< Terug naar blog pagina

Al bijna vier jaar reizen we rond in onze zelfgebouwde camper, waarbij onze trouwe metgezel Willem, een senior kat van 14 jaar oud, drie jaar lang zijn avonturen met ons deelde. Helaas is Willem in september 2023 plotseling overleden, maar zijn herinnering reist voort in de vorm van een speciaal plekje in de camper, waar zijn urn nu rust. Kort na zijn dood hebben we Harry geadopteerd, een energieke kitten van ongeveer 4 maanden oud, waarmee we onze reis voortzetten. In dit artikel zal ik de verschillen belichten tussen het reizen met een kitten en een volwassen/senior kat, gebaseerd op onze ervaringen met Willem en Harry.

Wenproces

Willem heeft eerst met ons in een huis gewoond. Hierdoor had hij al een bestaande band met ons, wat zijn wenproces versoepelde. Deze band tussen ons en Willem was ontzettend belangrijk. Ik wist wat ik van hem kon verwachten, en in nieuwe situaties konden we elkaar goed lezen. Harry, daarentegen, moest zijn relatie met ons vanaf het begin opbouwen, wat meer tijd vergde. Hij was moeilijker gerust te stellen in onzekere momenten. In nieuwe situaties kon Willem sneller wennen omdat hij ons vertrouwde, terwijl Harry meer tijd nodig had om zich aan te passen.

Energie en Activiteit

Harry, als een jonge kitten, barst van energie en brengt overdag veel tijd door met het verkennen van de omgeving. Zijn levendigheid zorgt voor een actiever reisgezelschap. Als hij zijn energie overdag niet kwijt kan, dan is hij erg aanwezig gedurende de nacht. Soms staan wij op plekken waar Harry niet veilig buiten kan spelen. Het is dan van belang dat we een aantal uur tijd spenderen om met hem te spelen zodat wij een goede nachtrust hebben.

Willem, als een senior kat, kon zich uren vermaken met rustige dutjes onder de camper. Zijn kalmte bracht een vredige sfeer tijdens de reis, maar met minder fysieke activiteit. Als wij een aantal dagen in de regen stonden, en hij niet naar buiten kon, dan vermaakte hij zich ook.

Aanpassing aan het Reizende Leven

Willem had al ervaring met reizen en had de kunst van het aanpassen aan het camperleven onder de knie. Voor hem was het meer een kwestie van bekend terrein verkennen. Zijn routine was ook bekend. Zo ging hij op een nieuwe camperplek altijd eerst grondig op ontdekkingstocht. Ik wist dat ik zijn tracker de eerste uren na aankomst goed in de gaten moest houden. Daarna had hij het wel gezien en ging hij dutten onder de camper.

Harry moest wennen aan het reizende bestaan en het leven in de camper. In het begin vond hij rijden heel erg spannend. Dan dook hij in zijn veilige holletje onder de passagiersstoel. Nu komt hij gezellig op schoot zitten als we de auto starten. De aanpassingsperiode was bij Harry langer, maar zijn jeugdige nieuwsgierigheid maakt de reis een ontdekkingsavontuur.

Muizenvangen en Jagen

Beiden seniorkatten en kittens zullen muizen jagen en deze trots meenemen. Willem, met zijn ervaring, was bedreven in het vangen van muizen en bracht menig jacht trots mee naar de camper. Zijn jachtinstinct was scherp, zelfs op zijn oude dag. Harry komt ook bijna elke dag naar huis met een mooie prooi. Willem bracht enkel muizen naar huis. Harry jaagt ook op salamanders, hagedissen en sprinkhanen.

Laatste woorden

Het reizen met een kitten zoals Harry en een volwassen senior kat zoals Willem heeft zijn eigen unieke charmes en uitdagingen. Terwijl Willem stond voor rust en bedaardheid, brengt Harry levendigheid en jeugdige energie in onze camper. Beide katten hebben hun eigen speciale plek in ons hart, en hun aanwezigheid tijdens onze reizen heeft ons reisavontuur verrijkt op verschillende manieren.

Willem de camper kat

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *