< Terug naar blog pagina

Woord vooraf

Deze blogpost komt bij sommige misschien seksistisch over. Dit is niet mijn bedoeling. (Als je mij persoonlijk kent, dan weet je dat ik een felle strijder ben tegen seksisme). Met deze blogpost wil ik andere vrouwen helpen met hun onzekerheden. Die had ik namelijk heel erg voordat ik in de bus ging wonen. Ik zie dat ik als vrouw andere hygiene behoeften heb dan mijn vriend Lex.

Voordat we in onze bus trokken, was ik onzeker over het hygiene aspect van het camperleven. Vooral hoe ik mezelf schoon houd, hoe ik met een menstruatie moet omgaan onderweg, hoe kan ik douchen en hoe kan ik mijn haren wassen, welke deodorant kan ik gebruiken zonder de plantjes om mij heen te vergiftigen tijdens het douchen. Omdat ik nu ondertussen flink wat ervaring heb, wil ik mijn tips en ervaringen delen. In deze blogpost deel ik misschien voor sommigen te veel diepgaande informatie. Als je daar geen zin in hebt, lees dan niet… Maar als je net zoals mij alle ‘ins and outs’ wilt weten zodat je zelfverzekerder kan worden, lees mijn tips!

Menstruatie

Eigenlijk kan je op precies dezelfde manier voor jouw lichaam zorgen als in een standaard huis tijdens je menstruatie. Wat je ook gebruikt aan vrouwelijke hygiene producten (maandverband, tampons, menstruatiecup, …) het is toepasbaar in een camper.
Zelf gebruik ik al meer dan 5 jaar een menstruatiecup. I will never go back. Door dit product voeg ik geen extra afval toe aan de wereld. Je kan de menstruatiecup (wel afhankelijk van hoeveelheid bloedverlies) tot 12 uur inhouden. Hierdoor hoef ik maar 2x per dag mijn cup te legen. Het legen van de cup kan in de wasbak of in ons composttoilet. Het bloed doe ik dan bij het poep gedeelte. Ik spoel de cup daarna uit onder de kraan.
Je zou ook de cup kunnen legen in openbare toiletten. Toen wij in onze Kangoo minicamper rondreisden deed ik dat. Tijdens die reis moest ik wel altijd op zoek naar een toilet met een wasbak in het hokje. Dat was niet altijd even makkelijk. Je kan de cup ook enkel legen, even met wat wc papier schoonmaken en weer inbrengen. In de praktijk vind ik dit niet handig. Met bloederige vingers je broek weer omhoog hijsen en vastmaken is niet heel praktisch. Ik ben blij met onze wasbak in de camper. Ik kan gewoon mijn ding doen zonder gedoe.
Zoals ik zei kan je jouw normale menstruatieproducten blijven gebruiken in de bus. Het gebruikte maandverband of tampons kunnen in een apart vuilniszakje bewaard worden zodat die regelmatiger weggegooid kan worden.

Douchen

In onze bus hebben we een (bijna) volwaardig huisje. Het enige wat we niet hebben is een luxe uitgeruste badkamer. Daarmee bedoel ik vooral een douche. Een fantastisch werkend toilet hebben we namelijk wel!
De verschillende manieren hoe wij douchen en waar wij douchen onderweg heb ik samengebundeld in twee aparte blogposts.

Lichaamshaar

Note. Het hebben van lichaamshaar heeft niets te maken met hygiène. Waarom worden vrouwen met okselhaar gezien als vies en onhygiènisch? Mannen hebben toch in het algemeen ook okselhaar? Waarom zijn zij dan niet vies? Dikke bullshit dus. Eerlijk gezegd weet ik niet waarom ik de titel van deze blog ‘Vrouwen Hygiène’ heb genoemd. Als je een tip heb voor een meer gepaste titel, schrijf het in de comments!

Dit is voor mij geen prioriteit, maar wel fijn om een beetje bij te houden. You do you. Een aantal jaar geleden had ik een elektrisch scheerapparaat. Dat ding was zo fijn! Jammer genoeg is die gesneuveld toen ik die liet vallen. Twee jaar lang heb ik zo’n ‘ouderwets’ scheermes gebruikt. Dat werkt ook prima, als je een douche hebt. Maar met zo’n mes kan ik niet droogscheren. Dus tijd om toch maar te kijken naar een goed elektrisch scheerapparaat.
Een jaar geleden heb ik een scheer- én epileerapparaat in één gekocht. Wat een fijn ding. Ik kan mij droog scheren wat handig is als je niet altijd een douche ter beschikking hebt. Daarnaast kan ik ook mijn benen epileren. Ik hoef enkel maar een kopje te verwisselen. Mijn apparte epileerapparaat hoefde dus niet mee. Dat scheelt weer ruimte in de bus!

Laatste woorden

In de camper moet je soms creatief zijn om jezelf schoon te houden. Toch dacht ik dat dit moeilijker zou zijn dan het in werkelijkheid is. Mijn menstruatie routine is hetzelfde als in een bakstenen huis. Scheren en epileren is zelfs weer beter geworden onderweg. Mijn scheer en epileeraparaat in één is heel handig en ik heb nu niet steeds een douche nodig om mijn oksels te ontharen. Mijn doucheroutine is wel veranderd. Ik sta minder vaak volledig onder een warme straal mijn vuil af te spoelen. Toch ben en voel ik mij niet vies in deze levensstijl. En dat is het belangrijkste.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *