< Terug naar blog pagina

Al eerder heb ik een blogpost geschreven over onze wc in de camper. In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe wij onze compost wc legen. Voordat we dit toilet hadden, hebben wij op andere creatieve manieren moeten poepen en plassen. Dit was in de tijd dat wij reisden in de kleine minicamper.

Stap 1: Plasfles

Wanneer we op een camping staan dumpen we de inhoud van de urine bij het dumppunt voor het zwarte water. Soms ook in een wc pot. Wel zorgen we dat we de wc daarna even schoonmaken. Het kan spetteren en het stinkt behoorlijk naar oude urine.

Als we in de natuur staan gieten we de urine bij bomen of grote struiken. Urine is een goede voedingsstof voor planten. Een boom of flinke struik kan dit goed gebruiken.

Coconut fiber for Composting Toilet

Stap 2: Kokostvezels voorbereiden

Via internet bestellen wij deze blokken kokosvezels. Dit materiaal wordt ook gebruikt voor planten. Ik ben het nog niet tegengekomen in tuincentra, maar misschien kijk ik verkeerd.

Tot nu toe gebruiken wij één blok per maand. Wanneer het poepgedeelte vol begint te worden pakken wij onze uitvouwbare emmer en leggen een kokosblok er in. Ik giet er ongeveer een liter water bij. Al snel begint het blok te groeien. Deze emmer laten we zo een nacht staan. Soms versnellen wij dit proces door het blok flink te brokkelen voordat we er water bij gieten.

Als de kokosvezels klaar zijn kan de wc geleegd worden.

Stap 3: WC uit de bus

Draai de bouten los en ontkoppel de stroomtoevoer voor de ventilator en de flexibele slang.
De wc kan behoorlijk zwaar zijn. Om het gewicht te minderen kan het helpen om eerst de plasfles er uit te halen en te legen.

Til het toilet uit de camper naar buiten.

Stap 4: Uit elkaar halen

De bril van het toilet kan er volledig af. Maak de klemmen los en kiep de volledige bovenkant van het toilet open. Achter zit een scharnier. De bovenkant kan naar links geschoven worden. Leg de bovenkant even apart.

Nature's Head Composting Toilet: How to clean

Stap 5: Poepbak legen

Span de opening van een grote stevige vuilniszak om de vierkante opening van de poepbak. Kiep de inhoud in de zak. Zoek een stevig takje en schraap eventuele restjes uit de bak en kiep het in de vuilniszak. Knoop de zak dicht en zet deze in een tweede vuilniszak. Je wilt niet dat de vuilniszak scheurt als je de zak nog moet vervoeren naar een vuilnisbak…

Stap 6: Zitting schoonmaken

De bovenhelft van de wc kan je met azijn en wcpapier schoonvegen. Gebruik geen schoonmaakmiddel. Dit is niet goed voor de bacterien die de compost maken van de poep.
Wanneer je de mogelijkheid hebt, kan je de volledige poepbak en de bovenhelft schoonspuiten met water. Dit doen wij ongeveer elke 3 tot 6 maanden, dus niet elke keer.

Stap 7: Poepbak vullen

Vul de poepbak met de nieuwe kokosvezels en schuif de twee helften weer in elkaar. Plaats de plasfles weer terug en sluit de wc met de klemmen.

Nature's Head Composting Toilet: How to clean

Stap 8: In elkaar schuiven

Plaats de wc weer binnen en draai de bouten aan. Koppel de slang weer en steek het stroomkabeltje weer in.

Stap 9: Poepzak weggooien

Neem de poepzak mee en dump die in de eerste grote vuilcontainer die je tegenkomt. Klaar!

Nature's Head Composting Toilet: How to clean

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *