< Terug naar blog pagina

In onze camper hebben wij een compost toilet maar geen douche. Hier hebben wij bewust voor gekozen. Een wc is voor mij belangrijk. Een douche heeft minder prioriteit. De plek die een douchecabine in neemt is voor ons niet de ruimte waard in onze kortere bus.

Wij hebben dus geen douchemogelijkheid in de bus. Toch is persoonlijke hygiène belangrijk voor ons. Sommigen zullen van ons denken dat we een stelletje vieze ongewassen buslevende hippies zijn. We wassen ons niet elke dag, dat deden we in een stenen huis ook niet. Maar we frissen ons wel meerdere keren per week op. Soms zoeken we naar een douche, maar in de zomer hebben we andere manieren.

Daarnaast gebruiken wij speciale deodorant (onschadelijk voor dieren en planten, dus fijn als we in het wild douchen) en heb ik als vrouw andere hygiëne behoeften.

Rivier of meer

Deze manier van opfrissen heeft onze voorkeur. We staan het liefst in de natuur bij een meer of naast een rivier. In Scandinavië zijn de natuurwateren helder en schoon. Zo mooi! In ons badpak, of soms skinny dippend, gaan we zwemmen. In een rivier gaan we meestal knie diep in het water. Ik vind het heel moeilijk om de stroming in te schatten. Better safe than sorry! Dan zorgen we dat we zeker onze privé zones en oksels schoonmaken. Ook ga ik altijd even een aantal keer kopje onder en wrijf flink over mijn hoofdhuid om het zweet en vuil weg te spoelen. Ik heb het geluk dat mijn haar niet snel vettig wordt.

LET OP! Wij gebruiken hiervoor nooit zeep of ander schoonmaakmiddel. Flink schrobben met de handen en koud water is vaak echt voldoende. Als je persé zeep wilt gebruiken, gebruik dan biologisch afbreekbare zeep, zoals Dr. Bronners, en ga niet rechtstreeks in het water wassen. Pak een emmer of teiltje en vul die met rivier- of meerwater. Loop een eindje van het natuurwater af en sop je goed in. Gebruik het water om jezelf af te spoelen. Het zeepwater zal nu via de planten en aarde gezuiverd worden voordat die in het natuurwater terecht komt. Dus niet direct in het water gaan soppen en shampoo’en! Niet OK!

Washandjes

Wanneer het te koud is of als we geen zin hebben om in een rivier of meer te zwemmen, dan gebruiken we washandjes. Met een kommetje water en een beetje sop kom je een heel eind. In de bus staan we dan in ons nakie ons lichaam te wassen met een washandje. Het werkt prima. Ook hier gebruiken we Dr. Bronners zeep voor. Het vuile water spoelen we door de wasbak.

Camping aan het water Lofoten

Douche zak

Sinds kort hebben we ook een camping shower. Zo’n zwarte zak met een mini douchekopje er aan. Je vult de zak met water en legt deze in de zon. Omdat de zak zwart is zal het water door de zon opwarmen. Dit duurt een poosje. De zak hang je d.m.v. een touwtje aan een tak of iets anders hoog. Door de zwaartekracht loopt het water dan naar beneden via het douchekopje. Er zit een kraantje aan om het stroompje uit en aan te zetten.
Deze manier van douchen is handig als je je volledige lichaam wilt afspoelen. Ook is het handig als je je haren wilt wassen.

Baby wipes

Soms wil je je heel snel opfrissen. Dan zijn baby doekjes een ideale oplossing. Maak ze een beetje extra nat met water en wrijf over je lichaam. Zo’n korte schoonmaaksessie doet echt wonderen! Wel is het minder goed voor het milieu want je creeert vuilnis. Toch denk ik dan, Ik verbruik al zo weinig grondstoffen, en die ene baby doekjes douche in de week kan dan wel.

Laatste woorden

Dit zijn tot nu toe de manieren hoe wij onze lichamen schoonhouden. Deze manier van opfrissen werkt voor ons heel goed. We gebruiken hierdoor heel weinig water. In de bus hebben we immers geen plek voor honderden liters water.
Toen ik in een bakstenen huis leefde wastte ik mijn haar maar één keer per week (krullend haar moet je niet zo vaak wassen). Nu we in de bus wonen, was ik het denk ik één keer in de 2 weken, met shampoo. Als ik de mogelijkheid heb, dan spoel ik het wel uit in natuurwater en wrijf ik mijn hoofdhuid flink zodat het meeste vuil en zweet weg spoelt.

Wanneer we behoefte hebben aan een echte douche, dan gaan we daar naar op zoek. Lees deze post om te leren waar wij dat doen.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

  1. Persoonlijk gebruik ik een heel eenvoudige methode: de gieter. Ik vul hem met water (rivier of meer), ik vind een discrete plek en til hem boven mijn hoofd om te douchen. Het wordt goed wakker! Beter dan een koffie. Het is verkwikkend.

    1. Hoi Isabelle!

      Dat is een effectieve manier om wakker te worden ja! Hoe groot is jouw gieter? Is het niet te zwaar om boven je hoofd te tillen?

      Ik heb op een gelijkaardige manier een keer mijn haar gewassen, wel met hulp van Lex. Ik stond buiten de schuifdeur en Lex heeft met een fles een stroompje koud water laten vloeien zodat ik mijn haar flink kon soppen. Ik was ook direct wakker. Heerlijk!

      Bedankt voor de tip!

      Groetjes,
      Juliette Schmitz

  2. Wij hebben een druktankje gekocht bij de action. Zo een waar sommige mensen onkruid mee bestrijden. Vullen, in de zon zetten, pompend op druk brengen. Hier kun je met z’n tweeën je haar mee wassen én opfrissen. Heerlijk. Ontstaan in de Coronatijd. Oja, ook je voorruit mee schoonspuiten. Succes☀️

    1. Hoi Henny!

      Dat is ook een super oplossing om toch te kunnen douchen! Ik zie deze tip vaker voorbij komen. Het scheelt dat je hier geen elektriciteit voor nodig hebt, maar wel een aangename waterdruk hebt! En double duty ook nog eens! Wij zouden ook vaker onze voorruit moeten schoonmaken. Die wordt zo snel zo smerig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *