< Terug naar blog pagina

Mijn partner, Lex, en ik wonen fulltime in een camper en reizen door Europa met onze 13 jaar oude asielkat Willem. We delen met z’n drieën een heel kleine ruimte. Toch is het niet krap. We spenderen namelijk de meeste tijd buiten door met het ontdekken van de wereld. Ik geef het toe, soms kan het ongemakkelijk zijn om een dier bij je te hebben tijdens het reizen. Maar dat is in een gewoon bakstenen huis ook zo! De goede tijden overtreffen de slechte ruimschoots! Ik zou het niet anders willen! En ik ben ervan overtuigd dat onze kat zijn vrijheid ook niet zou willen verliezen!

Dingen om in gedachten te houden

Voordat we ons busje ombouwden, maakte ik lange uren om onze inrichting te ontwerpen. Ik heb ervoor gezorgd dat alles wat onze kat nodig heeft aanwezig zou zijn in ons ontwerp. De hele camper is eigenlijk ontworpen met Willem en zijn behoeften in het achterhoofd. Dat is een van de redenen waarom deze levensstijl perfect is voor onze kat. Als jij van plan bent jouw huisdier mee te nemen, zorg er dan voor dat het verblijf van jouw dier zo comfortabel mogelijk is.

Het aanpassingsproces van Willem de kat duurde ongeveer 6 maanden. We hebben gedurende die tijd de huur van ons stenen huis doorbetaald, zodat Willem de tijd had om te wennen aan het leven in een camper. Natuurlijk gebruikten we deze extra tijd ook om onze huis-ontspullen-en-opruim-dagen te spreiden. We hadden een heel huis aan spullen om leeg te halen. Alle extra tijd was welkom (om het opruimen van het huis uit te stellen natuurlijk!)

Kamperen met de kat

Als we reizen zorgen we ervoor dat we naar plaatsen gaan waar het op dat moment een aangename temperatuur is. In de zomer bijvoorbeeld, gaan we naar het noorden. De zomers zijn daar warm, maar meestal niet heet. In de winter, als het koud wordt, reizen we naar het zuiden. Naar Spanje bijvoorbeeld, of Griekenland. Dit doen we zodat Willem de kat het niet koud hoeft te hebben in de winter of heet in de zomer.

Natuurlijk zijn er ook momenten dat we de bus onbeheerd achter moeten laten. Boodschappen doen of een museum bezoeken zijn daar voorbeelden van. Die activiteiten plannen we rond de minst warme momenten van de dag. Dus meestal ’s morgens vroeg. Gelukkig hebben wij onze bus heel goed geisoleerd. Ook hebben we goede ventilatie aangebracht waardoor de temperatuur ook aangenaam blijft. We zijn nooit lang weg van de bus. Hooguit een paar uur. Er is één belangrijke regel die we nooit en te nimmer overtreden: Als het te warm wordt, blijft één van ons in de bus om de temperatuur en het welzijn van Willem in de gaten te houden.

Perfecte levensstijl voor honden

Het laat zien hoe onze kat zijn beste leven leidt in onze camper. (Dit is volledig afhankelijk van de aard van de kat en zijn axiety levels, als je hulp nodig hebt om je kat te laten wennen aan het leven in een busje, lees dan deze blogpost). In de toekomst zijn we ook van plan om een hond te fosteren of te adopteren. Ik ben er namelijk van overtuigd dat deze levensstijl ook perfect is voor honden.

⦁ Zoals veel mensen die in een busje wonen, zijn wij digitale nomaden. Door onze banen, plannen we ons eigen schema. Ons schema laat meer tijd toe om voor een hond te zorgen en om met hem of haar om te gaan. Iemand die op een kantoor werkt, moet de hond alleen thuis laten. We hebben ook geen reistijd. Al die extra tijd, kunnen we aan een hond besteden.

⦁ Ons huis op wielen is ons kantoor. We zijn in de nabijheid van ons dier. Tijdens onze werkdagen, kunnen we een hond in de gaten houden. Nogmaals, iemand die op een kantoor of zelfs een huis werkt, heeft niet constant zicht op de hond. Er kunnen dus een paar uur voorbij gaan waarin een hond in nood verkeert zonder dat dit wordt opgemerkt. Dit is een stuk minder waarschijnlijk in zo’n kleine ruimte.

⦁ Dit kan anders zijn voor andere busjesmensen, maar ik denk dat wij een vergelijkbare gewoonte hebben. Het grootste deel van de tijd staan we midden in de natuur geparkeerd. We vermijden drukke campings of parkeerplaatsen. We genieten van de natuur en van de ruimte om ons heen. Dit betekent dat onze kat en een hond het grootste deel van de dag buiten kunnen rondlopen. De hele dag snuffelen, spelen in een rustige omgeving, en doen waar een hond voor bedoeld is. Niet de hele dag in bed liggen tot het tijd is dat de mensen komen om de hond uit te laten.

⦁ Ook afhankelijk van verschillende Van Lifers, dus dit is onze situatie en mening. Wij komen zelden in steden of drukke plaatsen. We zijn het meest gelukkigs als we in de natuur geparkeerd staan en van de tijd buiten genieten. Als we wel een stad of drukke plaats bezoeken, gaan we alleen om een vegan restaurant of een museum te bezoeken. Beide activiteiten duren niet de hele dag. Een hond zou dus nooit voor langere tijd alleen hoeven te zijn.

⦁ Tijdens onze reizen, vinden onze belangrijkste activiteiten buiten plaats. Voor ons is dat wandelen of hiken. Nogmaals, meestal in de natuur. Soms gaat onze kat met ons mee. Tijdens al die uren dat we buiten zijn, zou een hond ons kunnen vergezellen en samen een leuke tijd hebben.

⦁ Veiligheid is voor ons heel belangrijk. Als een hond niet gewend is om onaangelijnd te zijn, zorgen wij ervoor dat hij toch van dezelfde kwaliteiten kan genieten. Buiten kan de hond aan een hele lange lijn loslopen. Toen ik Willem een nieuwe GPS tracker gaf, bestelde ik er ook een voor een hond. Zo heb ik altijd een extra tracker om een toekomstige (pleeg)hond om te doen. Voor het geval alle voorzorgsmaatregelen falen en de hond toch ontsnapt.

⦁ Bij de bouw van onze oorspronkelijke camper dachten we alleen aan het delen van onze leefruimte met onze kat. In Frankrijk kreeg ik de kans om onze bus aan te passen zodat hij ook beter geschikt is voor een hond. Ik heb in onze camper een benchruimte ingebouwd. Tijdens autoritten kan de hond veilig zijn. Die ruimte is ook bedoeld als een veilige plek voor de hond om te rusten en kalm te zijn.

Laatste woordenLast words

Zoals je ziet, kan Van Life een zeer geschikte levensstijl zijn voor een dier. Ik ben erg blij dat onze kat Willem van deze manier van leven houdt. Ik zie hem elke dag genieten van zijn vrije tijd en buiten zijn. Het maakt me erg overtuigd dat ik een goede beslissing heb genomen om hem mee te nemen. Ik zou waarschijnlijk niet in een busje door Europa reizen als hij zich niet zo goed had aangepast!

Dierenasiel Podenco's knuffelen

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *