< Terug naar blog pagina

Toen wij in onze Renault Kangoo reisden, hadden wij geen toilet. Wel hadden we andere manieren om naar wc te gaan. Sinds een jaar hebben wij het compost toilet van Nature’s Head. Ik ben nog meerdere keren op een dag blij dat we deze in onze bus hebben gebouwd. Dankzij het slimme ontwerp merk je niets van de aanwezigheid hiervan. De meeste wc’s in een camper (dit is mij verteld, zelf heb ik daar geen ervaring mee) hebben toch een geurtje. Als het niet van de poep en plas is, dan is het van de chemicalien die er in moeten. Daarnaast moet je die wc’s vaker legen en is dit enkel mogelijk op speciale plekken.

Werking van het toilet

Onze wc vangt de poep en de plas apart op. De plas gaat via een trechter naar een flinke fles. Deze fles kan iets meer dan 8 liter urine bewaren. In de praktijk legen wij deze fles ongeveer elke 2 tot 3 dagen.

De poep valt via een luikje in een aparte bak. In deze bak doen wij van te voren vochtige kokosvezels. Over deze vezels vertel ik in een andere blogpost meer over. In de bak zit een draai arm gebouwd. Na elke poepbeurt draaien we de arm 5 tot 10 keer rond. Dit zorgt ervoor dat de poep wordt gemengd met de kokosvezels. Dit versneld het compostproces.

Aan de zijkant van de wc zit een klein ventilatortje. Via een flexibele slang zuigt die de stinklucht en ook een deel van het vocht naar buiten toe. Bij ons zit de opening naar buiten onder de bus. In een gat in de vloer hebben wij een PVC gestoken. Aan de buitenkant hebben wij een stukje gaas erover heen gebonden. Dit zorgt ervoor dat er geen insecten via de buis naar binnen kunnen. Sommige insecten vinden een poepmengsel een ideale plek om eitjes te leggen… De flexibele slang zit gekoppeld aan het andere uiteinde van de PVC buis.

Het poepgedeelte legen wij ongeveer één keer per maand. Hoe wij het toilet legen lees je hier. Wij gebruiken deze met zijn twee. Sommigen kiezen ervoor om geen toiletpapier in het poepgedeelte te doen. Dat zou denk ik de duur tussen verschoningen verlengen. Wij gooien wel ons gebruikte wc papier in het poepgedeelte.

Laatste woorden

Nog elke dag ben ik ontzettend dankbaar voor dit product. Het is een slim ontworpen systeem en het werkt perfect. In onze Kangoo minicamper was een schep, een plastuit en een flesje onze wc. Dat werkte op dat moment prima. Maar nu dat ik deze luxe gewend ben, wil ik niet meer zonder!

Natures Head Composting Toilet Review

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *