< Terug naar blog pagina

In onze bus hebben we in het plafond een aantal LED spotjes verwerkt. Deze lampen verlichten de volledige ruimte behoorlijk goed. Super handig als je goed licht wilt hebben. Maar voor de avonden wilde ik graag ook de mogelijkheid om een gezellig sfeerlichtje aan te zetten.

Dus ik ging op het internet op zoek naar sfeerlampjes. Ik wilde twee muurlampjes aan de kant van de bestuurder ophangen. Eentje richting de achterdeur boven de bank en eentje boven de WC kast, dus meer richting de voorkant van de bus. De lampjes moesten er strak uitzien en het liefste wilde ik ze ook nog draaibaar hebben. Oh ja, en ze moesten op 12V aangesloten worden. Wat een eisenlijst… De zoektocht werd steeds lastiger.

(Note: Blijkbaar is het mogelijk om een normaal huisinterieur lamp te gebruiken. Er bestaan speciale LED lampen die je er in draait daardoor ook gewone 230V fittingen gebruikt kunnen worden voor 12V aansluitingen. Hier heb ik zelf nog niet mee gewerkt en ik weet niet precies wat voor type lampen dat dan zijn, maar het is zeker iets om naar te kijken!)

Door al het zoeken kreeg ik behoorlijk wat inspiratie om er zelf een te maken. Dus ik ging aan de slag. Met een kikkererwtenblik! Één lampje heeft denk ik minder dan 10 euro gekost.

Als je graag een zelfde lampje wilt maken, lees vooral verder!

Sfeerlampje in de camper

Benodigdheden

  • Kikkererwtenblikje
  • LED spotje (voor dit project heb ik deze spotjes gebruikt)
  • Holle schroefdraad (M10) (Deze heb ik gebruikt)
  • Montagedraad
  • Moeren (Deze heb ik gebruikt)
  • Carrosseriering M10
  • Veerring of borgmoer M10
  • Accuboor met metaalboor
  • Metaalvijl
  • (Krijt)verf
  • Kwast
  • Een gerecht met kikkererwten! #zerofoodwaste

De spotjes die ik heb gebruikt voor het lampje zijn precies dezelfde als de LED spotjes die wij in ons plafond hebben zitten in de bus. (klik om te kopen). Ik had er nog een aantal over en die heb ik voor dit project gebruikt. Deze lampjes passen ook precies in een kikkererwtenblikje!

Dit exacte blikje is van de Lidl. Een linzenblikje van de Lidl zou ook werken. Met een ander blikje kan het zijn dat het spotje niet past.

Aan de slag

Allereerst maak je het kikkererwtenblik open en gebruik je de inhoud om een lekkere salade of een vegan meatloaf te maken. het blikje moet je daarna goed schoonmaken. Het etiket aan de buitenkant kan er ook af. Soms laat het een lijmresidu achter. Als je het blikje even goed laat weken in heet water, dan komt het vaak makkelijk los.

Vervolgens maak je een gat in de zijkant van het blikje. Begin eerst met een klein metaalboortje, ongeveer 5 mm dik. Pak daarna een iets groter boortje (8 mm) en als laatste kan je een 10mm dikke boor gebruiken. Als je iets groter hebt kan je die ook gebruiken. Dit was de grootste die ik had. Vandaar dat ik met een klein rond metaalvijltje aan de slag ging. Maak het gat iets groter zodat er een hol schroefdraad doorheen past. Met de vijl kan je ook de bramen weghalen.

Zilver kikkererwtenblik als lamp

Het blikje kan nu worden geschilderd. Hiervoor heb ik krijtverf gebruikt. Krijtverf hecht ontzettend goed op heel veel oppervlakten. En het droogt snel (perfect voor mijn ongeduldige zelf!). Je kan hiervoor ook een andere geschikte verf gebruiken, kijk dan wel goed naar de gebruiksaanwijzing en gebruik een goede primer.

Terwijl de verf droogt kan je alvast bepalen waar het lampje moet komen te hangen. Boor op die plek een gat in de wand en zorg dat je achter de wand de juiste montagedraden legt. Onze wand was op dat moment nog niet volledig gemonteerd. Hierdoor kon ik makkelijk bij alle kabels en aan de achterkant van de wand. Dit is nodig omdat je de schroefdraad met moeren vast wilt zetten.

Plaatsing van de lampjes bepalen in de camper

Nu kan het lampje geassembleerd worden. Pak het holle schroefdraad en steek deze ongeveer 1 centimeter door het gat. Draai aan beide kanten een dun moertje zodat de schroefdraad vast komt te zitten aan het blikje.

Op dit moment kunnen de montagedraden doorgevoerd worden vanuit de wand door de holle schroefdraad. Laat de draden een stukje uitsteken uit het blik zodat je straks voldoende ruimte hebt om het spotje te koppelen.

Elektrakabels doorvoeren voor wandlampje

Het lampje kan daarna bevestigd worden aan de wand. Voor een mooiere afwerking heb ik een carrosserie ring gebruikt. Draai eerst een moer vast aan de schroefdraad. Daarna de carrosseriering. Steek vervolgens de schroefdraad door het gat in de wand en bevestig aan de andere kant van de wand nog een moer. Om los trillen tegen te gaan kan je een veerring of een borgmoer gebruiken. Draai deze goed aan.

Wanneer het lampje aan de wand vast zit kan je het spotje aansluiten aan de montagedraden. Vervolgens kan je het spotje in het blikje duwen. Als je het lampje er ooit weer uit wilt halen wordt het wel een gepriegel. Met een dun mesje lukt het wel om de vleugels van het spotje los te trekken waardoor het er makkelijk uit kan.

Aansluiten van het LED spotje in het blikje
Krijtverf geschilderd lampje uit een blikje

Laatste woorden

Hopelijk geeft deze tutorial inspiratie om zelf een eigen lampje te maken. Ik ben er super blij mee, vooral omdat ik op deze manier materiaal heb kunnen hergebruiken. Duurzaamheid, daar ben ik heel erg fan van.

Sfeerlampje uit kikkererwtenblik eindresultaat

Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe VanLife blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *