’n prettig spul.

Willem de camper kat

Klei grit

Daarna hebben wij gewone klei grit geprobeerd. Dit was ook het grit dat wij als eerste in de camper gebruikten. Dit vind Willem wel fijn en hij begraaft zijn poep veel beter. Toch vonden wij dit minder fijn. Het grit nam hij mee buiten de kattenbak. Hierdoor stonden wij altijd op korreltjes met onze blote voeten. Dit probeerden wij te verhelpen met een matje, maar dat werkte niet optimaal. Ook vonden wij dat de plas niet goed klonterden. Hierdoor begon de bak vrij snel naar urine te ruiken.

Silica grit

Bij de dierenspeciaalzaak kwam ik silica kattengrit tegen. Deze kattenbakvulling is zeer absorberend. Urine wordt erg goed opgevangen. Ook worden geurtjes snel geabsorbeerd. Daarnaast is dit grit niet stoffig. Bij het vullen van de kattenbak zal er dus geen stofwolk ontstaan.

Dit grit werk gewéldig in de camper. Vanwege de kleine ruimte heb je snel geuroverlast. Dit grit absorbeerd de geur heel snel en goed. Ook hoef je met dit grit de urine niet te scheppen. De korrels absorberen alle vloeistoffen. Omdat het grit wit is kan je ook direct zien of je kat OK is aan de hand van de urine. Bloed of andere problemen in de plas zijn snel te zien.

Toch vond Willem dit grit ook niet zo geweldig. Het knespert erg als hij op zijn bak gaat. Hij begraafde zijn poep ook niet heel goed. Voor ons is dit een indicatie dat het voor hem niet prettig aanvoelt. Daarnaast is dit grit ook vrij duur.

Laatste woorden

We zijn terug gegaan naar het klei achtige grijze grit. Dit vind meneer het prettigst om te gebruiken. Hij begraaft zijn poep beter. Nu heb ik ook een afzuiging geinstalleerd in de kattenbak. Hierdoor worden geurtjes sneller weggezogen.

Zelf vond ik het Silica grit het meest ideaal. Ik hoefde de urine niet te scheppen en ik kon direct zien of er iets mis was met hem. Ook absorbeerde dit grit het beste de geurtjes en vloeistoffen. Toch verkiezen we hier niet voor. Willem zijn welzijn gaat voorop en daarom zorgen we ervoor dat hij het grit krijgt dat hij het prettigst vindt.

Dit geldt ook voor jouw huisdier. Probeer verschillende soorten uit en kijk welke voor jullie als team het meest geschikt is in de camper.

Ik wens al een tijdje dat meneer buiten naar de kattenbak gaat in plaats van steeds naar huis komt. Laten we hopen dat mijn wens uit komt dit jaar.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *