Uit mijn pol op Instagram gaven velen interesse aan over hoe wij rekening hebben gehouden met Willem in onze camperbouw.
Zoals jij weet, reizen wij full time met onze kat Willem in onze camper door Europa. Hij heeft het enorm naar zijn zin in zijn huisje op wielen.
Toch heeft het vrij veel tijd gekost om hem te laten wennen aan de camper. Ons stappenplan vind je hier. Om zijn woongenot te vergroten heb ik tijdens de ontwerpfase enorm nagedacht over de layout van de camper. Zo hebben wij een kast op maat gemaakt voor de kattenbak. Ook hebben we nagedacht over een logische en praktische plek voor de krabpaal, waterbak en slaapplek.
In deze blogpost deel ik welke aanpassingen wij hebben gemaakt voor onze kat. Daarnaast deel ik ook wat ik zou veranderen. Want er zijn altijd verbeterpunten!
Kattenbak
Het liefste zou ik hebben dat Willem buiten zijn behoefte doet. Dat scheelt in opruimen en schoonmaken. Maar dat is niet zo. Meneer komt speciaal naar huis om te poepen. Plassen doet hij soms wel buiten. Daarnaast is Willem al wat ouder. Het is voor hem fijn om altijd een kattenbak ter beschikking te hebben. Zeker in de nacht als hij niet naar buiten kan.
Tijdens het ontwerpen en bouwen van de camper heb ik nagedacht over de plaatsing van zijn kattenbak. Deze moest in een kast verwerkt worden. Midden in de ruimte is geen optie. Er is al weinig vloerruimte en altijd een kattenbak in het zicht hebben is niet fijn.
Daarnaast moest de kattenbak altijd bereikbaar zijn. Sommige camperaars hebben de kattenbak verwerkt in de ‘garage’ of onder het bed. Voor ons is dit niet mogelijk. Als Willem namelijk heeft gepoept, dan stinkt het enorm hard. Zodra hij heeft gepoept, ruimen wij de drolletjes op. Dit betekent ook midden in de nacht… Dus als de bank in bedmodus staat, kunnen wij makkelijk bij de kattenbak.
Onze kat is vrij groot. Hij heeft dus een groter formaat kattenbak nodig. De kast waar de kattenbak in staat is best wel groot. Sommigen zullen dit jammer vinden van verloren opbergruimte. Maar voor ons beestje hebben we veel over.
Krabplank
Voor een kat is het belangrijk om regelmatig hun nageltjes te stimuleren. Om ongewenst gedrag te voorkomen is een krabpaal of plank ook heel belangrijk. Willem houdt van kartonnen krabplanken. Dus deze moesten we ook in het interieur van de camper verwerken.
Willem prefereert een liggende krabpaal. Dit zorgt voor meer creativiteit in het vinden van een geschikte plaats. Een verticale krabpaal kan je ergens aan een kastje of wandje vastschroeven. Een horizontale krabpaal kost dit direct kostbare vloerruimte. Daarnaast wilde ik geen krabpaal lost in de camper hebben liggen. Dan struikel je erover heen en ligt altijd in de weg.
Daarom hebben wij de krabplank voor de koelkast geplaatst. De koelkast hebben we express dieper onder de bank geinstalleerd. Iets uit de koelkast pakken is hierdoor iets onhandiger. Je moet echt naar binnen graaien. Maar dit zorgt er wel voor dat er ruimte ontstaat op de grond voor de koelkast.
Waterbak
De waterbak moest ook op een strategische plek komen te staan. Op de grond is onhandig. Door de kleine ruimte schop je die constant omver. Daarnaast komt er zo snel vuil in en moet je het water meerdere keren op een dag verversen. En water is kostbaar in een camper!
Het waterbakje heb ik naast de wasbak aan de muur geschroefd. Zo staat die hoog niet in de weg. Ook is het makkelijker om water bij te vullen als we zien dat het op begint te raken.
Deurtje
Tussen de cabine en de woonruimte hebben wij een schuifdeurtje zitten. Dit is enorm handig voor privacy. Maar vooral geweldig tegen de hitte in de zomer.
In dat schuifdeurtje hebben wij een kleine opening gemaakt waar Willem doorheen kan. Willem gaat vaak voorin op een van de stoelen liggen als hij rust wilt, en als het daar niet te warm is. Nu dat we een fosterhond hebben komt dat deurtje nog meer van pas. Willem kan zich dan voorin terugtrekken. De hond kan daar niet komen als de schuifdeur dicht is.
Hekje
Sinds kort heb ik een kinderhekje geinstalleerd bij de schuifdeur. Dit hekje is niet bedoeld om Willem binnen te houden. Hij kan er gewoon tussendoor. Het hekje heb ik geplaatst tegen andere honden. Regelmatig hebben we plots een onbekende hond in de camper staan. Een nieuwsgierige hond die de kat ruikt of die gewoon enthousiast hallo komt zeggen.
Dit vind ik zelf helemaal niet erg en wel gezellig. Maar Willem apprecieert dit natuurlijk totaal niet. Dus het hekje komt erg van pas als we op een camperplaatst of bij het strand staan waar veel honden komen.
Dit hekje is nu ook helemaal handig voor onze fosterhond. Vicky is best wel beschermend en vindt vreemden langs de bus niet prettig. Om te voorkomen dat mevrouw de bus uitspringt en boos blaft doen we Vicky binnen houden door middel van het hekje.
Hondenbench
Deze hondenbench heb ik voor de fosterhond gemaakt. Toch is het enorm belangrijk onderdeel voor Willem zijn rust. De hond heeft haar eigen plekje en kan daar tot rust komen. Zo kan Willem ongestoord nog door de camper blijven lopen zonder steeds de hond tegen te komen.
Verbeterpunten
Wij geven Willem zijn brokjes in een antischrok bak voor honden. Willem inhaleert anders zijn voer en geeft het een tijdje later weer over. Hij eet veel te snel. Dankzij die antischrokbak moet hij brokje per brokje met zijn pootje uitwippen. Hij eet hierdoor veel langzamer en hij kan beter inschatten of een brokje de moeite nog waard is.
Deze bak is vrij groot en omdat Willem de ruimte rondom te bak nodig heeft, staat deze in het midden van de vloerruimte. Niet ideaal. Ik zoek al een tijdje een betere oplossing.
Laatste woorden
Zoals je kan lezen hebben wij een aantal aanpassingen toegepast om de ruimte voor onze kat zo ideaal mogelijk te maken. Willem geniet enorm van zijn huisje op wielen en ik zie ook dat de aanpassingen die wij hebben, goed voor hem werken.